Μειώνει την πρόβλεψη για την ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία ο οίκος Fitch στην τελευταία έκθεση που δημοσίευσε, διευκρινίζοντας ότι εξελίσσεται γρήγορα, αλλά με ταχύτητα που δεν ξεπερνά συγκεκριμένα όρια.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, η άνευ προηγουμένου αύξηση στη ζήτηση καταναλωτικών αγαθών διαρκείας προκάλεσε διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς παραγωγοί και προμηθευτές δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν, και μάλιστα στο πλαίσιο της αβεβαιότητας που υπάρχει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η μείωση της προσφοράς περιόρισε τον ρυθμό ανάπτυξης της παραγωγής, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πληθωριστικές πιέσεις.

Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, οι πιέσεις θα κοπάσουν σημαντικά μέσα στο 2022, καθώς η αύξηση της ζήτησης θα μετριάζεται και οι προμηθευτές θα μπορούν να ανταποκριθούν.

«Η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη για την ανάκαμψη θα αρχίσει να μειώνεται τον επόμενο χρόνο, ανέφερε ο Brian Coulton από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου, ο Fitch πλέον αναμένει αύξηση στο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 6% το 2021, αναθεωρημένη από το 6,3% στο GEO Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, ο οίκος έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις στο 6,2% από το 6,8% τον Ιούνιο.

Αντίθετα, ο οίκος αναβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2021 από το 5% στο 5,2%.

Ο Fitch έχει μειώσει τις προβλέψεις και για το ΑΕΠ στην Κίνα, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη 8,1% από 8,4% λόγω της επιβράδυνσης στην αγορά ακινήτων και την εγχώρια ζήτηση, αλλά έχει αναβαθμίσει τις προβλέψεις για Ρωσία, Πολωνία, Τουρκία, Μεξικό και Νότιο Αφρική.

Αναθεωρημένες επί τα χείρω είναι και οι προβλέψεις για άλλες οικονομίες στην Ασία, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και των νέων περιορισμών που επιβάλλονται.

Γενικότερα, η πρόοδος στους εμβολιασμούς περιορίζει τον αντίκτυπο που έχει η νέα εξάπλωση του κορωνοϊού στην οικονομία της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ η ανάκαμψη επιβραδύνεται στις περιοχές που οι εμβολιασμοί προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Ο οίκος τονίζει επίσης ότι η πανδημία εξακολουθεί να επιβραδύνει και την προσφορά εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την προσφορά προϊόντων, ο οίκος Fitch αναφέρει ότι οι καθυστερήσεις στις ΗΠΑ έχουν φτάσει σε επίπεδα που υπήρχαν τη δεκαετία του ’70. Ιδιαιτέρως έχουν επηρεαστεί οι αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω της έλλειψης ημιαγωγών, ενώ η περιορισμένη διαθεσιμότητα φαίνεται ότι θα επιμείνει και το 2022.

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αναθεωρούνται ξανά προς τα πάνω, καθώς οι αυξήσεις των τιμών δείχνουν μεγαλύτερη ανάπτυξη στη ζήτηση.

Διαβάστε ακόμη

ΕΝΦΙΑ: Δυο επιλογές για την πληρωμή της πρώτης δόσης

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρό rebound για την ελληνική οικονομία – «Βλέπει» ρυθμό ανάπτυξης 7,5% το 2021

Goldman Sachs: Πόσο θα αυξήσει η Τράπεζα της Αγγλίας το βασικό επιτόκιο έως το τέλος του 2023