Οι υψηλές τιμές των τροφίμων και τα ακριβά ενοίκια είναι, κατά την Τζάνετ Γέλεν, ο βασικός παράγοντας που οι περισσότεροι Αμερικανοί ψηφοφόροι έχουν αρνητική άποψη για την εικόνα της αμερικανικής οικονομίας. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη της στο CNBC.

«Αν και οι τιμές σε γενικές γραμμές αυξάνονται με πιο βραδύ ρυθμό, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να βλέπουν αυξήσεις σε σημαντικές τιμές, όπως στα τρόφιμα, σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας. Και αυτό είναι σαφές στον κόσμο που πηγαίνει στα μαγαζιά και ψωνίζει» τόνισε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Πραγματικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αν και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά την τελευταία χρονιά, οι τιμές των τροφίμων παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από το γενικό δείκτη.

Αντιστοίχως, και τα ενοίκια παραμένουν σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα. «Τα ενοίκια αυξάνονται πλέον με πιο χαμηλό ρυθμό, όμως είναι σαφώς πολύ πάνω από τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την πανδημία» παραδέχτηκε η Τζάνετ Γέλεν.

Τα στοιχεία αυτά επηρεάζουν τα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα σε ένα διάστημα που η χώρα έχει μπει πλέον σε προεκλογική εκστρατεία για την κάλπη του Νοεμβρίου του 2024. Μάλιστα, η διαφοροποίηση ανάμεσα στην πρόοδο που καταγράφεται στους δείκτες και στην εντύπωση που έχουν τα νοικοκυριά και οι ψηφοφόροι για την πορεία των τιμών και τα επίπεδα των δαπανών τους φαίνεται ήδη πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που καλείται να διαχειριστεί ο Τζο Μπάιντεν στην προσπάθεια του να επανεκλεγεί.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του δικτύου NBC που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, σχεδόν το 60% των ψηφοφόρων αποδοκιμάζει τη διαχείριση της οικονομίας από τον πρόεδρο Μπάιντεν και μόλις το 38% την εγκρίνει.

Μάλιστα, στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση για πρώτη φορά τα ποσοστά του νυν προέδρου κινούνται πιο χαμηλά σε σχέση με τα ποσοστό του Ντόναλντ Τραμπ, σε μια υποθετική αναμέτρηση μεταξύ τους.

Αντιστοίχως και έτερες δημοσκοπήσεις, το τελευταίο διάστημα, δείχνουν το κοινό να θεωρεί πως η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας είναι μέτρια, παρά και την πολύ ισχυρή εικόνα της αγοράς εργασίας. Ήταν ένα θέμα που κλήθηκε να σχολιάσει η κυρία Γέλεν, στη σημερινή συνέντευξη της, τηρώντας τη γραμμή που έχει υιοθετήσει ο Λευκός Οίκος υπερασπιζόμενος την αποτελεσματικότητα των «Bidenomics».

«Είναι δική μας δουλειά να εξηγήσουμε στους Αμερικανούς τι έκανε ο πρόεδρος Μπάιντεν για να βελτιώσει την οικονομία. Ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι τιμές έχουν σταματήσει να ανεβαίνουν και η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Οι Αμερικανοί θα ξεκινήσουν να βλέπουν την σημαντική πρόοδο που έχουμε πετύχει» επεσήμανε η κυρία Γέλεν.

Διαβάστε ακόμη

Βασίλης Ψάλτης: «Παράθυρο στον κόσμο η συμφωνία Αlpha Bank – UniCredit για εμάς και τους πελάτες μας»

Ebury: Το δολάριο συρρικνώνεται ενώ οι αγορές πανηγυρίζουν την ήπια έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

ΤτΕ: Σημαντική μείωση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών χάρη στον τουρισμό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ