Τα ιστορικά δεδομένα υποδεικνύουν πως το bitcoin είναι έτοιμο να ξεπεράσει τα υψηλά ρεκόρ και να φτάσει τα $100.000 μέχρι το 2025, σύμφωνα με τον συνιδρυτή και CEO της Unchained, Τζο Κέλι. 

Ο Κέλι υποστήριξε πως τις τρεις προηγούμενες περιόδους «halving» του κρυπτονομίσματος (όπου ο αριθμός των bitcoins που κερδίζουν οι miners μειώνεται στο μισό), είχαν καταγραφεί τεράστια κέρδη για το κρυπτονόμισμα.

Οι ανταμοιβές των miners ναι μεν θα μειωθούν από τα 6,25 bitcoin/block στα 3,125/block αλλά θα δημιουργήσουν ένα φαινόμενο έλλειψης, όπως είχε υποστηρίξει και ο μυστηριώδης δημιουργός του κρυπτονομίσματος, Σατόσι Νακαμότο.

«Βάσει συντηρητικής προσέγγισης, αν το bitcoin παραμείνει κοντά στην τιμή των $30.000 μέχρι το halving, ακόμα και μια συντηρητική 12μηνη αύξηση της τάξης του 250% μετά από το συμβάν θα το αυξήσει στα $105.000», ανέφερε ο Κέλι, προσθέτοντας πως μετά από το halving του 2012, του 2016 και του 2020, η τιμή του bitcoin αυξήθηκε κατά 8.069%, 284% και 559% αντίστοιχα.

Προσέθεσε πως το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου βάσει της κεφαλαιοποίησης της αγοράς είχε επίσης καταγράψει απότομα ράλι πριν από τα φαινόμενα halving.

Στους 12 μήνες πριν από κάθε ένα από τα τρία τελευταία halving, το bitcoin είχε καταγράψει άνοδο της τάξης του 385%, 142% και 17% αντίστοιχα. 

Η Fundstrat, εν τω μεταξύ, ανέφερε τον Ιούνιο πως το bitcoin θα μπορούσε να αγγίξει τα $180.000 πριν το επόμενο halving, κυρίως λόγω της δυναμικής που θα δημιουργήσει το πιθανό spot Bitcoin ETF της BlackRock

Η ίδρυση και λειτουργία αυτού του ETF «θα αυξήσει τη ζήτηση στα $125 εκατ. ημερησίως, αν και η προσφορά είναι μόλις $25 εκατ. Η τεκμαρτή τιμή ισορροπίας θα πρέπει να αυξηθεί έτσι ώστε η ημερήσια προσφορά να αντιστοιχεί στην ημερήσια ζήτηση. Η ανάλυση της ισορροπίας υποδηλώνει πως η τιμή εκκαθάρισης κυμαίνεται μεταξύ $140.000 και $180.000 μέχρι το halving του Απριλίου».

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Business Insider, η συνολική προσφορά του bitcoin έχει ανώτατο όριο τα $21 εκατ., ενώ κάθε halving φέρνει το blockchain ολοένα και πιο κοντά στο επίπεδο αυτό.

Το halving λαμβάνει χώρα όταν εξορύσσονται 210.000 blocks, ή περίπου κάθε τέσσερα χρόνια. Το τελευταίο έλαβε χώρα στις 11 Μαΐου του 2020. Εκτός απροόπτου, το τελικό halving θα λάβει χώρα το 2140. 

Το bitcoin έχει καταγράψει αύξηση άνω του 120% το 2023, ανακάμπτοντας από την περσινή πτώση του 65%.

Η ανάκαμψη αυτή συνέπεσε με τις ιστορικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed καθώς και τη σειρά τραπεζικών χρεοκοπιών οι οποίες ξεκίνησαν με αυτή της Silicon Valley Bank. 

Ανεξάρτητα από το γεγονός του halving, οι πρόσφατες εικασίες σχετικά με την πιθανή έγκριση των spot Bitcoin ETFs από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχουν τροφοδοτήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Κέλι, οποιαδήποτε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το 2024 θα μπορούσε να προσφέρει περαιτέρω ώθηση στο κρυπτονόμισμα.

«Αν και η προηγούμενη δραστηριότητα των τιμών υποδηλώνει καλές πιθανότητες για ράλι, δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως το επόμενο halving θα μας οδηγήσει πράγματι σε νέο υψηλό ρεκόρ», τόνισε ο Κέλι, προσθέτοντας πως «οι ανταμοιβές εξόρυξης δεν συνδέονται άμεσα με τη ζήτηση της αγοράς αλλά και άλλους μακροοικονομικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των επιτοκίων, οι οποίοι θα μπορούσαν να απομακρύνουν τους επενδυτές από την αγορά των bitcoin».

Διαβάστε ακόμη

Πρεμιέρα για τα νέα τιμολόγια ρεύματος – Τι θα πληρώσετε με το μπλε, το πράσινο και το κίτρινο τιμολόγιο

Όμιλος Καράτζη: Κλείνει μισό αιώνα με γερά «δίχτυα» σε βιομηχανία, πράσινη ενέργεια και τουρισμό (pics)

Έρχεται από τις 3/1 ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου – Τι αλλάζει

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ