Εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως έδειξαν τα στοιχεία την Τρίτη 11/6, εν μέσω μιας έντονης προεκλογικής εκστρατείας στις βουλευτικές εκλογές στην οποία η οικονομία αποτελεί βασικό πεδίο μάχης.

Η ταυτόχρονη ισχυρή αύξηση των μισθών δίχασε τις απόψεις των παρατηρητών της αγοράς που μελετούν τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Το ποσοστό ανεργίας μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου αυξήθηκε στο 4,4%, από 4,3% το προηγούμενο τρίμηνο και το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι η εκτύπωση θα παρέμενε σταθερή.

Μια σειρά από στοιχεία έδειξαν επίσης ότι ο αριθμός των μισθωτών εργαζομένων αυξήθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, όπως μεταδίδει το CNBC.

Η ετήσια αύξηση των μισθών χωρίς τα μπόνους παρέμεινε αμετάβλητη στο 6% τους τρεις μήνες από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο και ήταν 5,9% συμπεριλαμβανομένων των μπόνους, διατηρώντας αρκετά πάνω από το ρυθμό του πληθωρισμού.

«Αυτό που η Τράπεζα της Αγγλίας θέλει αποφασιστικά να δει είναι ο πληθωρισμός των μισθών να μειώνεται περισσότερο από ό,τι έχει μειωθεί, ειδικά με το γενικό ποσοστό πληθωρισμού να είναι πολύ κοντά στον στόχο», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κάρτερ, επικεφαλής της έρευνας σταθερού επιτοκίου στην Quilter Cheviot, σε σημείωμα που εξέδωσε την Τρίτη.

«Η BOE θα είναι απίστευτα προσεκτική στο να μειώσει τα επιτόκια σε μια περίοδο που η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είναι υψηλή και ενδεχομένως να προκαλέσει μια νέα πληθωριστική έκρηξη. Ως εκ τούτου, τα σημερινά στοιχεία θα συνεχίσουν να βάζουν ένα φρένο σε μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο ή τον Αύγουστο, με τον Νοέμβριο να παραμένει η πιθανότερη ημερομηνία για να δούμε την πρώτη αυτή πτώση».

Ενώ η τιμολόγηση της αγοράς την Τρίτη υποδήλωνε σχεδόν καμία πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της BOE τον Ιούνιο και μια πιθανότητα 36% τον Αύγουστο, η πιθανότητα αυτή αυξάνεται σε σχεδόν 60% για τις διαβουλεύσεις του Σεπτεμβρίου.

Οι γείτονες φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής στην κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης ξεκίνησαν τη δική τους πορεία μείωσης των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα.

Η εταιρεία συμβούλων Capital Economics δήλωσε ότι, ενώ η εμμονή της αύξησης των μισθών θα είναι μια «παρατεταμένη ανησυχία» για την BOE, το επιτόκιο θα πρέπει σύντομα να βρίσκεται σε «σταθερή καθοδική πορεία» καθώς η ανεργία αυξάνεται.

«Η αύξηση των μισθών μπορεί να μην σταματήσει την Τράπεζα από το να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά τον Αύγουστο, όπως προβλέπουμε, εφόσον άλλοι δείκτες, όπως τα στοιχεία για τους διακανονισμούς των μισθών και η ανακοίνωση του πληθωρισμού CPI την επόμενη εβδομάδα, δείχνουν αξιοπρεπή πρόοδο», ανέφερε σε σημείωμά της η αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος της Capital στο Ηνωμένο Βασίλειο Ρουθ Γκρέγκορι.

Τα στοιχεία έρχονται καθώς οι πολιτικοί ανταλλάσσουν αιχμές για την κατάσταση της οικονομίας ενόψει των γενικών εκλογών στις οποίες το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα αναμένεται ευρέως να ηττηθεί από τους αντιπάλους του Εργατικούς.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, ηγέτης των Συντηρητικών, και ο ηγέτης των Εργατικών Κίρ Στάρμερ έχουν αμφότεροι στο προσκήνιο την οικονομική ανάπτυξη, το κόστος ζωής και τους φόρους στα μηνύματα της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Σε ομιλία του με την οποία ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών στα τέλη Μαΐου, ο Σούνακ δήλωσε: «Αντιμετωπίσαμε τον πληθωρισμό, ελέγξαμε το χρέος και μειώσαμε τους φόρους των εργαζομένων, αυξήσαμε την κρατική σύνταξη κατά 900 λίρες, μειώσαμε τους φόρους στις επενδύσεις και εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες του Brexit για να κάνουμε αυτή τη χώρα την καλύτερη στον κόσμο για να αναπτύξει κανείς μια επιχείρηση, διαθέσαμε ποσά ρεκόρ χρηματοδότησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και εξασφαλίσαμε ότι αυτό εκπαιδεύει τώρα τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που χρειάζεται για τις επόμενες δεκαετίες».

Ο Στάρμερ υποστήριξε σε συζήτηση την περασμένη εβδομάδα ότι οι Συντηρητικοί έχουν πλήξει τη δημοσιονομική αξιοπιστία του Ηνωμένου Βασιλείου και έχουν επιβλέψει μια τρομερή παρακμή των υπηρεσιών υγείας.

Διαβάστε ακόμη 

NBG Securities: Βλέπει υπεραπόδοση, δίνει υψηλότερες τιμές για τις ελληνικές τράπεζες (πίνακες)

Κλιματική κρίση: Πώς τα δάση θα γίνουν πιο ανθεκτικά

Singapore Airlines: Πώς αποζημιώνει τους επιβάτες που τραυματίστηκαν από τις ισχυρές αναταράξεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ