Μόλις πριν από μία εβδομάδα, σχεδόν κανείς δε γνώριζε την Zhongzhi Enterprise Group Co. Τώρα πια, όμως, η μυστηριώδης και «σκιώδης» τράπεζα έχει αποδειχθεί ο πιο αδύναμος κρίκος σε μία οικονομία $18 τρισεκατομμυρίων όπου η εμπιστοσύνη των επενδυτών, των καταναλωτών και των εταιρειών μειώνεται με δραματικούς ρυθμούς.

H ιδιωτική τράπεζα η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας άνω του 1 τρισ. γουάν ($137 δισ.) και οι συνεργάτες της έχουν βρεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών, λόγω της αθέτησης πληρωμών τους σε χιλιάδες πελάτες. Οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας έχουν δημιουργήσει μία ειδική ομάδα μέσω της οποίας θα προσπαθήσουν να περιορίσουν την μετάδοση του προβλήματος στην ευρύτερη αγορά. Στο παρασκήνιο, σύμφωνα με το Bloomberg, η KPMG έχει κληθεί να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση και αναδιοράνωση της εταιρείας.

Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Zhongzhi έχουν επίσης δημιουργήσει και πορείες διαμαρτυρίας, με τις αρχές να συστήνουν στους πελάτες να μην αντιδρούν δημόσια στις απώλειές τους. Τα κινεζικά assets έχουν αρχίσει να καταρρέουν, με την ισοτιμία του γουάν να κατρακυλά σε χαμηλό 16 ετών. H πρόσφατη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας δεν κατάφερε, επίσης, να αποτρέψει την πιθανότητα κατάρρευσης μεγαλύτερου μέρους της αγοράς ακινήτων της χώρας, συνολικής αξίας $2,9 τρισ.

Η δεινή κατάσταση αποτελεί άλλο ένα πρόβλημα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ η οποία πρέπει να παλινορθώσει την παραπαίουσα οικονομία, την αγορά ακινήτων και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής κόντρας με τις ΗΠΑ.

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο θα επιδεινωθεί, με περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ταμεία να αθετούν πληρωμές», τόνισε το στέλεχος της BK Asset Management, Κάθι Λιέν. 

Zhongzhi και Ζhongrong

Για την Ζhongzhi, η κατάρρευση επήλθε γρηγορότερα του αναμενόμενου. Τα πρώτα σημάδια δημιουργήθηκαν την περασμένη Παρασκευή όταν η Zhongrong International Trust, η οποία συνδέεται στενά με την Ζongzhi δεν κατάφερε να αποπληρώσει κουπόνια επενδύσεων υψηλών αποδόσεων.

H Ζhongrong είναι ένα από τα 10 μεγαλύτερα trusts και συγκεντρώνει καταθέσεις από πλούσιους επενδυτές και εταιρείες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις αγορές, ενώ δανείζει και σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακές τράπεζες. Το trust αποτελεί το 10% του συνόλου των δανείων στην Κίνα, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Η Ζhongrong πρέπει να καλύψει συνολικές αποπληρωμές ύψους 39,5 δισ. γουάν μέχρι το τέλος του έτους.

Η Zhongzhi ιδρύθηκε ως εταιρεία ξυλείας το 1995 από τον Σιε Ζικούν, ο οποίος επεκτάθηκε στον τομέα των εκτυπώσεων και επένδυσε σε προβληματικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και ακινήτων.

Άγνωστο παραμένει το πόσες αποπληρωμές έχει αθετήσει η Zhongzhi ή εάν έχει τη δυνατότητα να τις καλύψει εάν ρευστοποιηθεί. Σημειωτέον πως τα περασμένα χρόνια, η Zhongzhi και η Zhongrong έχουν προσφέρει ρευστότητα σε προβληματικές εταιρείες εργολαβίας και έχουν αγοράσει assets από την «έκπτωτη» China Evergrande Group. 

Δεδομένης, όμως, της κατάρρευσης της εγχώριας αγοράς ακινήτων, συμπαρασύρθηκαν και trusts όπως αυτό της Zhongrong, της οποίας το 10% των assets ($300 δισ.) έχει επενδυθεί στον συγκεκριμένο τομέα, βάσει ανάλυσης του Bloomberg Economics. 

Αν και τα προβλήματα τέτοιου τύπου δεν είναι κάτι το καινούριο, το πρόβλημα έγκειται στο μέγεθος της Zhongzhi, η οποία έχει αθετήσει πληρωμές 44 δισ. γουάν σε 106 προϊόντα του trust μέχρι τις 31 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Use Trust. Τα περιουσιακά στοιχεία ακινήτων αποτελούσαν το 74% της συνολικής αξίας των αθετημένων πληρωμών.

Περίπου τριάντα άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Zhongzhi στο Πεκίνο, σε μία σπάνια επίδειξη διαμαρτυρίας στην κινεζική πρωτεύουσα. Η κινεζική αστυνομία ενήργησε άμεσα, φράζοντας την είσοδο με μεταλλικό φράχτη ενώ επισκέφτηκαν επί προσωπικού τους διαμαρτυρόμενους στα σπίτια τους, συστήνοντάς τους να μην συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες.

Εποπτεία

Οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας, δη το National Financial Regulatory Administration, έχει ήδη ξεκινήσει να μελετά τους κινδύνους τους οποίους έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα στη Zhongrong, ζητώντας από την εταιρεία να παρουσιάσει τα πλάνα για τις επόμενες αποπληρωμές της και τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία μπορεί να ρευστοποιήσει για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας. 

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του «China’s Great Wall of Debt» και αναλυτή της Trivium China, Ντίνι ΜακΜάχον, αν και τα προβλήματα της Zhongzhi ενδέχεται να μην επηρεάσουν τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες, θα μπορούσαν να επηρεάσουν άλλες εταιρείες asset management εάν οι πλούσιου επενδυτές αρχίσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους, προκαλώντας ντόμινο στην αγορά.

Αγορά ακινήτων

Οι κινεζικές εργολαβικές έχουν επίσης κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, εγείροντας ανησυχίες πως η κρίση στην αγορά ακινήτων της χώρας θα μεταδοθεί από τις ιδιωτικές εταιρείες σε αυτές οι οποίες έχουν τη στήριξη της κυβέρνησης.

Στις ΗΠΑ, αίτηση προστασίας στο πτωχευτικό Άρθρο 15 κατέθεσε στη Νέα Υόρκη ο κινεζικός όμιλος ακινήτων Evergrande, αυξάνοντας τους φόβους ότι τα προβλήματα του κλάδου του real estate θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς της κινεζικής οικονομίας για την πορεία της οποίας εκφράζονται ήδη ανησυχίες.

Οι 18 εκ των 38 εισηγμένων στην αγορά του Χονγκ Κονγκ εργολαβικών κατέγραψαν απώλειες το α’ εξάμηνο του έτους, από τις αντίστοιχες 11 οι οποίες κατέγραψαν απώλειες το 2022. Πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg, μόλις τέσσερις εταιρείες είχαν καταγράψει απώλειες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι πως το επόμενο θύμα της κρίσης θα είναι η Country Garden Holdings Co., με τις κινεζικές αρχές να τονίζουν πως θα στηρίξουν τον τομέα, αν και παραμένει άγνωστο το εάν οι κινήσεις αυτές θα είναι αρκετές για να δημιουργήσουν ένα «δίχτυ ασφαλείας».

«Η επιβράδυνση της κινεζικής αγοράς ακινήτων έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα στις εταιρείες, ακόμα και σε αυτές οι οποίες ‘βάζει πλάτη’ το πολιτμπιρό του Πεκίνου», σημείωσε η αναλυτής της CreditSights Singapore, Ζερλίνα Ζενγκ, προσθέτοντας πως «η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί το β’ εξάμηνο».

Οι τιμές των νεόδμητων ακινήτων μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, ενώ το Bloomberg υποστηρίζει πως τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα από τα επίσημα στοιχεία. Όπως ανέφερε ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Άντριου Τσαν, οι απώλειες οι οποίες καταγράφουν οι εταιρείες αυτές θα περιορίσουν την ικανότητά τους να ολοκληρώσουν νέα ή μισοτελειωμένα πρότζεκτ, περιορίζοντας περαιτέρω το συναίσθημα των αγοραστών.

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει ανάνηψη της αγοράς ακινήτων αλλά και της ευρύτερης οικονομίας είναι η μείωση των επιτοκίων. H PBOC έχει, επίσης, ενθαρρύνει τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια των στεγαστικών τους δανείων, με 100 εκ των 343 κινεζικών πόλεων να έχουν αποφασίσει την άρση του κατώτατου ορίου νέων στεγαστικών δανείων. 

Γουάν

Η κεντρική τράπεζα, παράλληλα, έθεσε και πλαφόν στην ισοτιμία του γουάν, στο ± 2% των 7,2006/δολάριο την Παρασκευή, προσπαθώντας να «κλείσει την ανοιχτή πληγή» η οποία δημιουργήθηκε από τα προαναφερθέντα προβλήματα στις εγχώριες αγορές και την κατάρρευση της ισοτιμίας του ρενμίνμπι σε χαμηλό 16 ετών την περασμένη Τετάρτη στα 7,2981/δολάριο.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Mizuho Bank, Βίσνου Βαράθαν, «η ασθμαίνουσα οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έχει πλήξει τη σταθερότητα του onshore γουάν (CNY). Τα γεωπολιτικά προβλήματα και η οικονομική κρίση ασκούν πιέσεις στο νόμισμα».

Την περασμένη Πέμπτη, η PBOC ανακοίνωσε πως θα καταφέρει να κρατήσει μία «λογική και επαρκή ρευστότητα στην αγορά» ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα της «ακριβή και αρκετά για να υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας». Τέλος, υπογράμμισε πως «η ισοτιμία του νομίσματος είναι λογική και σταθερή», ενώ υποστήριξε πως θα καταφέρει να την κρατήσει σε λογικά και ισορροπημένα επίπεδα.

Σημειωτέον πως η Κίνα ελέγχει άμεσα το onshore γουάν, του οποίου η ισοτιμία δεν μεταβάλλεται όπως αυτή του δολαρίου ή του γεν οι οποίες έχουν κυμαινόμενες ισοτιμίες. 

Ανώμαλη προσγείωση

Το οικονομικό μοντέλο της Κίνας έχει καταγράψει μία «ανώμαλη προσγείωση και δεν πρόκειται ξανά να πετάξει», ανέφερε ο γνωστός επενδυτής Ντέιβιντ Ρος, σύμφωνα με το CNBC, «κάτι το οποίο θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές».

Το Πεκίνο έχει παραδεχτεί, μεν, τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει θέσει αναπτυξιακό στόχο της τάξης του 5% για το 2023, πολύ χαμηλότερα του μέσου αναπτυξιακού όρου του 9% από το 1978 και ύστερα. Ορισμένοι αναλυτές, όμως, υποστηρίζουν πως οι Κινέζοι δεν θα καταφέρουν καν να επιτύχουν τον στόχο αυτό.

Ο πρόεδρος και στρατηγικός αναλυτής της Independent Strategy, μίλησε στην εκπομπή του CNBC, «Squawk Box Europe», την περασμένη Πέμπτη, και τόνισε πως «οι παγκόσμιες αγορές δεν έχουν λάβει υπόψη τους τις επιπτώσεις τις οποίες θα έχει η μακροπρόθεσμη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στις αναδυόμενες οικονομίες. Ακόμα και η παραγωγή αυτή συμπεριλαμβάνει τον τομέα των υπηρεσιών. Οι οικονομίες οι οποίες εξαρτώνται από τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων όπως η Κίνα δεν θα μπορέσουν να καταγράψουν ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην κοινωνία και την εγχώρια οικονομία. Το κινεζικό μοντέλο έχει προσγειωθεί ανώμαλα και δεν πρόκειται να απογειωθεί ξανά».

«Δεν έχουν την ικανότητα να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνεια και τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία προσεκτικά. Παράλληλα, δε θα μπορέσουν να βασιστούν στην αναπτυξιακή τους προοπτική για να ξεπεράσουν το πρόβλημα», συμπλήρωσε ο Ρος.

Την περασμένη Τρίτη, η Κίνα σταμάτησε να δημοσιεύει επικαιροποιημένα στοιχεία όσον αφορά την ανεργία των νέων η οποία έχει βρεθεί σε ιστορικά υψηλά, ενώ τα οικονομικά δεδομένα Ιουλίου ανέδειξαν την ευρύτερη επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας η οποία επιδεινώθηκε από τα προβλήματα στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Παρ’ όλα αυτά, το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας επανέλαβε πως «η ανάκαμψη της χώρας βαίνει καλώς. Η Κίνα παραμένει ένας από τους κύριους λόγους της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης», ενώ αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση της εγχώριας βιομηχανίας και την παραγωγή προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ενεργειακή μετάβαση.

Ο Ρος, τέλος, υποστήριξε πως η τεκτονική αλλαγή στα δημογραφικά στοιχεία της χώρας δεν μπορεί πια να τροφοδοτήσει την ανάκαμψη του τομέα ακινήτων της, η οποία εκτιμάται πως αποτελεί το 20% με 30% της εγχώριας οικονομίας της.

Διαβάστε ακόμη

Έσοδα «μαμούθ» για τις Big-4 των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα

Παραλίες: 22 συλλήψεις σε Μύκονο, Πάρο και Ρόδο για παράνομη κατάληψη

Στη σύνοδο της BRICS θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Κίνας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ