Πριν από λίγα χρόνια, ο συνιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα, ήταν ο πιο επιτυχημένος επιχειρηματίας τεχνολογίας στην Κίνα. Η παρουσία του ήταν εξαιρετικά έντονη στα μέσα ενημέρωσης, σε συνέδρια και σε διάφορες εκδηλώσεις της εταιρείας.

Ο Μα είχε την ικανότητα να εντυπωσιάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, και δεν θύμιζε σε τίποτα, άλλους κινέζους επιχειρηματίες που ενστερνίζονταν και υιοθετούσαν τη γραμμή του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας. Εν ολίγοις, ο Μα φαινόταν περισσότερο Αμερικανός, παρά Κινέζος. Ωστόσο, λίγο αφότου, εξέφρασε την αντίθεσή του, προς τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές, εξαφανίστηκε από το προσκήνιο το 2020, καθώς το Πεκίνο προχώρησε σε μέτρα κατά των επιχειρήσεών του.

Όπως και πολλοί άλλοι κινέζοι επιχειρηματίες πριν από αυτόν, ο Μα εξαφανίστηκε με «συνοπτικές διαδικασίες» από το προσκήνιο χάνοντας την υποστήριξη της κυβέρνησης της χώρας, αποδεικνύοντας ότι κανείς δεν είναι πάνω από τον ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Ο Μα κάνει τώρα το ντεμπούτο του με μια ανανεωμένη εκδοχή του εαυτού του, σε αυτό που θα μπορούσε να αποκαλείται «Τζακ Μα 3.0».

Τζακ Μα 1.0: Ο καθηγητής που προσπάθησε πολύ για να εισέλθει στον κόσμο της τεχνολογίας

Είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς τον λόγο πίσω από τη δημοφιλία του Τζακ Μα, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στην Κίνα. Γεννημένος σε μια οικογένεια με περιορισμένους πόρους στο Hangzhou της Κίνας, αντιμετώπισε δυσκολίες στο σχολείο και απέτυχε δύο φορές στις εισαγωγικές εξετάσεις για το κολέγιο. Παρόλα αυτά, με αφοσίωση και επιμονή, κατάφερε να εισαχθεί στο Ινστιτούτο Δασκάλων Hangzhou. Μίλησε ανοιχτά για τις αποτυχίες του, αναφέροντας χαρακτηριστικά στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός το 2018, πως: «Ως νεαρό αγόρι, ακόμη και σήμερα, δεν πίστευα ποτέ ότι θα βρισκόμουν εδώ».

Το 1994, ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση μεταφραστικών υπηρεσιών, ενώ το 1995 πραγματοποίησε ένα επαγγελματικό ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί, ξεκίνησε μια ψηφιακή επιχείρηση στις πρώτες ημέρες του διαδικτύου. Παρόλο που η πρώτη του επιχείρηση, η China Pages, απέτυχε, συγκέντρωσε μια ομάδα 17 φίλων το 1999 για να ιδρύσει την Alibaba.

Μολονότι, ο Μα ξεκίνησε την Alibaba χωρίς γνώσεις σε μάρκετινγκ ή υπολογιστές, κατάφερε να την καθοδηγήσει στην κορυφή του χώρου του διαδικτύου. Ο Τζακ Μα 3.0 φαίνεται να είναι μια ανανεωμένη εκδοχή του εαυτού του, που συνεχίζει να αφήνει το στίγμα του στον χώρο της επιχειρηματικότητας.

Τζακ Μα 2.0: Ένα απερχόμενο στέλεχος Big Tech

Ο Τζακ Μα ίδρυσε την Alibaba.com τον Ιούνιο του 1999. Εκείνο τον Οκτώβριο, η εταιρεία του κατάφερε να συγκεντρώσει 5 εκατομμύρια δολάρια από την Goldman Sachs της Wall Street και άλλα 20 εκατομμύρια δολάρια από τον Ιάπωνα επενδυτή τεχνολογίας SoftBank. Η Alibaba κατέγραψε ραγδαία άνθιση στην Κίνα κατά τη δεκαετία του 2000.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2010, ο Μα ξεκινά να στρέφει το βλέμμα του πέρα από τα σύνορα της Κίνας. Το 2014, η Alibaba εισέρχεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθιστώντας τον Μα το πλουσιότερο άτομο στην Ασία έως το τέλος εκείνης της χρονιάς, με περιουσία που υπολογίζεται στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Σκέφτομαι πώς μπορούμε να καταστήσουμε την Alibaba μια πλατφόρμα για παγκόσμιες μικρές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Μα στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός το 2015. Ωστόσο, υπήρχε ένα πρόβλημα: ο Μα είχε ξεπεράσει τους πολιτικούς αρχηγούς του στο Πεκίνο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το BusinessInsider. Ορισμένα από τα όσα έλεγε θα μπορούσαν επίσης να θεωρηθούν ενοχλητικά για το Πεκίνο. Αφού ο Μα επιτέθηκε ανοιχτά στις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές τον Οκτώβριο του 2020 για την καταστολή της καινοτομίας, το Πεκίνο έχασε τη υπομονή του.

Τζακ Μα 3.0: Ένας τιτάνας της τεχνολογίας σε νέα επιχειρηματικά μονοπάτια

Ο Μα είχε ήδη, αποσυρθεί από την Alibaba για περίπου ένα χρόνο όταν εξαφανίστηκε. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχει εντοπιστεί σε διάφορα ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο που ειδικεύονται στη γεωργία υψηλής τεχνολογίας. Tον Οκτώβριο του 2021, ο Μα βρισκόταν στην Ισπανία και μάθαινε για τη γεωργία και την τεχνολογία που σχετίζεται με περιβαλλοντικά ζητήματα. Έχει επίσης ταξιδέψει στην Ολλανδία, την Ιαπωνία και την Ταϊλάνδη για να μελετήσει την αγροτεχνολογία.

Διαβάστε ακόμη

ΣΕΒ: Οι 7+1 κρίσιμες προκλήσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ιδιωτικό χρέος: Πόσα χρωστούν οι Έλληνες σε τράπεζες και Δημόσιο – «Σανίδα σωτηρίας» ο εξωδικαστικός

Σπάνια ρολόγια διασημοτήτων που έπιασαν τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ