Σε θεαματικό άλμα των εξαγωγών λιθίου προσβλέπει η Αργεντινή, σε ένα διάστημα που το ενδιαφέρον για το στρατηγικής αξίας μέταλλο για την ηλεκτροκίνηση αυξάνεται συνεχώς και γίνεται… μήλον της έριδος μεταξύ των μεγάλων βιομηχανιών αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με στοιχεία από την κυβέρνηση της χώρας έχει τεθεί ως στόχος η εκτίναξη των εξαγωγών λιθίου στους 200.000 τόνους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Ποσότητα που θα αποφέρει αντιστοίχως έσοδα-ρεκόρ ύψους 5,6 δισ. δολαρίων μέχρι το 2025.

Μάλιστα, μέχρι το 2030, η παραγωγή και οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να αυξάνονται με στόχο την περαιτέρω αύξηση των εσόδων στα 8,7 δισ. δολάρια.

Για την ώρα η παραγωγική δυνατότητα της Αργεντινής βρίσκεται στους 37.500 τόνους ετησίως, όμως στα σχέδια είναι η ενίσχυση της μέσω νέων επενδύσεων.

Τρεις χώρες ελέγχουν το 60% των παγκόσμιων κοιτασμάτων

Η Αργεντινή, μαζί με την Χιλή και τη Βολιβία σχηματίζουν το λεγόμενο «τρίγωνο του λιθίου», καθώς ελέγχουν από κοινού τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του μετάλλου παγκοσμίως, ήτοι περίπου το 60%. Για το λόγο αυτό και με δεδομένη την σταθερά αυξανόμενη ζήτηση είναι εύλογο πως ποντάρουν πολλά στα έσοδα που μπορεί να διασφαλίσουν από την εκμετάλλευση τους.

Μόλις προ ημερών, η Χιλή ανακοίνωσε την εθνικοποίηση του κλάδου, με τον πρόεδρο Γκάμπριελ Μπόριτς να ξεκαθαρίζει πως, οποιαδήποτε ξένη ή εγχώρια εταιρεία θα θελήσει ένα κομμάτι της πίτας των δεύτερων μεγαλύτερων κοιτασμάτων στον κόσμο, θα πρέπει στο εξής να υπολογίζει ως συνέταιρο το κράτος. Στο νέο εθνικό σχέδιο για το λίθιο περιλαμβάνεται και η δημιουργία εγχώριων μονάδων επεξεργασίας του μετάλλου, που για την ώρα εξάγεται σε ημιτελή μορφή στο εξωτερικό.

Αντιστοίχως, στα τέλη Ιανουαρίου η κυβέρνηση της Βολιβίας υπέγραψε μια συμφωνία ύψους 1 δισ. δολαρίων με κοινοπραξία κινεζικών εταιρειών που θα αναλάβουν την αύξηση της εξόρυξης από τα σχετικά παρθένα ακόμη κοιτάσματα της χώρας. Στόχος δε, είναι οι πρώτες εξαγωγές από τη νέα παραγωγή ύψους 25.000 τόνων ετησίως να επιτευχθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Παράλληλα, οι αρχές θα επενδύσουν επίσης σε δύο νέες εγκαταστάσεις για την εγχώρια επεξεργασία του μετάλλου που εξορύσσεται.

Το σχέδιο του Μπουένος Άιρες

Η Αργεντινή από την πλευρά της, που διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα κοιτάσματα παγκοσμίως, προσπαθεί να εστιάσει στην καλύτερη εκμετάλλευση τους με στόχο να γίνει επίσης ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας του μετάλλου μέχρι το 2030.

Ήδη πέρυσι οι εξαγωγές της αυξήθηκαν κατά 234%, ενώ για το πρώτο τρίμηνο κατέγραψαν νέα άνοδο κατά 133%, στα 233 εκατ. δολάρια.

Για το σύνολο του 2023, τα έσοδα της από τις εξαγωγές υπολογίζεται πως θα κυμανθούν στα 6 δισ. δολάρια, προσφέροντας μια σημαντική ένεση στα βαλλόμενα οικονομικά της. Όμως, για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων αύξησης της παραγωγής απαιτούνται νέες επενδύσεις, με το ρευστό οικονομικό και πολιτικό τοπίο της χώρας να κάνει διστακτικούς τους ξένους επενδυτές.

Διαβάστε ακόμη 

Τα τρία μετά-Πάσχα γκάλοπ, η κόντρα του Καμπουρίδη, το deal Σταθόπουλου-Σόλακ και το μέρισμα της Εθνικής

Σκάνδαλο Theranos: Το μαρτύριο της φυλακής για την Ελίζαμπεθ Χολμς που έστησε τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία

Ευφορία στα ελληνικά ομόλογα – Δανειζόμαστε φθηνότερα από την… «investment grade» Ιταλία (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ