Οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας αυξάνουν τις τιμές των λιπασμάτων, οδηγώντας σε παγκόσμια κρίση τροφίμων, σύμφωνα με τον Svein Tore Holsether, CEO του νορβηγικού κολοσσού Yara International. 

Σημειωτέον πως ο δείκτης Bloomberg Green Markets North America Fertilizer Price Index κατέγραψε αύξηση κατά 10% την περασμένη Παρασκευή, σε ιστορικό υψηλό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της νορβηγικής εταιρείας λιπασμάτων, οι κυρώσεις προς τη Ρωσία αποτελούν ηθικό δίλημμα, δεδομένου πως πρόκειται να προκαλέσουν περαιτέρω αύξηση των τιμών των τροφίμων. 

Η Ρωσία αποτελεί σχεδόν το 1/5 των παγκόσμιων εξαγωγών λιπάσματος το 2021, σύμφωνα με το Trade Data Monitor και τον δείκτη του Bloomberg, ενώ η χώρα είναι μία εκ των κύριων εξαγωγών αμμωνίας, ποτάσας και ουρίας.

Η απώλεια των ρωσικών εξαγωγών αναμένεται να προκαλέσει σημαντική έλλειψη στην ήδη πληγείσα από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και των εμπορευμάτων βιομηχανία, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

«Η αναπλήρωση των εξαγωγών αυτών θα πάρει τουλάχιστον μια 5ετία στην καλύτερη περίπτωση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα αποδειχθεί αδύνατη», υπογράμμισε η Alexis Maxwell του Bloomberg Green Markets. 

Διαβάστε ακόμα:

Στα ύψη το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ – Η μεγαλύτερη άνοδος από το 1984

Πόσο πλούσιος είναι ο Πούτιν; Τα αγάλματα των Ελλήνων θεών και το πιγκάλ των 850 δολαρίων

Γιατί δεξαμενόπλοια με ρωσικό πετρέλαιο κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ για να ξεφορτώσουν