Στη διακοπή όλων των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Φινλανδία προχώρησε σήμερα η Ρωσία, όπως δείχνουν τα δεδομένα ροής, μετά τη δήλωση της ρωσικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Inter RAO την περασμένη εβδομάδα ότι θα τις σταματούσε επειδή δεν έχει καταβληθεί το τίμημα για αυτές.

Η Inter RAO δήλωσε την Παρασκευή πως θα σταματούσε προσωρινά να εξάγει ενέργεια στη Φινλανδία από τη 1.00 π.μ. του Σαββάτου τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), καθώς δεν είχε πληρωθεί για την ενέργεια που είχε πουλήσει μέσω της πανευρωπαϊκής πλατφόρμας συναλλαγών Nord Pool από τις 6 Μαΐου.

Το φινλανδικό δίκτυο διανομής ενέργειας Fingrid, που δήλωσε πως η Μόσχα καλύπτει περίπου το 10% των αναγκών της Φινλανδίας, δήλωσε πως θα αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες με σουηδική ενέργεια και ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή.

Επίσης, είπε πως το θέμα συνδέεται με τις δυτικές κυρώσεις που επηρεάζουν τις πληρωμές και δεν είναι αντίποινα για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από τη Φινλανδία, η οποία έχει επικριθεί από τη Μόσχα επειδή είπε ότι θα επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση στην οποία αντιτίθεται η Μόσχα επί μακρόν.

«Λόγω αυτών των περιορισμών οι πληρωμές για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρισμού δεν μπορούν πλέον να γίνονται. Η αναστολή είναι ως εκ τούτου μάλλον μια συνέπεια, παρά ένα ρωσικό αντίμετρο», ανέφερε η Fingrod, χωρίς να κάνει αναφορά σε απόφαση για το ΝΑΤΟ.

Όπως έδειξαν στοιχεία από το δίκτυο του διαχειριστή Fingrid, οι ροές ρωσικής ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία σήμερα είχαν πέσει στο μηδέν, ενώ νωρίς το Σάββατο έπεσαν από τα 87 μεγαβάτ στο μηδέν .

Η Fingrid δήλωσε τον περασμένο μήνα πως ετοιμάστηκε για την προοπτική η Ρωσία να διακόψει τις ροές ηλεκτρισμού στη Φινλανδία περιορίζοντας την ικανότητα μεταφοράς κατά ένα τρίτο. Αναλυτές της Refinitv δήλωσαν πως η απώλεια ρωσικών ροών θα προκαλέσει αύξηση των φινλανδικών τιμών χονδρικής της ενέργειας κατά 8,20 ευρώ, στα 90,2 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh) για το τρίτο τρίμηνο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται ο λογαριασμός της επιστρεπτέας προκαταβολής

Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: 3,5% ανάπτυξη και 6,3% πληθωρισμός στην Ελλάδα το 2022

Ο «πυρετός» της χρυσής λίρας: Πόσα τεμάχια αγόρασαν οι Έλληνες – Γιατί «φρέναραν» οι πωλήσεις