Στο Ελσίνκι της Φινλανδίας εδώ και αρκετές δεκαετίες, έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο δίκτυο με υπόγεια καταφύγια, αποθήκες και τούνελ. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθένα από αυτά, έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως και 6.000 άτομα.

Ακούγοντας τη λέξη καταφύγιο, στο μυαλό μας, έρχονται συνήθως νοερές εικόνες από ένα σκοτεινό και κρύο υπόγειο. Ωστόσο, τα καταφύγια στο Ελσίνκι δεν μοιάζουν σε τίποτα με τα συνηθισμένα καταφύγια. Αντιθέτως, είναι φωτεινά, ευρύχωρα και ζεστά ενώ συγχρόνως, διαθέτουν γήπεδα, παιδικές χαρές, καφετέριες, εστιατόρια ακόμη και χώρους πάρκινγκ.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν 5.500 καταφύγια σε ολόκληρη τη Φινλανδική πρωτεύουσα, δημιουργώντας ένα τεράστιο δίκτυο υπόγειων εγκαταστάσεων τα οποία έχουν κατασκευαστεί από τη δεκαετία του 1980. Παρόλο που μέχρι σήμερα, χρησιμοποιούνται ως χώροι ψυχαγωγίας και αθλητικών εκδηλώσεων, ο πραγματικός λόγος κατασκευής τους ήταν άλλος. Έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους κατοίκους από μια ενδεχόμενοι επίθεση.

Μιλώντας στο CNBC μέσα από ένα καταφύγιο, ο Τόμι Ρασκ, καθηγητής ετοιμότητας στο τμήμα διάσωσης της πόλης του Ελσίνκι, δήλωσε πως τα καταφύγια έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε σε περίπτωση πολέμου να μπορέσουν να αντέξουν ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται στο παρακάτω βίντεο από το ABC news, οι πόρτες εισόδου των καταφυγίων στη Φινλανδία, έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύσουν τους πολίτες σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης.

«Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να δημιουργήσουμε χώρο για τους ανθρώπους που έρχονται στα καταφύγια και αυτό σημαίνει ότι κάποιες κατασκευές, κάποια αντικείμενα πρέπει να αφαιρεθούν», αναφέρει ο Ρασκ. «Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αδειάσουμε πλήρως το καταφύγιο για να μπορέσουμε να δεχθούμε άτομα», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι ένα αυτοκίνητο, για παράδειγμα, μπορεί να παρέχει κάποιο ιδιωτικό χώρο σε μια οικογένεια. Οι παιδικές χαρές θεωρούνται επίσης, πολύ σημαντικές διότι σε ενδεχόμενη επίθεση, τα παιδιά θα μπορούσαν να ξεχαστούν για λίγο.

Ένταξη στο ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, η Φινλανδία ετοιμάζεται να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του NATO, παρά τις δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας. Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο αποκάλυψε πως το να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ θα «μεγιστοποιήσει» την ασφάλεια της Φινλανδίας μετά την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμα:

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Aπό Ιούλιο και σε 96 δόσεις η έναρξη αποπληρωμής

Όμιλος Φωτιάδη: Οι Κύπριοι που επενδύουν στην Ελλάδα, η «Βόρεια» και η mega επένδυση στην Κρήτη (pics)

Γιώργος Αργυρός-Τζορτζ Μάρκους: Οι Έλληνες billionaires του αμερικανικού real estate και τα «χρυσά» τους deals