Το περασμένο έτος δημιούργησε πολλά ερωτήματα σχετικά με την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρά τα ευοίωνα στατιστικά δεδομένα, υπήρχε αντίφαση στις αντιλήψεις των πολιτών που εξακολουθούσαν να αναφέρονται σε μια «οικονομική καταστροφή».

Τι οδήγησε σε αυτήν την ασυμφωνία; Ήταν τα κόμματα; Ίσως το TikTok να επηρέασε τις αντιλήψεις; Ή μήπως, η Αμερική βιώνει μια ξεχωριστή κατάσταση που δεν είναι αντίστοιχη σε άλλες χώρες;

Αν κοιτάξουμε τα δεδομένα, το οικονομικό τοπίο σήμερα, δεν διαφέρει πολύ από αυτό πριν από έξι μήνες. Η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, ο πληθωρισμός μειώνεται, οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν σταθερές, και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξάνεται. Ωστόσο, όσον αφορά στις οικονομικές δονήσεις, κάτι άλλαξε τις τελευταίες εβδομάδες. Οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει ξαφνικά να αισθάνονται πιο σίγουροι για το μέλλον της οικονομίας τους. Τι όμως, προκάλεσε αυτήν την αλλαγή;

Η απάντηση, σύμφωνα με το BusinessInsider, είναι αρκετά απλή. Τρία βασικά πράγματα βελτίωσαν τις οικονομικές συνθήκες, στην Αμερική: η άνοδος του χρηματιστηρίου, η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και τα αυγά.

Ας ξεκινήσουμε με τις μετοχές. Τόσο, ο Dow Jones, όσο και ο S&P 500 έχουν καταγράψει υψηλά ρεκόρ αυτόν τον μήνα. Ακόμη και για εκείνους που δεν είναι επενδυτές – αν και, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι περισσότεροι Αμερικανοί κατέχουν μετοχές – τα θετικά νέα της αγοράς «εξαπλώνουν» την αισιοδοξία σε όλους τους τομείς. Η χαρά εκτός της Wall Street είναι μεταδοτική, ενισχύοντας την αίσθηση του πλούτου και προκαλώντας θετικά σχόλια για τις ανεβασμένες μετοχές. Βασικά, όλοι είναι ενθουσιασμένοι από την ανοδική τάση της αγοράς.

Έπειτα, είναι οι τιμές στο φυσικό αέριο – μια οικονομική πραγματικότητα που επηρεάζει σημαντικά τους καταναλωτές. Ο μέσος εθνικός όρος για ένα γαλόνι φυσικού αερίου είναι 3,096 δολάρια, σύμφωνα με την AAA, σε σύγκριση με 3,446 δολάρια πριν από ένα χρόνο και κάτω από το υψηλό ρεκόρ των 5 δολαρίων το 2022. Οι τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζουν αρνητικά τους καταναλωτές, ειδικά όταν συνδυάζονται με την έλλειψη επιλογών στα δημόσια μέσα μεταφοράς. Εάν οι τιμές συνεχίσουν να παραμένουν χαμηλές, η ευχάριστη εμπειρία των οδηγών μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη της δημοτικότητας του Τζο Μπάιντεν ενόψει των εκλογών τον Νοέμβριο.

Όσον αφορά στα αυγά, η υψηλή τιμή τους είναι κάτι που πραγματικά επηρεάζει τους ανθρώπους. Η οικονομική δυσκολία συνδέεται συχνά με τις τιμές των αυγών, που ανέβηκαν σημαντικά κατά τα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023. Σύμφωνα με το γραφείο στατιστικών εργασίας, η τιμή μιας ντουζίνας μεγάλων αυγών έχει περίπου πέσει από 4,25 δολάρια τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους σε περίπου 2,51 δολάρια τον ίδιο μήνα το 2023. Η πτώση των τιμών των αυγών συνδέεται με την ευημερία των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ.

Παρά την ευχάριστη αυτή εξέλιξη, οικονομικά και συναισθηματικά, η κατάσταση δεν είναι ακόμα ιδανική. Οι τιμές των αυγών και του φυσικού αερίου παραμένουν υψηλότερες σε σύγκριση με το 2019. Παράλληλα, οι οικονομικοί κίνδυνοι, όπως οι αυξήσεις των επιτοκίων, η αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας και γεωπολιτικές απειλές, δεν έχουν ξεπεραστεί και μπορούν να επηρεάσουν ανά πάσα στιγμή, αρνητικά την οικονομία.

Διαβάστε ακόμη

Σύμφωνο Σταθερότητας ή Στασιμότητας; Τι σημαίνουν οι νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ

Ανάλυση του Economist: Γιατί τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας

Uber: Πώς κατάφερε να έχει κέρδη για πρώτη χρονιά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ