Στην αμερικανική πρόταση περί σχεδόν καθολικής απαγόρευσης των εξαγωγών προς τη Ρωσία που ετοιμάζονται να συζητήσουν οι ηγέτες του G7 κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής φαίνεται πως αντιδρούν ΕΕ και Ιαπωνία.

Αξιωματούχοι όλων των κρατών μελών της Ομάδας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το κοινό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί στη σύνοδο της Χιροσίμα, τον ερχόμενο μήνα. Ανάμεσα στα ακανθώδη σημεία βρίσκεται η πρόταση για την ουσιαστική ανατροπή του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το τωρινό καθεστώς, όλες οι εξαγωγές επιτρέπονται, εκτός εάν υπόκεινται στοχευμένα σε κυρώσεις. Η νέα πρόταση θέλει όλες τις εξαγωγές να απαγορεύονται, με εξαίρεση όσες έχουν ρητά αποφασιστεί να μείνουν εκτός των κυρώσεων, όπως για παράδειγμα τα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα.

Η πρόταση

Η πρόταση που προωθείται από τις ΗΠΑ έχει σαν στόχο να περιοριστούν τα «παραθυράκια» που επιτρέπουν στη Μόσχα να παρακάμπτει τους περιορισμούς. Κι αυτό με δεδομένο ότι στους κόλπους του πολιτικού σκηνικού της Ουάσιγκτον υπάρχει έντονος εκνευρισμός για τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία εξακολουθεί να βρίσκει τρόπους να εισάγει προϊόντα και κυρίως προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που μπορεί να χρησιμοποιήσει και στην πολεμική της μηχανή.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», οι εκπρόσωποι της Ιαπωνίας και των κρατών της ΕΕ, σε προκαταρκτική συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα, υποστήριξαν πως η αλλαγή αυτή δεν είναι εφικτή.

Ειδικά στην ΕΕ θεωρείται δύσκολο και χρονοβόρο να τεθούν πάλι προς συζήτηση και να εγκριθούν από το σύνολο των κρατών μελών οι αλλαγές στο καθεστώτος και ένας προς ένας οι κλάδοι και τα προϊόντα που θα εξαιρεθούν από τις κυρώσεις.

Σε ερώτηση που δέχτηκε για τις ενστάσεις των εταίρων των ΗΠΑ στην συγκεκριμένη πρόταση, ο εκπρόσωπος του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να αναζητά τρόπους να καταστήσει τη Ρωσία υπόλογη για τις πράξεις της.

Στενεύουν τα περιθώρια πίεσης

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας φωτίζουν την αδυναμία να βρουν, πλέον, επιπλέον τρόπους να πιέσουν οικονομικά το Κρεμλίνο, 14 μήνες από την έναρξη του πολέμου και αφού έχουν προηγηθεί πολλαπλά πακέτα κυρώσεων. Αν και αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές ότι υπάρχει ανάγκη να αυξηθεί η πίεση προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και χώρες της κεντρικής Ασίας, οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν υιοθετήσει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αλλά έχουν αυξήσει και το διμερές εμπόριο τους με τη Μόσχα.

Σημειωτέον ότι οι ηγέτες των κρατών μελών του G7 θα συναντηθούν στη Χιροσίμα από τις 19 Μαϊου για μια τριήμερη σύνοδο που θα ασχοληθεί με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, την παγκόσμια οικονομική ασφάλεια, την ώθηση των πράσινων επενδύσεων αλλά και την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού (με το βλέμμα στην Κίνα).

Διαβάστε ακόμη

Τι «βλέπει» η S&P για τις ελληνικές τράπεζες – Οι αναβαθμίσεις και τα επόμενα ορόσημα

Τα τιμολόγια της κηραλοιφής, η μάχη των «φουρναραίων», οι υποψίες της ΑΓΕΤ και ο νέος παίκτης του leasing

Islalink- Fiera: Τα εγκαίνια του project IONIAN και οι επενδύσεις 150+ εκατ. ευρώ στην Ελλάδα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ