Το πολυνομοσχέδιο HEROES πέρασε από την Βουλή των Αντιπροσώπων αργά το βράδυ της Παρασκευής και οι 1815 σελίδες του οδεύουν τώρα για συζήτηση προς τη Γερουσία.

Περιγράφει έκτακτα μέτρα και προβλέψεις για τους αμερικανούς που πλήττονται από την οικονομική ύφεση που προκάλεσαν τα lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το νομοσχέδιο θέλει να επεκτείνει τις οριζόντιες πληρωμές επιδομάτων στους αμερικανούς, να ενισχύσει την περίοδο καταβολής επιδομάτων ανεργίας, να σβήσει φοιτητικά δάνεια και εισάγει πολλές άλλες ευνοϊκές διατάξεις με κόστος πολλών δισεκατομμυρίων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του επόμενου αμερικανικού σωσιβίου είναι τα ακόλουθα:

  • Χρηματοδότηση για τέστ κορονοϊού και για μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης: Προβλέπονται 75 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη τεστ αλλά και εφαρμογών εντοπισμού επαφών ενώ προβλέπει δωρεάν θεραπεία από τον κορωνοϊό για όλους τους Αμερικανούς.
  • Απευθείας πληρωμές σε πολίτες: Προβλέπονται επιταγές 1.200 $ σε άτομα με εισόδημα μικρότερο από 99.000 $ ετησίως, ή 2.400 $ σε παντρεμένα ζευγάρια με έσοδα μικρότερα από 198.000 $ το χρόνο -αλλά και επιπλέον πληρωμές για έως και τρία εξαρτώμενα άτομα.
  • Επέκταση παροχών ανεργίας: Προβλέπεται η επέκταση των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας ύψους 600 $ έως τον Ιανουάριο του 2021.
  • Συγχώρεση χρέους φοιτητών: Προβλέπεται κούρεμα ύψους 10.000 $ σε φοιτητικά δάνεια οικονομικά αδύναμων φοιτητών – ως τέτοιοι θεωρούνται δανειολήπτες με προβλήματα αποπληρωμής πριν από την έναρξη της πανδημίας.
  • Υποστήριξη για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές: Η πρόβλεψη είναι 100 δισεκατομμύρια δολάρια προς ενοικιαστές χαμηλού εισοδήματος για να αποφύγουν έξωση και 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιοκτήτες ακινήτων για πληρωμή στεγαστικών δανείων, και αποφυγή πλειστηριασμών.
  • Υποστήριξη εργαζομένων πρώτης γραμμής: Το νομοσχέδιο δημιουργεί ένα «Ταμείο Ηρώων» ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη επιδομάτων επικινδυνότητας και παρέχει 850 εκατομμύρια δολάρια στις πολιτείες ως ενίσχυση σε προγράμματα φροντίδας παιδιών και οικογένειας για τα νοικοκυριά των «εργαζομένων πρώτης γραμμής».
  • Υποστήριξη για τους αγρότες: Ο λογαριασμός παρέχει 50 εκατομμύρια δολάρια σε αγρότες, αγορές αγροτών και τοπικούς παραγωγούς τροφίμων που επηρεάζονται από διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και άλλα 50 εκατομμύρια δολάρια σε νεογέννητους αγρότες και κτηνοτρόφους.
  • Χρηματοδότηση για την Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ: Προβλέπεται ενίσχυση των αμερικανικών ταχυδρομείων (USPS) με 25 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Χρηματοδότηση πολιτειακών και τοπικών κυβερνήσεων: Ο λογαριασμός παρέχει 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικές κυβερνήσεις, 375 δισεκατομμύρια δολάρια σε τοπικές κυβερνήσεις, 20 δισεκατομμύρια δολάρια για υπερπόντιες κτήσεις των ΗΠΑ και 20 δισεκατομμύρια δολάρια για αυτόχθονες φυλές.
  • Ασφάλεια εκλογών: Το νομοσχέδιο παρέχει 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια στις Πολιτείες προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις επερχόμενες εκλογές και να αυξήσουν την ασφάλεια των εκλογών.

Πέρα από την ρεπουμπλικανική θέση ότι ο λογαριασμός αυτού το πακέτου είναι πολύ υψηλός, το νομοσχέδιο δέχθηκε και φίλια πυρά από τους δημοκρατικούς με βασική κριτική ότι δεν κάνει αρκετά.

Αναμένεται να συζητηθεί στη Γερουσία τις επόμενες μέρες.