Το ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του BRICS, την Πέμπτη, στο Κέιπ Τάουν στάθηκε αφορμή για ένα νέο γύρο συζήτησης για τις αμφιλεγόμενες σχέσεις της Νότιας Αφρικής με τη Ρωσία. Ειδικά δε, αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της ομάδας, τον Αύγουστο, αγνοώντας τη δίωξη που εκκρεμεί εναντίον του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Οι Αμερικανοί είναι ήδη οργισμένοι με την κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής, την οποία κατηγορούν ευθέως πως διευκολύνει τους Ρώσους να παραβιάζουν τις διεθνείς κυρώσεις και κυρίως αυτές που αφορούν το πετρέλαιο. Οπότε δεν είναι τυχαίο ότι από πολλά μέσα τίθεται το ερώτημα του τι θα γίνει αν ο Ρώσος πρόεδρος αποφασίσει να δώσει «το παρών» στη σύνοδο του BRICS, στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Σημειωτέον πως όλοι οι ηγέτες των κρατών της Ομάδας, ήτοι της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και προφανώς της οικοδέσποινας Νοτίου Αφρικής, έχουν προσκληθεί κανονικά για τη συνάντηση που θα λάβει χώρα στις 22-24 Αυγούστου. Και αν και η Μόσχα δεν έχει απαντήσει, ο υπουργός Εξωτερικών της Νοτίου Αφρικής δήλωσε σήμερα πως όσοι θα ταξιδέψουν στη συνάντηση της Πέμπτης θα συνοδεύσουν και τους ηγέτες τους στη σύνοδο κορυφής του Αυγούστου.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αν και η Νότιος Αφρική έχει αποφύγει να δηλώσει ξεκάθαρα αν θα εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να το κάνει, εφόσον ο Ρώσος ηγέτης αποφασίσει να συμμετέχει στη σύνοδο του Αυγούστου.

Το βέβαιο είναι ότι τα media θα περιμένουν να διασφαλίσουν περισσότερες πληροφορίες για το θέμα κατά της συνάντηση της Πέμπτης. Το ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών, την Πέμπτη, έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα δίδοντας παράλληλα την ευκαιρία για σημαντικές διμερείς συναντήσεις, όπως αυτή που έχει ήδη οριστεί ανάμεσα στο Ρώσο και τον Κινέζο υπουργό, στο πλαίσιο της επιβεβαίωσης των καλών διμερών σχέσεων παρά τον πόλεμο και τη δυσφορία της Δύσης.

Υπόψη ότι η σύνοδος κορυφής του Αυγούστου θεωρείται από τώρα εξαιρετικά σημαντική και λόγω της ατζέντας που θα έχει. Ανάμεσα στα κρίσιμα θέματα είναι η επικύρωση της διεύρυνσης της Ομάδας με την αποδοχή νέων μελών, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν (ήτοι δηλαδή χώρες με πολύ καλές σχέσεις με τη Ρωσία), αλλά και η δρομολόγηση των διαδικασιών για την έκδοση ενός κοινού νομίσματος από την Ομάδα, που θέλει να φτάσει να ανταγωνιστεί ευθέως το δυτικό γκρουπ του G7.

Διαβάστε ακόμη 

Οι αναλυτές και οι μετακινήσεις ψήφων, η δυνατή μεταγραφή της ΙNTRAKAT, οι δυο γαμπροί της Lamda και η μάχη του Ηρακλείου 

Η άνοδος και η πτώση της ΑΤΤΙ-ΚΑΤ: Έρχεται σφυρί με… μεγάλη ιστορία για τα γραφεία στην Κηφισιά (pics)

Πληθωρισμός: Νέα «ανάσα» με πτώση κάτω από 3% τον Μάιο 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ