Διεθνή

FED: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Στο 3,4% «βλέπει» τον πληθωρισμό

  • newsroom


Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας άφησαν να εννοηθεί ότι η Fed ενδεχομένως να ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκιά της από το 2023

Αμετάβλητα διατήρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκιά της, στο τρέχον ιστορικό χαμηλό εύρος του 0%-0,25%, καθώς και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, αυξάνοντας ωστόσο τις εκτιμήσεις της για το ύψος του πληθωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Federal Reserve αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για το τρέχον έτος, στο 3,4%, ήτοι μια εκατοστιαία μονάδα υψηλότερα από τον Μάρτιο, συνεχίζοντας ωστόσο να υποστηρίζει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται είναι “παροδικές”.

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας άφησαν επίσης να εννοηθεί ότι η Fed ενδεχομένως να ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκιά της από το 2023, ήτοι νωρίτερα από ό,τι έδειξαν κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, όταν τοποθετούσαν τις πρώτες αυξήσεις το 2024.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, η πλειοψηφία των μελών της Fed φαίνεται να έδειξε κατά τη σημερινή συνεδρίαση προς δύο αυξήσεις επιτοκίων έως τα τέλη του 2023, παρότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεσμεύθηκαν και πάλι ότι θα διατηρήσουν προς το παρόν την τρέχουσα πολιτική στήριξης προκειμένου να ενισχύσουν την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά και τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το τρέχον έτος, τοποθετώντας πλέον τον πήχη στο 7% από 6,5% προηγουμένως, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την ανεργία, στο 4,5%.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed μετά τη συνεδρίαση καταγράφεται επίσης μια αλλαγή στη ρητορική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σε σχέση με τις προηγούμενες ανακοινώσεις της, όπου έκανε λόγο για “τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσχέρειες στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο” λόγω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή ανακοίνωσή της η FOMC επισημαίνει με έμφαση την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο μέτωπο των εμβολιασμών και σημειώνει ότι “οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχουν βελτιωθεί”, ενώ προσθέτει ότι και “οι τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, παρότι παραμένουν αδύναμοι, εμφανίζουν βελτίωση”.

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: «Πήραν φωτιά» τα σφυριά (pics)

Ο Γκάντι… Βακάκης και η «αντίσταση» στους εφοπλιστές

Πουλήθηκαν τα «φιλέτα» του Γουλανδρή στα Παλαιά Ανάκτορα