To Βitcoin μόλις ολοκλήρωσε το χειρότερο τρίμηνό του από το μακρινό 2011, ενώ ο περασμένος Ιούνιος αποτέλεσε το χειρότερο μήνα στην ιστορία του.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου απώλεσε το 58% της αξίας του το β’ τρίμηνο του 2022, ενώ οι συνολικές απώλειες της αγοράς των κρύπτο άγγιξαν τα $1,2 τρισ. 

Στο επίκεντρο του τυφώνα, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων έχουν ανακοινώσει μαζικές απολύσεις, ενώ ολόκληρος ο τομέας φαίνεται πως έχει αρχίσει να ενοποιείται μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Ιδού η λίστα με τους 5 λόγους που οδήγησαν στην ιστορική αυτή κατάρρευση, σύμφωνα με το CNBC:

Μακροοικονομικά δεδομένα

Κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του έτους, η Fed προχώρησε σε δύο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού. Αυτό έχει, με τη σειρά του, αυξήσει την ανησυχία για πρόκληση ύφεσης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Τα μακροοικονομικά δεδομένα αυτά πλήττουν, παράλληλα, και τις αγορές, ιδιαίτερα τις μετοχές του τεχνολογικού τομέα. Ο Nasdaq Composite έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 22,4% το β’ τρίμηνο, αρνητικό ρεκόρ από το 2008. 

Το Bitcoin έχει ακολουθήσει την πτωτική πορεία των χρηματαγορών των ΗΠΑ, αφού οι επενδυτές έχουν αρχίσει να «ξεφορτώνουν» επικίνδυνα assets.

Κατάρρευση του TerraUSD

Ένα τεράστιας σημασίας οικονομικό συμβάν του περασμένου τριμήνου ήταν η κατάρρευση του αλγοριθμικού stablecoin TerraUSD και του «αδελφού» του Luna, το οποίο τάραξε τον τομέα των κρυπτονομισμάτων.

Το σύστημα του TerraUSD απέτυχε, και το stablecoin έχασε τη σύνδεσή του με το δολάριο, οδηγώντας το Luna σε παράλληλη κατάρρευση, πλήττοντας παράλληλα και hedge funds με τεράστιες επενδύσεις στο stablecoin, όπως η Three Arrows Capital.

Oι κινήσεις της Celsius

Η εταιρεία συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, Celsius, «πάγωσε» τις αναλήψεις των πελατών της τον Ιούνιο.

Η Celsius προσέφερε αποδόσεις άνω του 18% για όσους πελάτες κατέθεταν τα κρυπτονομίσματά τους στο σύστημά της. Η Celsius τα δάνειζε σε επενδυτές της αγοράς κρυπτονομισμάτων οι οποίοι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλά επιτόκια για τη δανειοληψία.

Η κατάρρευση της αξίας των κρύπτο, όμως, τάραξε την ευαίσθητη ισορροπία της Celsius, η οποία απαγόρευσε την ανάληψη των κρυπτονομισμάτων των πελατών της έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα «ψηφιακό bank run».

Η κατάρρευση της Three Arrows Capital

H Three Arrows Capital (3AC), των Zhu Su και Κyle Davies, είχε τεράστια έκθεση στα ΤerraUSD και Luna.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι αμερικανικές BlockFi και Genesis ρευστοποίησαν ορισμένες από τις επενδύσεις της 3ΑC. Η Three Arrows Capital είχε δανειστεί από την BlockFi αλλά δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στο margin call.

Επιπροσθέτως, η 3AC δεν κατάφερε να αποπληρώσει δάνειο ύψους $660 εκατ. από την Voyage Digital. Η κατάρρευση και ρευστοποίηση της 3AC, σύμφωνα με τους αναλυτές, εξέθεσε τη μεταβλητότητα της συγκεκριμένης αγοράς.

Διαμάχη CoinFlex-Roger Ver

H εταιρεία συναλλαγών κρυπτονομισμάτων CoinFlex σταμάτησε τις αναλήψεις από τους πελάτες της τον Ιούνιο «λόγω ακραίων συνθηκών στις αγορές» και της κατάρρευσης ενός προσωπικού λογαριασμού στο σύστημά της.

Η CoinFlex ανακοίνωσε πως ο πελάτης αυτός ήταν ο γνωστός επενδυτής κρυπτονομισμάτων Roger Ver, γνωστός και ως «Bitcoin Jesus», ο οποίος χρωστάει $47 εκατομμύρια. Προφανώς, ο Ver αρνείται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με την CoinFlex, οποιοσδήποτε λογαριασμός εισέλθει σε καθεστώς negative equity ρευστοποιείται, αλλά η εταιρεία και ο επενδυτής είχαν συνάψει συμφωνία για να μη λάβει χώρα κάτι τέτοιο.

Η CoinFlex λάνσαρε ένα κρυπτονόμισμα με όνομα Recovery Value USD (rvUSD) για την άντληση των απολεσθέντων $47 εκατομμυρίων και προσφέρει επιτόκια 20% σε όποιους επενδυτές προχωρήσουν σε αγορά του.

Διαβάστε ακόμα:

Σταϊκούρας: Οι 6 πυλώνες που θα στηρίξουν την ανάπτυξη

Νέες επενδύσεις – εξαγορές ύψους 1,5 δισ. ευρώ ετοιμάζει το CVC

Βρετανικά ΜΜΕ: Μέσα στην ημέρα η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον (upd)