Λίγο πριν τα Χριστούγεννα αποφάσισε να απολύσει 900 άτομα μέσω Zoom. Σήμερα, ούτε τρεις μήνες αργότερα, σπεύδει να απολύσει ακόμη 3.000 άτομα. Ο λόγος για τη Better.com, η οποία παρέχει στεγαστικά δάνεια από το διαδίκτυο.

Η αμερικανική εταιρεία κατέστη ευρέως γνωστή -για τους λάθους λόγους- τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο διευθύνων σύμβουλος, Βίσαλ Γκαργκ, απέλυσε 900 άτομα μέσω ομαδικής κλήσης στο Zoom. Λόγω των αντιδράσεων, μάλιστα, ο ίδιος αναγκάστηκε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη και να παραιτηθεί προσωρινά (επέστρεψε στη θέση του τον Ιανουάριο).

Ο νέος γύρος απολύσεων, ο οποίος αυτή τη φορά ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο, Κέβιν Ράιαν, οφείλεται στη δραματική πτώση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια κι άλλα ασφαλιστικά προϊόντα, ως απόρροια της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve).

«Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρουμε τη δύσκολη απόφαση να ψηφιοποιήσουμε περαιτέρω τις λειτουργίες μας και να μειώσουμε αισθητά το εργατικό δυναμικό» έγραψε ο Ράιαν σε ανακοίνωσή του.

Ας σημειωθεί ότι η εταιρεία βίωσε μεγάλη άνθιση κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, όταν η Federal Reserve αναγκάστηκε να μηδενίσει τα επιτόκια, προκειμένου να κρατήσει «ζωντανή» την εγχώρια οικονομία.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται πλέον να αυξήσει τα επιτόκια, κάτι που οδηγεί σε άνοδο τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια. Για παράδειγμα, το επιτόκιο για ένα 30ετές δάνειο κυμαίνεται σήμερα στο 3,92%, ενώ πριν μια εβδομάδα ανερχόταν σε 3,69%.

Εκτός των εξελίξεων στην κεντρική τράπεζα, στην αύξηση των επιτοκίων συμβάλλουν τόσο ο υψηλός πληθωρισμός όσο και η αισθητή ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών.

Το νέο κύμα απολύσεων θα επηρεάσει σχεδόν το 1/3 του εργατικού δυναμικού της εταιρείας σε ΗΠΑ και Ινδία. Πάντως, αυτή τη φορά -σε αντίθεση με τον Δεκέμβριο- ο κάθε εργαζόμενος θα ενημερωθεί προσωπικά μέσω τηλεφώνου. Παράλληλα, θα έχει ασφαλιστική κάλυψη αλλά και βοήθεια για να βρει την επόμενη δουλειά του.

Η αξία της Better.com υπολογίζεται σε 6,9 δισ. δολάρια, με τη διοίκηση να εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, ο αρνητικός αντίκτυπος από τη μαζική απόλυση του Δεκεμβρίου έχει προς ώρας βάλει στον «πάγο» τα όποια σχέδια.

Διαβάστε ακόμη:

Έτοιμη για όλα δηλώνει η Λαγκάρντ – Θετικές διαβεβαιώσεις για την Ελλάδα

Σε νέο υψηλό 40ετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Άγγιξε το 8%

Ζελένσκι: Aναγκαστική κατάσχεση της περιουσίας όλων των Ρώσων στην Ουκρανία