Να μην αποσυνδέσει από το ουκρανικό δίκτυο τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχό της, ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, την ώρα που Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για επικίνδυνους βομβαρδισμούς της τοποθεσίας του σταθμού.

«Φυσικά, η ηλεκτρική ενέργεια της Ζαπορίζια είναι ουκρανική ηλεκτρική ενέργεια […] αυτή η αρχή πρέπει να τηρηθεί πλήρως», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο επίσκεψής του στο λιμάνι της Οδησσού.

Η διαχειρίστρια των σταθμών στην Ουκρανία, Energoatom, ανακοίνωσε σήμερα ότι φοβάται πως η Ρωσία θα διακόψει τη σύνδεση της Ζαπορίζια με το ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο, που βρίσκεται από τον Μάρτιο υπό ρωσικό έλεγχο.

«Υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής σχεδιάζουν να διακόψουν τη λειτουργία των αντιδραστήρων του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης και να τους αποσυνδέσουν από τις γραμμές τροφοδοσίας του ουκρανικού δικτύου», ανακοίνωσε η Energoatom στο Telegram.

Σύμφωνα με την Energoatom, οι Ρώσοι στρατιώτες αναζητούν πηγές τροφοδοσίας για τις γεννήτριες ντίζελ, οι οποίες θα τεθούν σε λειτουργία μετά τη διακοπή στους αντιδραστήρες και έχουν περιορίσει την πρόσβαση του προσωπικού στις εγκαταστάσεις.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε χθες ότι «οποιαδήποτε ζημιά στη Ζαπορίζια θα ήταν αυτοκτονία» και ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση της ζώνης του πυρηνικού σταθμού.

Διαβάστε ακόμη

Tι να προσέξετε προτού δώσετε το ακίνητό σας για ενοικίαση – Όλα τα SOS

Lloyd’s List «The top 100 ports 2022»: Στην 33η θέση παγκοσμίως έπεσε ο Πειραιάς

Ρωσία: Τα Stars Coffee άνοιξαν στη θέση των Starbucks