search icon

Διεθνή

Επισιτιστική ανασφάλεια: Μπορεί η ιστορική έλλειψη σε λιπάσματα να απειλήσει τον κόσμο;

Στην Κόστα Ρίκα το 2023 θα υπάρξει μείωση της παραγωγής καφέ έως και 15%, αν οι αγρότες χάσουν έστω το ένα τρίτο της κανονικής εφαρμογής

Δυσοίωνες είναι οι πρώτες προβλέψεις σε ό,τι αφορά την επιστιτιστική ασφάλεια του πλανήτη, καθώς για πρώτη φορά οι αγρότες σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να διαπιστώσουν πόσο μικρή μπορεί να είναι η ποσότητα σε λιπάσματα που είναι σε θέση να χρησιμοποίησουν χωρίς να καταστρέψουν τις αποδόσεις τους κατά τη συγκομιδή.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία MB Agro, στη Βραζιλία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας παγκοσμίως, η μείωση της χρήσης αλάτων κατά 20% θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση στις αποδόσεις κατά 14%.

Παράλληλα, στην Κόστα Ρίκα ένας συνεταιρισμός καφέ που εκπροσωπεί 1.200 μικρούς παραγωγούς ανακοίνωσε ότι στην περίπτωση που οι αγρότες χάσουν έστω το ένα τρίτο της κανονικής εφαρμογής, το 2023 θα υπάρξει μείωση της παραγωγής έως και 15%.

Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Ανάπτυξης Λιπασμάτων, μια μη κερδοσκοπική ομάδα για την επισιτιστική ασφάλεια, στη Δυτική Αφρική η μείωση της χρήσης λιπασμάτων θα συρρικνώσει τη φετινή συγκομιδή ρυζιού και καλαμποκιού κατά το 1/3.

«Πιθανόν οι αγρότες θα καλλιεργήσουν όσα χρειάζονται για να τραφούν. Αλλά το ερώτημα είναι αν θα έχουν αρκετά τρόφιμα, ώστε να τραφούν και οι πόλεις», δήλωσε στο Bloomberg ο Patrice Annequin, ανώτερος ειδικός στην αγορά λιπασμάτων για το IFDC με έδρα την Ακτή Ελεφαντοστού.

Ο ίδιος τόνισε ότι αν υπολογίσει κανείς την αυξημένη πείνα σε ολόκληρη τη Δυτική Αφρική, μαζί με τους κινδύνους που υπάρχουν ήδη, όπως η τρομοκρατία, «αυτό είναι απολύτως επικίνδυνο για πολλές κυβερνήσεις στην περιοχή μας».

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, για τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που δεν εργάζονται στη γεωργία, η παγκόσμια έλλειψη προσιτών λιπασμάτων ίσως μοιάζει με μακρινό πρόβλημα. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν θα αφήσει ανεπηρέστο κανένα σπίτι, καθώς ακόμη και στο λιγότερο καταστροφικό σενάριο η εκτίναξη των τιμών στα συνθετικά θρεπτικά συστατικά θα προκαλέσει χαμηλότερες αποδόσεις στις καλλιέργειες, αλλά και υψηλότερες τιμές στα τρόφιμα, από το γάλα μέχρι το βόειο κρέας και τα συσκευασμένα τρόφιμα, για μήνες ή ακόμα και για χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Αντζελο Καπούρο: Γιατί η MSC Cruises επέλεξε ως home port τον Πειραιά

Eνταξη 2.167 περιοχών στις αντικειμενικές – Ποιες είναι

Bloomberg: Η Ολλανδία αρνήθηκε την είσοδο σε πλοίο με ρωσικό πετρέλαιο

 

Exit mobile version