Στο εξής, προκειμένου οι Αμερικανοί πολίτες, να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη δουλειά ή στο πανεπιστήμιο, να συνεχίσουν να πηγαίνουν χωρίς προβλήματα στο γειτονικό εστιατόριο, γυμναστήριο ή παμπ θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να το αποδεικνύουν με το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.

Δεδομένου όμως, του ότι μόλις το 60% του ενήλικου πληθυσμού στις ΗΠΑ είναι πλήρως εμβολιασμένοι, η μαύρη αγορά πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ανθίζει. Με μέσο κόστος στα 100 δολάρια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράσουν ένα «καταχωρημένο» πιστοποιητικό εμβολιασμού, με το λογότυπο των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ή της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Βρετανίας.

Η πληρωμή πραγματοποιείται – για ευνόητους λόγους – μέσω Apple Pay ή με Bitcoin και μέσα σε μόλις 24 ώρες, οι ενδιαφερόμενοι έχουν στα χέρια τους το πιστοποιητικό.

Την περασμένη εβδομάδα, στο Μέμφις, το Τενεσί και το Άνκορατζ, στην Αλάσκα, κατασχέθηκαν περισσότερα από 6.000 πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από τις αρχές. Το FBI προειδοποιεί πως η μη εξουσιοδοτημένη χρήση σφραγίδας κυβερνητικής υπηρεσίας αποτελεί έγκλημα και οι παραβάτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα ακόμη και φυλάκιση έως και πέντε έτη.

Πολλοί είναι όμως, εκείνοι οι οποίοι ανησυχούν πως οι αρχές δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ολοκληρωτικά το νέο αυτό φαινόμενο. Τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι εύκολα διαθέσιμα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων καθώς επίσης και στο Dark Web.

Για το λόγο αυτό, το Instagram προχώρησε στο κλείσιμο λογαριασμών που προωθούσαν αυτού του είδους τις πρακτικές. «Θα συνεχίσουμε να εντοπίζουμε και να κλείνουμε τέτοιους λογαριασμούς, λογαριασμούς που παραβιάζουν επανειλημμένα τους κανόνες μας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο BBC.

Διαβάστε ακόμα: 

Αεροπορικές εταιρείες: Σκληρός ανταγωνισμός για τα ταξίδια μετά το καλοκαίρι με πτήσεις από… 1 ευρώ 

Βρετανία: Επιστροφή στο 1956 για την παραγωγή αυτοκινήτων – Ενίσχυσε τη «βουτιά» η pingdemic 

ΕΤΑΔ: Ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση των Σαλέ σε Φτερόλακα και Βάκχο στον Παρνασσό