Νέα σύσταση από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) που αφορά στη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και από τους πλήρως εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού ισχύει πλέον στη χώρα.

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά αναιρεί την προηγούμενη απόφαση του CDC τον Μάιο, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες θα μπορούσαν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα στους περισσότερους χώρους.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ, η οποία αποδίδεται κυρίως στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, που μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και σε πλήρως εμβολιασμένους.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι η μετάλλαξη Δέλτα ευθύνεται για την αύξηση της τάξης του 300% στα νέα κρούσματα κορωνοϊού από τις 19 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου 2021. Συγκεκριμένα, στο Λος Άντζελες το ποσοστό των κρουσμάτων σε πλήρως εμβολιασμένους ήταν 2% τον Μάρτιο, 5% τον Απρίλιο, 11% τον Μάιο και 20% τον Ιούνιο.

Για τους λόγους αυτούς, το CDC συστήνει τη χρήση μάσκας στις περιοχές όπου υπάρχει σημαντική ή αρκετά αυξημένη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, αλλά και στα σχολεία, ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία βρίσκονται, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή επάνοδος στη δια ζώσης διδασκαλία κατά την έναρξη του νέου σχολικού έτους το φθινόπωρο.

Η καθολική χρήση μάσκας συστήνεται σε μαθητές, δασκάλους, λοιπό προσωπικό και επισκέπτες, ανεξάρτητα από την εμβολιαστική κατάσταση του καθενός.

Μεταδοτική όσο η ιλαρά

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του CDC, δρ Rochelle Walensky, τα νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν από τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και να τη μεταδώσουν, καθώς είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός, όπως η ιλαρά και η ανεμοβλογιά.

Κάθε κρούσμα που φέρει τη μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδει τον ιό κατά μέσο όρο σε 8 με 9 άτομα. Συγκριτικά, πέρυσι κάθε κρούσμα κορωνοϊού μετέδιδε τον ιό σε δύο άτομα κατά μέσο όρο και έτσι ο κορωνοϊός ως προς τη μεταδοτικότητα έμοιαζε περισσότερο με κοινό κρυολόγημα.

Η R. Walensky τονίζει ότι η νέα οδηγία του CDC επισημαίνει στους εμβολιασμένους ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί, καθώς μπορούν δυνητικά να είναι φορείς του ιού και να τον μεταδώσουν σε άλλους.

Διευκρινίζει ωστόσο ότι η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, γι’ αυτό και απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, ώστε οι απώλειες από το νέο κύμα του κορωνοϊού να είναι όσο το δυνατό λιγότερες.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου ή θανάτου κατά δέκα φορές και κατά τρεις φορές τον κίνδυνο νόσησης από τον κορωνοϊό.

Διαβάστε ακόμη

Η πανδημία εκτόξευσε τις τιμές ακινήτων σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο (πίνακες)

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Αυτοί είναι οι δισεκατομμυριούχοι που επενδύουν στον “Greek Freak”

Self test: Πρόστιμο σε εργαζόμενους που δεν δηλώνουν το αποτέλεσμα – Το ΦΕΚ με τις νέες αποφάσεις