Διεθνή

Γαλλία: Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από τις ΗΠΑ για το σύμφωνο AUKUS

  • newsroom


Η Ρωσία δηλώνει ότι θα μελετήσει το σύμφωνο AUKUS και υπενθυμίζει στο Παρίσι την ακύρωση της συμφωνίας για τα Mistral

Διαψεύδει η Γαλλία ότι οι ΗΠΑ την είχαν ενημερώσει εκ των προτέρων για το σύμφωνο AUKUS, τη νέα «συμμαχία» της με την Αυστραλία και τη Βρετανία, με βάση την οποία η Αυστραλία θα προμηθευτεί πυρηνοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας, αντί για τα συμβατικά γαλλικά που είχε παραγγείλει.

«Δεν είχαμε ενημερωθεί για το σχέδιο αυτό πριν από τη δημοσίευση των πρώτων πληροφοριών στον αμερικανικό και αυστραλιανό Τύπο, λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν», ανέφερε ο εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, Πασκάλ Κονφαβρέ.

Παράλληλα, η Γαλλία δεν έκρυψε την οργή της για την ακύρωση εκ μέρους της Αυστραλίας της συμφωνίας για την κατασκευή των 12 συμβατικών υποβρυχίων.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία δήλωσε ότι προς το παρόν δεν έχει διαμορφώσει τη στάση της έναντι της τριμερούς συνεργασίας, αλλά μελετάει προσεκτικά όλες τις λεπτομέρειες. Μάλιστα, υπενθύμισε στη Γαλλία την ακύρωση της συμφωνίας που είχε υπογράψει με τη Μόσχα το 2015 για την κατασκευή δύο ελικοπτεροφόρων τύπου Mistral.

«Κατ’ αρχήν πρέπει να κατανοήσουμε τις λεπτομέρειες αυτής της συμμαχίας. Αναμφισβήτητα μελετάμε προσεκτικά τις πληροφορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «για να διαμορφώσουμε την θέση μας, πρέπει να καταλάβουμε τους στόχους, τις δεσμεύσεις, τα μέσα. Κατ’ αρχήν πρέπει να απαντήσουμε σ’ αυτά τα ερωτήματα. Προς το παρόν οι πληροφορίες είναι ελάχιστες».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι εξεπλάγη από την αντίδραση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, για την ακύρωση της συμφωνίας από την Αυστραλία, υπενθυμίζοντας την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί όταν η Γαλλία ακύρωσε τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα Mistral.

«Πόθεν η οργή και η λύπη; Η διακοπή συμβολαίων για τη Γαλλία είναι μάλλον μια συνήθης υπόθεση. Το 2015 το Παρίσι ακύρωσε τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα δύο ελικοπτεροφόρα Mistral. Ή μήπως είναι κακά εκείνα τα μαχαίρια, όταν τα νιώθεις στην πλάτη σου», έγραψε η Ζαχάροβα στο κανάλι της στο Telegram.

Τη συγκεκκριμένη συμφωνία είχαν υπογράψει οι δύο χώρες τον Ιούνιο του 2011. Η Γαλλία έπρεπε να παραδώσει το πρώτο ελικοπτεροφόρο τον Νοέμβριο 2014, ωστόσο εξαιτίας των γεγονότων στην Ουκρανία και της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε την ακύρωση της συμφωνίας.

Το καλοκαίρι του 2015 η συμφωνία ακυρώθηκε. Το Παρίσι κατέβαλε στη Μόσχα το πόσο των 949,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα ελικοπτεροφόρα στη συνεχεία πωλήθηκαν στην Αίγυπτο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΝΦΙΑ: Δυο επιλογές για την πληρωμή της πρώτης δόσης

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρό rebound για την ελληνική οικονομία – «Βλέπει» ρυθμό ανάπτυξης 7,5% το 2021

Fitch: Ρίχνει την πρόβλεψη για την ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία