Οι ΗΠΑ μπορεί να βιώνουν την πίεση από την επιβολή των δασμών αυτή τη στιγμή, αλλά μακροπρόθεσμα οι δασμοί αυτοί θα πλήξουν την Κίνα, ανέφερε ο πρώην επικεφαλής της Goldman Sach, Lloyd Blankfein.

«Οι δασμοί μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό διαπραγματευτικό όπλο», ανέφερε συγκεκριμένα ο Lloyd Blankfein σε ανάρτησή του στο Twitter. «Με το να λέμε ότι μας πλήττουν, παραβλέπουμε την ουσία: ότι η Κίνα εξαρτάται πιο πολύ από το εμπόριο, άρα χάνει περισσότερα».

 

Οι εμπορικές εντάσεις κλιμακώθηκαν περισσότερο όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αύξησε τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ. στο 25% από το 10%. Σε απάντηση, το Πεκίνο από 1ης Ιουνίου ενεργοποιεί δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολ.

vhinnnaaa.jpeg

Σε άλλο του tweet, ο Blankfein ανέφερε ότι οι δασμοί μπορεί να ωθήσουν τους Αμερικανούς καταναλωτές να αλλάξουν τις αγορές τους και να αγοράζουν από εγχώριες ή μη κινεζικές εταιρείες. Αν και αυτό θα τους κοστίζει κάτι παραπάνω, το αποτέλεσμα, κατά τον ίδιο, θα είναι ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις θα χάσουν έσοδα.

Απαντώντας στο tweet του Blankfein, ο Eric Robertsen, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης της Standard Chartered ανέφερε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει υπεραπλούστευση εδώ».
«Βεβαίως, βραχυπρόθεσμα, αν αυξηθούν οι δασμοί γενικά, η ιδέα ότι θα υπάρχουν νικητές και χαμένοι σε αυτό τον εμπορικό πόλεμο απλά χάνει την ουσία: Όλοι χάνουν. Κι αυτό είναι το σημείο – κλειδί», ανέφερε μιλώντας στο CNBC.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι αμερικανικές εταιρείες που εισάγουν από την Κίνα έχουν συμβόλαια σε ισχύ, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη.