Διεθνή

Έρευνα: Απειλές και επιθέσεις σε επιστήμονες που μίλησαν για τον κορωνοϊό και τα εμβόλια

  • newsroom


Σύμφωνα με το περιοδικό Nature, ο ένας στους τρεις επιστήμονες που μίλησε δημοσίως για τον κορωνοϊό δέχτηκε απειλές βίας ή θανάτου

Σοβαρές απειλές ακόμη και για τη ζωή τους δέχτηκαν αρκετοί επιστήμονες που μίλησαν συχνά στα ΜΜΕ ή έκαναν σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον κορωνοϊό και τα εμβόλια, σύμφωνα με νέα διεθνή δειγματοληπτική έρευνα του επιστημονικού περιοδικού «Nature».

Όπως αναφέρει το Nature, στα σχετικά ερωτήματα απάντησαν 321 επιστήμονες από διάφορες χώρες (Αυστραλία, Βρετανία, Γερμανία, Καναδά, Βραζιλία, Νέα Ζηλανδία, Ταϊβάν κ.ά.).

Από αυτούς, το 15% ανέφερε ότι κάποια στιγμή οι ίδιοι ή και η οικογένειά τους δέχτηκαν απειλές κατά της ζωής τους.

Επίσης, το 22% δέχτηκε απειλές σωματικής ή σεξουαλικής βίας, μερικές φορές ακόμη και μέσω τηλεφωνημάτων στα σπίτια τους, ενώ άλλες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή online σχολίων και αναρτήσεων.

Ίσως η πιο γνωστή περίπτωση είναι εκείνη του επικεφαλής συμβούλου για την πανδημία στις ΗΠΑ δρ Άντονι Φάουτσι, ο οποίος από ένα σημείο και μετά αναγκάστηκε να κυκλοφορεί με σωματοφύλακες, ύστερα από συνεχείς απειλές θανάτου εναντίον του ίδιου και της οικογένειας του.

Στη Γερμανία, η πιο γνωστή επιστημονική φωνή για τον κορωνοϊό, ο ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν, έλαβε ένα απειλητικό δέμα με ένα φιαλίδιο υγρού που περιείχε την ένδειξη «θετικό» με ένα σημείωμα που τον καλούσε να το πιει. Στο Βέλγιο, ο ιολόγος Μαρκ Βαν Ρανστ και η οικογένειά του μεταφέρθηκαν από την αστυνομία σε κρησφύγετο, όταν ένας ελεύθερος σκοπευτής βγήκε στο «κυνήγι» ιολόγων.

Απειλές και επιθέσεις

Πάνω από το 25% των επιστημόνων ανέφερε ότι πάντα ή συνήθως γίνονταν αποδέκτες σχολίων στο διαδίκτυο από τρολ, με προσωπικές επιθέσεις εναντίον τους για όσα έλεγαν δημοσίως σχετικά με τον κορωνοϊό.

Μάλιστα, κάποιες φορές οι εργοδότες των επιστημόνων έγιναν δέκτες παραπόνων εναντίον τους ή αποκαλύφθηκε σκοπίμως η διεύθυνση του σπιτιού τους στο διαδίκτυο. Τουλάχιστον έξι επιστήμονες δέχτηκαν πραγματικές σωματικές επιθέσεις, ενώ μερικοί βρέθηκαν κατηγορούμενοι σε δικαστικές διαμάχες μετά από προσχηματικές καταγγελίες, κυρίως από αντιεμβολιαστές και ακτιβιστές κατά των lockdown.

Σχεδόν το 60% των επιστημόνων είχε δεχτεί επιθέσεις κατά της αξιοπιστίας τους. Πάνω από το 40% δήλωσε ότι ένιωθε συναισθηματικό ή ψυχολογικό στρες εξαιτίας αυτής της κατάστασης, ενώ ένα 30% ότι είχε δυσφημιστεί.

Όσο πιο συχνά είχαν πέσει θύματα online λεκτικών επιθέσεων, τόσο πιθανότερο ήταν οι επιστήμονες να έχουν πια μειωμένη διάθεση να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης ή στα social media σχετικά με τον κορωνοϊό, τα εμβόλια κτλ, γεγονός ανησυχητικό δεδομένης της ήδη εκτεταμένης ψευδο-επιστημονικής παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό και τα εμβόλια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε μια τέτοια συγκυρία δεν υπάρχει πολυτέλεια για απώλειες στο «μέτωπο» της επιστημονικά έγκυρης πληροφόρησης.

«Δεν μας προστατεύουν»

Άλλοι επιστήμονες που δεν είχαν δεχτεί απειλές, ήταν παρόλα αυτά πλέον διστακτικοί ή απρόθυμοι να μιλήσουν για ορισμένα θέματα σχετικά με τον κορωνοϊό, επειδή είχαν δει τις απειλές στους συναδέλφους τους. Αρκετοί ερευνητές τόνισαν την ανάγκη το όλο πρόβλημα να συζητηθεί πιο ανοικτά από τις αρχές και την κοινωνία.

«Πιστεύω ότι οι εθνικές κυβερνήσεις, οι φορείς χρηματοδότησης της έρευνας και οι επιστημονικές εταιρείες δεν έχουν κάνει αρκετά για να υπερασπιστούν δημοσίως τους επιστήμονες», είπε κάποιος από αυτούς.

Όπως δείχνει η ιστορική εμπειρία και επιβεβαιώνει η τρέχουσα πανδημία, όσο πιο επιφανής και προβεβλημένος είναι ένας επιστήμονας, ανεξαρτήτως φύλου, τόσες περισσότερες επιθέσεις δέχεται -ή και σκέτη «λάσπη».

Μερικοί ανέφεραν ότι έμαθαν πια να αγνοούν ή να αντιμετωπίζουν τις εναντίον τους επιθέσεις ως δυσάρεστη αλλά αναμενόμενη «παρενέργεια» της σωστής ενημέρωσης του κοινού. Κάποιοι διέγραψαν τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή έβαλαν φίλτρα και «μπλοκ» στα e-mail τους.

Το 85% των επιστημόνων ανέφερε πάντως ότι οι εμπειρίες με τα μέσα ενημέρωσης στη διάρκεια της πανδημίας ήταν πάντα ή κυρίως θετικές, ακόμη κι αν στη συνέχεια το τίμημα της δημόσιας έκθεσης τους ήταν οι επιθέσεις από κάποιους. Το 84% ανέφερε ότι μπόρεσε να περάσει τα μηνύματα του στο κοινό.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν – Ενεργειακή κρίση: Αυτά είναι τα μέτρα που θα στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Γιατί η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αξιοποιείται ως «χρυσή ευκαιρία» από τον Πούτιν

Σκυλακάκης: Πάνω από €10 δισ. η ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις