Την ώρα που η τετραήμερη εργασία κερδίζει έδαφος σε ολοένα και περισσότερες χώρες, στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη Ινδία γίνεται λόγος για εβδομάδα εργασίας 70 ωρών. Το θέμα έθεσε ο Ναραγιάνα Μέρφι, ιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας Infosys, υποστηρίζοντας πως οι νέοι της Ινδίας πρέπει να εργάζονται εφεξής 70 ώρες την εβδομάδα προκειμένου να δώσουν ώθηση στην οικονομία της, να την αναδείξουν σε υπερδύναμη και να επισκιάσουν την Κίνα.

Η πρότασή του προκάλεσε ζωηρότατο δημόσιο διάλογο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -όπως ήταν αναμενόμενο-, με πολλούς και διάφορους παράγοντες να παίρνουν αποστάσεις από τον Μέρφι, αλλά πολλούς επιχειρηματίες να συμφωνούν και να υποστηρίζουν πως πρέπει να συμβεί αυτό εάν η Ινδία θέλει να γίνει ανταγωνιστική στο διεθνές στερέωμα. «Αν θέλετε να γίνετε το Νο 1, αν θέλετε να είστε οι καλύτεροι, οι νέοι πρέπει να αφοσιωθούν στη σκληρή δουλειά και να εργάζονται πολλές ώρες», σχολίασε ο Αγιουσμάν Καπούρ, ιδρυτής της εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού Xeno. Ο Καπούρ υπενθύμισε στους νέους Ινδούς πως «η Ινδία προσπαθεί πράγματι να ανταγωνισθεί τις ΗΠΑ και την Κίνα, και αν θέλουμε να επιτύχουμε τέτοια μεγέθη, αυτές είναι οι ώρες που πρέπει να εργαζόμαστε και αυτές είναι οι θυσίες που πρέπει να κάνουμε».

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας, σήμερα στην Ινδία οι εργαζόμενοι απασχολούνται κατά μέσον όρο 47,7 ώρες την εβδομάδα, σαφώς περισσότερο δηλαδή από τις 36,4 ώρες που είναι ο μέσος όρος στις ΗΠΑ και τις 34,4 ώρες στη Γερμανία. Τα ωράριά τους είναι πιο σκληρά όχι μόνο σε σύγκριση με τις δυτικές οικονομίες, αλλά και από τα αντίστοιχα άλλων ασιατικών οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, όπου ο μέσος όρος είναι 46,1 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά τον Μέρφι, που είναι πεθερός του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, η πρότασή του εντασσόταν σε μια ευρύτερη κριτική της νεότερης γενιάς, την οποία επέκρινε επειδή υιοθετεί «κάποιες όχι και τόσο καλές συνήθειες» της Δύσης. Οπως τόνισε στη σχετική ανάρτησή του, «η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ινδία είναι από τις χαμηλότερες στον κόσμο», καλώντας τους νέους Ινδούς να πουν: «Αυτή είναι η χώρα μου, θέλω να εργάζομαι 70 ώρες την εβδομάδα», καθώς «οι νέοι είναι που μπορούν να χτίσουν τη χώρα με ενθουσιασμό».

Ο Βίβεκ Μουντάλιαρ, που εργάζεται εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια στον τομέα των ανθρώπινων πόρων σε διεθνείς εταιρείες όπως οι Reliance Industries, DBS Bank και HSBC, εκτιμά πως η πρόταση του Μέρφι δεν έπρεπε να προκαλέσει τόση έκπληξη αφού πολλοί Ινδοί εργάζονται ήδη 55 ή ακόμη και 60 ώρες την εβδομάδα. «Αυτή είναι έτσι κι αλλιώς η πραγματικότητα στην Ινδία ιδιαιτέρως για όσους απασχολούνται σε τομείς που έχουν επαφή με διεθνή πελατεία και δέχονται κλήσεις ή έχουν ψηφιακές συνεδριάσεις σε περίεργες ώρες», υπογράμμισε ο Μουντάλιαρ. Πρόσθεσε πως οι έντονες αντιδράσεις και τα αρνητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν απλώς «αυτόματη ανακλαστική αντίδραση». Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση πως απλώς ο αριθμός 70 ηχούσε κάπως μεγάλος, αλλά δεν θα είχαν υπάρξει τόσες αντιδράσεις αν ο Μέρφι είχε προτείνει 60 ώρες δουλειάς την εβδομάδα.

Πολλοί ήταν, πάντως, αυτοί που αντέδρασαν έντονα στον Μέρφι, με ορισμένους χρήστες του άλλοτε Τwitter και νυν Χ να τονίζουν πως «η επιτυχία με τίμημα την απώλεια της διανοητικής μας υγείας δεν είναι καθόλου καλή συμφωνία». Και βέβαια, δεν έλειψαν τα βιτριολικά σχόλια χρηστών που με σαρκασμό σχολίασαν: «Γιατί άραγε να μη θέλει κανείς να εργάζεται 70 ώρες την εβδομάδα και να πεθάνει από τη δουλειά για να γεμίσει τις τσέπες ποταπών δισεκατομμυριούχων;» Οπως, όμως, είπε ο Καπούρ, η ιδέα περί μιας ισορροπίας ανάμεσα στην εργασία και στη ζωή είναι «πολύ δυτική», καθώς οι ανεπτυγμένες οικονομίες είναι ισχυρές και διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία στα οποία θα μπορούν «να βασιστούν τα επόμενα 100 χρόνια».

Ο ίδιος εξήγησε ότι η Ινδία έχει «ήδη χάσει πολύ χρόνο» γι’ αυτό και κάθε πολίτης της πρέπει να αφιερώσει αρκετές ώρες στη δουλειά προκειμένου να αναπτυχθεί η οικονομία της. Δύο εργατικά συνδικάτα, ωστόσο, τα All India IT και ITeS Employees Union, καταδίκασαν απερίφραστα την πρόταση του Μέρφι, χαρακτήρισαν «παράνομη» μια εβδομάδα 70 ωρών εργασίας και τόνισαν ότι δεν πρέπει κανείς να πιέζει τους εργαζόμενους να αφιερώνουν στην εργασία τους περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα, που σημαίνει 8 ώρες την ημέρα επί 6 ημέρες. Προσέθεσαν, μάλιστα, πως «με την αυτοματοποίηση πρέπει να μειώνονται σταδιακά οι ώρες εργασίας, ώστε οι άνθρωποι να έχουν περισσότερο χρόνο για ανάπαυση και προσωπική δημιουργία, που θα αυξήσει την παραγωγικότητά τους».

Διαβάστε ακόμη

Τα νέα επιχειρηματικά ονόματα που επενδύουν στον ελληνικό τουρισμό

Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες του κόσμου για τις fintech – Η θέση της Ελλάδας (πίνακες)

ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση χωρίς όρια – Πώς κινούνται οι πρωταγωνιστές της την επόμενη μέρα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ