Σε μια κίνηση – έκπληξη ο όμιλος Alibaba ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο Έντι Γου θα διαδεχθεί τον Ντάνιελ Ζανγκ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Το σχέδιο διαδοχής έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, τον περασμένο Μάρτιο ότι θα χωρίσει την εταιρεία της σε έξι επιχειρηματικούς ομίλους. Όπως είχε εξηγήσει τότε, η κίνηση αυτή θα επιτρέψει σε κάθε επιχειρηματικό όμιλο να αντλήσει εξωτερική χρηματοδότηση και να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, σε αυτό που αποτελεί την πιο σημαντική αναδιοργάνωση στην ιστορία της.

«Όπως όλοι γνωρίζουν καλά, η ανάπτυξη βασικών τεχνολογιών όπως το cloud computing, τα μεγάλα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσουν σε έναν τεράστιο μετασχηματισμό της κοινωνίας μας και είναι ύψιστης στρατηγικής σημασίας», ανέφερε ο Ζανγκ σε εσωτερικό σημείωμα προς το προσωπικό της Alibaba, μεταδίδει το CNBC.

«Η Cloud Intelligence Group προχωρά τώρα με πλήρη ταχύτητα στα σχέδια απόσχισης και πλησιάζουμε σε ένα κρίσιμο στάδιο της διαδικασίας, οπότε είναι η κατάλληλη στιγμή για μένα να αφιερώσω όλη μου την προσοχή και τον χρόνο μου στην επιχείρηση», πρόσθεσε.

Οι μετοχές της Alibaba μείωσαν τις απώλειες μετά την ανακοίνωση και διαπραγματεύονται με πτώση 1% στο Χονγκ Κονγκ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι ο Ζόε Τσάι θα πάρει τη θέση του Ζανγκ στη θέση του προέδρου του ομίλου. Ο Ζανγκ θα συνεχίσει να ηγείται του Alibaba Cloud Intelligence Group ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μετά από ην αλλαγή, η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, θα τεθεί σε ισχύ στις 10 Σεπτεμβρίου.

Ανακατατάξεις στην Alibaba

Εκτός από το cloud intelligence, οι άλλες πέντε επιχειρηματικές μονάδες περιλαμβάνουν την επιχείρηση Taobao Tmall, τον βραχίονα τοπικών υπηρεσιών που επικεντρώνεται στην παράδοση τροφίμων και τη χαρτογράφηση, την επιχείρηση logistics Cainiao Smart, την παγκόσμια επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των AliExpress και Lazada, και την επιχείρηση ψηφιακών μέσων και ψυχαγωγίας.

«Από την άποψη της εταιρικής διακυβέρνησης, χρειαζόμαστε επίσης σαφή διαχωρισμό μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου και της διοικητικής ομάδας, καθώς η Cloud Intelligence Group προχωρά στην πορεία προς την ανεξαρτητοποίηση της ως δημόσια εταιρεία», πρόσθεσε ο Ζανγκ στο εσωτερικό σημείωμα.

Ο διάδοχος του Ζανγκ, Έντι Γου, είναι ένας από τους συνιδρυτές της Alibaba και σήμερα πρόεδρος των εταιρειών Taobao και Tmall Group. Ο ιδιοκτήτης των Brooklyn Nets Tsai είναι σήμερα εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Alibaba.

Ο Γου έχει αναλάβει πολλούς ρόλους κατά τη διάρκεια της θητείας του στην εταιρεία, μεταξύ άλλων ως επικεφαλής τεχνολογίας κατά την ίδρυση της Alibaba, καθώς και ως επικεφαλής τεχνολογίας στην Alipay και την Taobao. Ήταν επίσης διευθυντής της Alibaba Health Information Technology και ίδρυσε την Vision Plus Capital, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επικεντρώνεται σε επενδύσεις σε προηγμένες τεχνολογίες, επιχειρηματικές υπηρεσίες και ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη.

Ο Ζανγκ είναι διευθύνων σύμβουλος του Alibaba Group από το 2015 και πρόεδρος από το 2019, παίρνοντας τα ηνία και για τους δύο ρόλους από τον ιδρυτή του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου, Τζακ Μα.

trong>Διαβάστε ακόμη

Λύση για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν «μπλοκάρει» οι… γείτονες

Μπογκντάνοβιτς: Η Coca Cola HBC διέβη τον Ρουβίκωνα για τον κόσμο του αλκοόλ

Το ακίνητο στην Ακρόπολη του «Mr. Bodyline» που έφυγε σε πλειστηριασμό σαν «ζεστό ψωμί»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ