«Σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένουμε ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 2,4% το 2023, αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες επιβαρύνσεις από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και τις πρόσφατες τραπεζικές πιέσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη», αναφέρει σε πρόσφατο report η αμερικανική Goldman Sachs.

«Ενώ αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σταθερός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, βραχυπρόθεσμα, αναμένουμε μια μέτρια ανοδική ώθηση στον γενικό πληθωρισμό από την ανάκαμψη της Κίνας. Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός μιας συγκράτησης της αύξησης της ζήτησης, της βελτίωσης της προσφοράς αγαθών και της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής θα είναι αρκετός για να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς τους στόχους των κεντρικών τραπεζών της αναπτυγμένων αγορών κατά τα επόμενα δύο χρόνια», προβλέπει η αμερικανική τράπεζα.

Πιο αναλυτικά, οι εκτιμήσεις της επενδυτικής τράπεζας για τις οικονομίες Ευρώπης και ΗΠΑ είναι:

– Στις ΗΠΑ, αναμένει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 1% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αντανακλώντας την αρνητική ώθηση από τις αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες και τις πρόσθετες επιβαρύνσεις από την υποχώρηση του τραπεζικού δανεισμού μετά την πρόσφατη πίεση των τραπεζών. Η τράπεζα βλέπει 35% πιθανότητα για ύφεση κατά το επόμενο έτος, αντανακλώντας την αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από τις οικονομικές επιπτώσεις της τραπεζικής πίεσης, αν και συνεχίζει να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς μια ήπια προσγείωση. Αναμένει ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού θα παραμείνει σταθερός τους επόμενους μήνες, προτού μειωθεί στο 3,4% έως τον Δεκέμβριο του 2023, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της εφοδιαστικής αλυσίδας, τη μείωση του πληθωρισμού των καταλυμάτων και βραδύτερη αύξηση των μισθών. Το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει στο 3,6% έως το 2026.

– Στη ζώνη του ευρώ, αναμένει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί σε 0,7% το 2023, πάνω από το consensus, αντανακλώντας τις ιστορικά αυξημένες τιμές της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του αυστηρότερου τραπεζικού δανεισμού μετά τις πρόσφατες τραπεζικές πιέσεις. Περιμένει επίσης ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού θα παραμείνει ισχυρός τους επόμενους μήνες, προτού μειωθεί σταδιακά στο 4% ετησίως έως το τέλος του 2023, αντανακλώντας τις έμμεσες μετακυλίσεις από την πτώση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

– Η Fed θα πραγματοποιήσει μια τελευταία αύξηση κατά 25 μ.β. το Μάιο για ένα ανώτατο επιτόκιο κεφαλαίων 5% – 5,25%. Στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής, πιστεύει ότι η αύξηση του ορίου χρέους φέτος θα μπορούσε να συναγωνιστεί το ανατρεπτικό επεισόδιο του 2011 για το χρέος, αλλά τελικά το Κογκρέσο θα αυξήσει τελικά το όριο του χρέους πριν το Υπουργείο Οικονομικών αναγκαστεί να καθυστερήσει τις προγραμματισμένες πληρωμές του, κάτι που περίμενε στις αρχές με τα μέσα Αυγούστου.

– Η ΕΚΤ θα προβεί σε αυξήσεις 25 μ.β. το Μάιο και τον Ιούνιο για τελικό επιτόκιο 3,5%, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη σταθερή πίεση του υποκείμενου πληθωρισμού, αν και οι πιέσεις στον τραπεζικό τομέα έχουν αυξήσει αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της πολιτικής της ΕΚΤ. Όσον αφορά την πολιτική του ισολογισμού, η ΕΚΤ θα σταματήσει εντελώς τις επανεπενδύσεις του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης APP ύψους 15 δισ. ευρώ ανά μήνα τον Ιούνιο, γεγονός που συνεπάγεται επιτάχυνση της συρρίκνωσης του ισολογισμού σε περίπου 20 δισ. ευρώ ανά μήνα.

– Οι πρόσφατες πιέσεις του τραπεζικού τομέα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αυστηροποίηση των όρων δανεισμού και να επιβαρύνουν την ανάπτυξη και η αβεβαιότητα γύρω από την πορεία της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας έχει αυξηθεί. Η βασική εκτίμηση της τράπεζας παραμένει για μια μέτρια αλλά διαχειρίσιμη επιβάρυνση της ανάπτυξης από την αυστηροποίηση των συνθηκών δανεισμού, αλλά οι κίνδυνοι είναι στρέφονται για χαμηλότερα, ιδίως αν το κόστος της τραπεζικής χρηματοδότησης αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο.

– Τέλος, στην Κίνα, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ θα επιταχυνθεί στο 6% ετησίως το 2023, λόγω της συνεχιζόμενης ανάκαμψης μετά την έναρξη της λειτουργίας της, η οποία οφείλεται κυρίως στην ισχυρή ανάκαμψη του κατανάλωση και τη συνεχή εστίαση των φορέων χάραξης πολιτικής στην ανάπτυξη, αν και παραμένουν αβεβαιότητες σχετικά με τη μορφή της ανάκαμψης του τομέα των ακινήτων και την έκταση της επιβράδυνσης των εξαγωγών φέτος.

Διαβάστε ακόμα 

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι εξαγορών στις κατασκευές

Φόρος εισοδήματος: Πώς θα γίνεται από φέτος επιστροφή κάθε εβδομάδα

Dr Truth: Το ιστορικό τετ-α-τετ Φρόυντ – Αϊνστάιν και η απληστία της Wall Street