Το CVC επιμένει ελληνικά και αναμένεται να διπλασιάσει τις επενδύσεις του στην ελληνική οικονομία μέσα στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης του αμερικανικού Fund. Κάτι που σημαίνει πως οι συνολικές τοποθετήσεις του από 1,5 δισ. ευρώ, που υπολογίζονται σήμερα, θα φτάσουν τα 3 δισ ευρώ.

Τον «τόνο» φρόντισε να δώσει χθες στο συνέδριο του Economist ο κ. Άλεξ Φωτακίδης ο οποίος από το βήμα των ομιλητών προανήγγειλε κινήσεις στους τομείς όπου ήδη έχει επενδύσει και στους οποίους πιστεύει η επενδυτική ομάδα του CVC, ήτοι τρόφιμα, υγεία, ενέργεια, ασφάλειες.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν τεράστιο ενδιαφέρον οι κινήσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί είτε απευθείας απ’ το Fund είτε μέσω των εταιρειών που έχουν αποκτηθεί ήδη, τις οποίες περιέγραφαν στο newmoney χθες οι συγκεκριμένοι κύκλοι.

Πρώτον, η Vivartia πλέον θα αναπτυχθεί διατηρώντας  την ανεξαρτησία των τριών πυλώνων της, δηλαδή της Dairy Holdings (ΔΕΛΤΑ), της Frozen Holdings (Μπάρμπα Στάθης, Ελληνική Ζύμη, Χρυσή Ζύμη) και της Food Services Holdings (Goody’s, Everest, Flocafe). Στόχος είναι κάθε μία οντότητα, οι οποίες στην πορεία μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω με νέες εξαγορές, να εισαχθεί στο ΧΑ όταν θα είναι έτοιμες. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι κύκλοι εξηγούσαν ότι η Frozen Holdings είναι απολύτως έτοιμη να εισαχθεί ακόμα και τώρα στο ΧΑ, όμως δεν είναι κάτι που θα δρομολογηθεί άμεσα αφού σε καμία περίπτωση το fund δεν βιάζεται να κάνει exit.

Για το κομμάτι των γαλακτοκομικών, η εισαγωγή στο ΧΑ σχεδιάζεται σε βάθος διετίας –  τριετίας. Ο κλάδος, που προς το παρόν μετράει μόνο τη ΔΕΛΤΑ, αναμένεται να ενισχυθεί κι άλλο. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η CVC σκοπεύει να  ενεργοποιήσει μέσα στο επόμενο 12μηνο τη ρήτρα για την πλήρη εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, όπου σήμερα ελέγχει το 70%. Κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να πυροδοτηθούν εξελίξεις και στο κομμάτι στην περίπτωση που σε δεύτερη φάση θελήσει να την εντάξει κάτω απ’ την ίδια ομπρέλα. Στο μεταξύ θα συνεχιστεί και η επέκταση της ΔΕΛΤΑ μέσω νέων επενδύσεων, όπως η διείσδυση στα φυτικά ροφήματα που έγινε πρόσφατα μέσα από μία επένδυση σε γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο της Σίνδου.

Με δεδομένο ότι ο κλάδος της ενέργειας συγκεντρώνει σημαντικές προοπτικές οι ίδιοι κύκλοι δεν απέκλειαν και μία αύξηση της συμμετοχής του CVC σήμερα στη ΔΕΗ, ιδίως καθώς εκφράζουν την απόλυτη ικανοποίηση τους τόσο στους χειρισμούς της διοίκησης Στάση όσο και στο φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 7 δισ που έχει ανακοινώσει ως το 2025.

Στον κλάδο της Υγείας αναμένεται η περαιτέρω επέκταση του Hellenic Healthcare Group. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στόχος είναι η διείσδυση στα Βαλκάνια και η ενίσχυση της παρουσίας στην Κύπρο, όπου μετά την εξαγορά του Απολλώνειον πέρυσι θα πέσουν ως το τέλος του μήνα και οι υπογραφές για το «Αρεταίειον» με προφανή στόχευση την εξέλιξη του HHG Group σε Νο1 πάροχο υγείας στην Κύπρο.

Τέλος σε ο,τι αφορά τη Skroutz η CVC προσβλέπει σε ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις καθώς ξετυλίγεται το νέο στρατηγικό σχέδιο επένδυσης με επέκταση υπηρεσιών (όπως πληρωμές, διαχείριση logistics, επέκταση των boxes, last mile κοκ).

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτές: «Μεγάλης διάρκειας αλλά περιορισμένης δριμύτητας η ύφεση στις ΗΠΑ»

Λαζαρίδου (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Στην Ελλάδα δημιουργείται μια νέα γενιά επενδυτικών έργων

Κρατικοποιείται η «γαλλική ΔΕΗ» – Το 100% της EDF αναλαμβάνει το Δημόσιο