Η Ισλανδία είναι η χώρα των φυσικών θαυμάτων, με εντυπωσιακά τοπία παγετώνων, θερμοπίδακες και ηφαίστεια. Αλλά αυτό το σκανδιναβικό νησιώτικο έθνος έχει επίσης τη φήμη ότι είναι μια από τις πιο ακριβές χώρες στον κόσμο. Από το φαγητό και τα καταλύματα μέχρι τις μεταφορές και τις δραστηριότητες, το κόστος ζωής στην Ισλανδία είναι σταθερά υψηλότερο σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παρακάτω διερευνούνται οι  παράγοντες που συμβάλλουν στο υψηλό κόστος ζωής της Ισλανδίας και δίνεται έμφαση στους μοναδικούς οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες που κάνουν αυτό το μικρό νησιωτικό έθνος μια συναρπαστική μελέτη περίπτωσης στην παγκόσμια οικονομία. Τι κάνει λοιπόν την Ισλανδία μια από τις πιο ακριβές χώρες στον κόσμο;

 

 

1.  Κουζίνα

Η κουζίνα της Ισλανδίας είναι ένας συνδυασμός παραδοσιακών πιάτων, σύγχρονων δημιουργιών και σκανδιναβικών επιρροών. Τα εστιατόρια στην Ισλανδία προσφέρουν μια ποικιλία πιάτων από θαλασσινά μέχρι αρνί, ακόμα και το μοναδικό πιάτο, το χακάρλ, που είναι καρχαρίας που έχει υποστεί ζύμωση. Ωστόσο, λόγω του υψηλού κόστους ζωής της χώρας, το φαγητό έξω μπορεί να είναι υψηλού κόστους. Ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στο υψηλό κόστος των τροφίμων στα εστιατόρια της Ισλανδίας είναι η γεωγραφική θέση της χώρας.

 

Όντας νησί του Βόρειου Ατλαντικού, τα περισσότερα προϊόντα της Ισλανδίας πρέπει να εισάγονται, αυξάνοντας έτσι το κόστος του φαγητού. Επιπλέον, το κλίμα της χώρας και η δυσκολία για ανάπτυξη καλλιεργειών περιορίζουν την ποικιλία των τοπικών προϊόντων, καθιστώντας τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά πιο ακριβά. Το κόστος εργασίας στην Ισλανδία είναι επίσης υψηλό, συμβάλλοντας στο υψηλό κόστος για φαγητό σε μαγαζιά. Ο κατώτατος μισθός στην Ισλανδία είναι σχετικά υψηλός και η εργατική νομοθεσία της χώρας καθιστά ακριβό για τους εργοδότες την πρόσληψη προσωπικού. Αυτό, με τη σειρά του, αντανακλάται στην τιμή των τροφίμων στα εστιατόρια.

 

Παρά το υψηλό κόστος του φαγητού στην Ισλανδία, υπάρχουν ακόμα πολλές νόστιμες και μοναδικές επιλογές φαγητού. Τα θαλασσινά, ειδικότερα, είναι μια σπεσιαλιτέ με πιάτα όπως το τηγανητό κάρβουνο Αρκτικής, τον καπνιστό σολομό και τη σούπα αστακού, να αποτελούν δημοφιλείς επιλογές. Το ισλανδικό αρνί φημίζεται επίσης για τη μοναδική του γεύση. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δοκιμάσουν τοπικές λιχουδιές όπως ψωμί σίκαλης, σκυρ (ένα είδος γιαουρτιού) και φυσικά, χακάρλ.

 

 

2.  Μετακινήσεις

Η Ισλανδία είναι μια χώρα με μοναδικό και τραχύ τοπίο και η περιήγηση μπορεί να είναι δύσκολη. Ωστόσο, το κόστος μεταφοράς στην Ισλανδία είναι επίσης από τα υψηλότερα στον κόσμο, καθιστώντας το σημαντικό κόστος για τους επισκέπτες. Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η μεταφορά στην Ισλανδία είναι τόσο ακριβή είναι ο μικρός πληθυσμός της χώρας και οι απομακρυσμένες τοποθεσίες.

 

Υπάρχουν μόνο λίγες μεγάλες πόλεις στην Ισλανδία και μεγάλο μέρος της χώρας είναι αραιοκατοικημένο, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη συντήρηση υποδομών, όπως δρόμους, αεροδρόμια και δημόσια μέσα μεταφοράς. Το κόστος συντήρησης αυτών των συστημάτων αντικατοπτρίζεται στο κόστος μεταφοράς στην Ισλανδία. Η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι μια δημοφιλής επιλογή για τους επισκέπτες, αλλά μπορεί να σημαίνει μεγάλη δαπάνη. Οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ισλανδία είναι γνωστές για τις υψηλές τους τιμές, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο.

 

Παρά το υψηλό κόστος μεταφοράς στην Ισλανδία, οι επισκέπτες μπορούν ακόμα να βρουν τρόπους να εξερευνήσουν τη χώρα χωρίς να ξοδέψουν τα χρήματα. Μια επιλογή είναι να συμμετάσχει κανείς σε μια ομάδα περιήγησης, η οποία μπορεί να προσφέρει μεταφορές και άλλες δραστηριότητες σε μειωμένη τιμή. Μια άλλη επιλογή είναι το ταξίδι κατά τη διάρκεια της λιγότερο τουριστικής περιόδου, όταν οι τιμές τείνουν να είναι χαμηλότερες. Μια άλλη επιλογή είναι η εκμετάλλευση των μέσων μαζικής μεταφοράς και το περπάτημα για εξερεύνηση πόλεων και κωμοπόλεων.

 

 

3. Ψώνια

Η Ισλανδία είναι γνωστή για τα εκπληκτικά τοπία της, τη μοναδική κουλτούρα της και το υψηλό κόστος ζωής. Τα είδη παντοπωλείου και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας είναι δύο από τα πιο σημαντικά έξοδα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες στην Ισλανδία, με τιμές πολύ υψηλότερες από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες. Ένας από τους λόγους για το υψηλό κόστος των ειδών παντοπωλείου στην Ισλανδία είναι η απομακρυσμένη τοποθεσία και ο μικρός πληθυσμός της χώρας. Αυτό καθιστά δύσκολη την τοπική παραγωγή τροφίμων και το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων στην Ισλανδία πρέπει να εισάγεται.

 

Επιπλέον, το κλίμα της Ισλανδίας περιορίζει την ποικιλία των προϊόντων που μπορούν να καλλιεργηθούν τοπικά, αυξάνοντας το κόστος των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Ως αποτέλεσμα, ακόμη και τα βασικά είδη παντοπωλείου όπως το ψωμί, το γάλα και τα αυγά μπορεί να είναι αρκετά πιο ακριβά από ό,τι σε άλλες χώρες. Οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας στην Ισλανδία, όπως η ηλεκτρική ενέργεια και η θέρμανση, είναι επίσης σχετικά ακριβές. Το κόστος θέρμανσης μάλιστα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ακριβό κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 

Επιπλέον, η εξάρτηση της Ισλανδίας από τη γεωθερμική ενέργεια για θέρμανση και ηλεκτρισμό μπορεί να είναι δαπανηρή για τη συντήρηση και τη λειτουργία. Αν και το υψηλό κόστος των ειδών παντοπωλείου και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στην Ισλανδία μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, εξακολουθούν να υπάρχουν τρόποι διαχείρισης αυτών των εξόδων. Μια επιλογή είναι το να επωφεληθεί κανείς από τις πολλές ιαματικές πηγές της Ισλανδίας, οι οποίες είναι ένας δημοφιλής και φθηνός τρόπος για απόλαυση και χαλάρωση. Επιπλέον, οι αγορές σε οικονομικά παντοπωλεία, όπως το Bonus και το Netto, μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση χρημάτων στα είδη παντοπωλείου.

 

1. Ενοίκια και Διαμονή

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι επισκέπτες είναι το υψηλό κόστος ενοικίασης και διαμονής στην Ισλανδία. Το κόστος ενοικίων στην Ισλανδία είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον μικρό πληθυσμό και την απομακρυσμένη τοποθεσία της χώρας, γεγονός που καθιστά δύσκολη την κατασκευή και τη συντήρηση υποδομών.

 

Επιπλέον, πολλά από τα ενοικιαζόμενα ακίνητα της Ισλανδίας ανήκουν σε μερικές μεγάλες εταιρείες, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις τιμές λόγω του περιορισμένου ανταγωνισμού. Αυτό το υψηλό κόστος ενοικίου αντικατοπτρίζεται στο κόστος διαμονής, το οποίο μπορεί να δυσαρεστεί πολλούς επισκέπτες. Οι επιλογές για διαμονή στην Ισλανδία κυμαίνονται από πολυτελή ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών και οικονομικούς ξενώνες μέχρι και χώρους κατασκήνωσης. Οι ξενώνες στην Ισλανδία μπορούν να είναι μια καλή επιλογή για τους ταξιδιώτες, αλλά οι τιμές μπορεί να εξακολουθούν να είναι υψηλότερες απ’ ότι σε άλλες χώρες.

 

Για όσους αναζητούν πιο άνετα καταλύματα, τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες μπορούν να είναι καλές επιλογές. Ωστόσο, οι τιμές για αυτούς τους τύπους καταλυμάτων μπορεί να είναι υψηλές, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο. Για να εξοικονομήσουν χρήματα στη διαμονή, οι επισκέπτες μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν σε καταλύματα με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων, όπως Airbnb ή ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Αυτές οι επιλογές προσφέρουν την άνεση ενός σπιτιού, με το πρόσθετο πλεονέκτημα μιας κουζίνας για την προετοιμασία γευμάτων.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ομόνοια αλλάζει: Το νέο μεγάλο επενδυτικό στοίχημα γύρω από την πλατεία (pics)

Τζέιμς Ντάισον (Dyson): «Η αποτυχία είναι το κλειδί για την επιτυχία»

Θεμιστοκλής Σάρδης: «Για τους τεχνολογικούς κολοσσούς η ναυτιλία είναι μικρή αγορά»