Την άποψη πως η αμερικανική οικονομία δεν χρειάζεται περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν. Προέβλεψε δε, «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας χάρη στην ισχυρή εικόνα της αγοράς εργασίας.

Η πρώην επικεφαλής της Federal Reserve εξήγησε, σε δηλώσεις της προς δημοσιογράφους, προς το παρελθόν η κεντρική τράπεζα χρειαζόταν να προχωρήσει σε εκτεταμένη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να βεβαιωθεί ότι ο υψηλός πληθωρισμός δεν θα παγιωθεί στην οικονομία, με αποτέλεσμα να οδηγείται τελικά σε ύφεση.

Όμως, αυτό δεν χρειάζεται πλέον, εξήγησε. «Θεωρώ ότι τα σημάδια είναι πολύ καλά και πως θα πετύχουμε ομαλή προσγείωση (της οικονομίας) με σταθεροποίηση της ανεργίας και επιβράδυνση της ανάπτυξης σε βιώσιμο επίπεδο. Νομίζω ότι βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου (προς την κατεύθυνση αυτή)».

Όσον αφορά στον πληθωρισμό «αυτός έχει πλέον υποχωρεί πολύ», καθώς οι τιμές σε πολλά προϊόντα έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την πανδημία.

Δήλωσε βέβαιη δε, πως και οι ίδιοι οι πολίτες θα αρχίσουν σύντομα να βλέπουν τη διαφορά και να ανακουφίζονται από την μείωση των πληθωριστικών πιέσεων.

«Την ίδια ώρα οι αυξήσεις των μισθών μεταφράζονται σε πραγματικό εισόδημα. Οπότε θεωρώ πως οι Αμερικανοί σταδιακά θα διαπιστώσουν ότι τα πράγματα βελτιώνονται» τόνισε.

Η κατάσταση της οικονομίας θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας εν όψει της προεδρικής μάχης, τον Νοέμβριο του 2024. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κοινό δυσαρεστημένο με την κατεύθυνση της οικονομίας, κάτι που επηρεάζει σημαντικά τα ποσοστά αποδοχής του Τζο Μπάιντεν. Όμως, ο Λευκός Οίκος ελπίζει πως σταδιακά το τοπίο θα αλλάξει, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, κάτι στο οποίο έχει αναφερθεί κι άλλες φορές η Τζάνετ Γέλεν.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: To παρασκήνιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ – Στα 2 εκατ. βαρέλια θα φτάσει η συνολική περικοπή (upd)

Mάικ Νόβογκρατς: Bitcoin, χρυσός και ασήμι θα καταγράψουν άνοδο, εκτιμά ο γνωστός επενδυτής

Μητσοτάκης στην εκδήλωση της Google: Να γίνουμε παγκόσμιο κέντρο τεχνητής νοημοσύνης (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ