Σε νέα μείωση επιτοκίων και μάλιστα την τρίτη αφότου ο Χαβιέρ Μιλέι ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Δεκέμβριο, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής.

Συγκεκριμένα το συμβούλιο μείωσε τα επιτόκια κατά δέκα μονάδες, στο 70%, σε μια προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον αριθμό των πέσος που θα πρέπει να τυπώσει για να αποπληρώσει τους τόκους των χρεών της προς εγχώριους πιστωτές.

Τα επιτόκια τον περασμένο Δεκέμβριο βρίσκονταν στο 133%, πριν η Κεντρική Τράπεζα ξεκινήσει τη διαδικασία αποκλιμάκωσης τους.

Ο φιλελεύθερος Μιλέι έχει υποστηρίξει πως η διακοπή της εκτύπωσης νέου χρήματος αποτελεί παράγοντα-κλειδί για τη μείωση του πληθωρισμού που «καλπάζει» στο 276% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό που έχει καταγράψει η χώρα εδώ και τρεις δεκαετίες και ένα από τα χειρότερα παγκοσμίως.

Την ερχόμενη Παρασκευή πρόκειται να δημοσιευτούν τα νέα στοιχεία για τα επίπεδα των τιμών λιανικής, με τους αναλυτές να περιμένουν μείωση του δείκτη σε μηνιαία βάση για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Πάντως, η στρατηγική μείωσης των επιτοκίων φέρνει το Μπουένος Άιρες σε τροχιά σύγκρουσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ στις οδηγίες που έχει δώσει στο πλαίσιο του ύψους 44 δισ. δολαρίων προγράμματος δανειοδότησης της χώρας έχει ζητήσει διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Διαβάστε ακόμη 

Mega deal ΔΕΗ – Mytilineos για έργα ΑΠΕ 2GW σε 4 χώρες

Χίλντερμπραντ (BlackRock): Η Ελλάδα πέτυχε την πιο εκπληκτική ιστορία μακροοικονομικής επανόδου

Γκεοργκίεβα: Μισογεμάτο το ποτήρι της παγκόσμιας οικονομίας – Τα θετικά στοιχεία και οι απειλές (tweets)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ