Ένα από τα σημαντικότερα δίκτυα που έκανε κυβερνοεπιθέσεις με λυτρισμικό παγκοσμίως, το Hive, το οποίο φέρεται να έβαλε στο στόχαστρό του 1.500 επιχειρήσεις και οργανισμούς σε 80 χώρες, ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξάρθρωσαν οι Αρχές σε Γερμανία και ΗΠΑ.

«Την περασμένη νύχτα, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξάρθρωσε ένα διεθνές δίκτυο που, χρησιμοποιώντας λογισμικό εκβίασης, έλαβε ή προσπάθησε να αποσπάσει λύτρα ύψους εκατομμυρίων δολαρίων από τα θύματά του», είπε ο Αμερικανός υπουργός Μέρικ Γκάρλαντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι διακομιστές της οργάνωσης κατασχέθηκαν, ενώ η ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ έθεσε υπό τον έλεγχό της τον ιστότοπο της οργάνωσης στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web), τον ανώνυμο διαδικτυακό ιστό που δεν χρησιμοποιούν οι απλοί χρήστες.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, η επιχείρηση έγινε σε συνεργασία με τη Europol και τις αστυνομικές αρχές της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ενώ διευκρίνισε ότι η έρευνα συνεχίζεται και όσοι εμπλέκονται με το Hive κινδυνεύουν να συλληφθούν. Ο Ρέι κάλεσε επίσης τους πολίτες να μάθουν τους κανονισμούς που αφορούν στις διαβαθμισμένες πληροφορίες και να τις χειρίζονται καταλλήλως.

Η οργάνωση Hive εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο 2021 και φέρεται ότι συγκέντρωσε περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια από λύτρα. Τα μέλη της διείσδυαν σε πληροφοριακά συστήματα με παράνομο λυτρισμικό, κρυπτογραφούσαν τα δεδομένα των εταιρειών και απαιτούσαν να τους καταβληθούν χρήματα για να ξεμπλοκάρουν τα δίκτυα.

Σύμφωνα με εταιρείες που ειδικεύονται στην κυβερνοασφάλεια, το λυτρισμικό της Hive χρησιμοποιήθηκε εναντίον αμερικανικών νοσοκομείων, στη γερμανική αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών Telemarkt και στην ινδική αυτοκινητοβιομηχανία Tata.

Οι εισαγγελικές Αρχές της Στουτγάρδης, στη Γερμανία, εκτιμούν ότι η ομάδα ευθύνεται για περισσότερες από 1.500 επιθέσεις σε όλον τον κόσμο, οι 70 εκ των οποίων έγιναν στη Γερμανία.

«Χακάραμε τους χάκερ»

Τον περασμένο Ιούνιο, το FBI κατάφερε να διεισδύσει στο δίκτυο της Hive και απέκτησε το κλειδί αποκρυπτογράφησης που χρησιμοποιούσε η ομάδα. Τους επόμενους μήνες, όπως είπε ο Κρίστοφερ Ρέι, το έδωσε σε θύματα των χάκερ σε όλον τον κόσμο, αποτρέποντας έτσι την καταβολή λύτρων ύψους συνολικά 130 εκατ. δολαρίων.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία έδωσε το κλειδί και στα προηγούμενα θύματα του Hive, ώστε να ανακτήσουν το σύνολο των δεδομένων τους.

«Δυστυχώς, τους τελευταίους επτά μήνες ανακαλύψαμε ότι μόνο το 20% των θυμάτων της Hive ενημέρωσε την αστυνομία», σχολίασε, καλώντας όλες τις εταιρείες, υπηρεσίες και οργανισμούς να επικοινωνούν αμέσως με τις Αρχές εάν δεχτούν κυβερνοεπίθεση.

Η εισαγγελία της Στουτγάρδης διευκρίνισε ότι η επιχείρηση των Αρχών, με την κωδική ονομασία Dawnbreaker, ξεκίνησε με αφορμή την έρευνα που είχε ξεκινήσει η ίδια, έπειτα από επιθέσεις σε εταιρείες της περιοχής, οι οποίες «δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό και ενημέρωσαν τις Αρχές».

«Για άλλη μία φορά, αποδείχθηκε ότι η συνεργασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των ηπείρων είναι το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ρόιτλιγκεν, Ούντο Φόγκελ.

«Χακάραμε τους χάκερ», σχολίασε από την πλευρά της η υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Λάιζα Μόνακο. «Επί μήνες, βοηθούσαμε τα θύματα να αντιμετωπίσουν τους δράστες και στερήσαμε από το δίκτυο τα εγκληματικά έσοδά του».

Διαβάστε ακόμη

Fed: Τα «περιστέρια» επιστρέφουν – Ήρθε το τέλος της αύξησης στα επιτόκια; (πίνακας)

Ενα ταξίδι ζωής στη Γροιλανδία: Η αυθεντική εμπειρία του απώτατου Βορρά

Κρίστερσον: «Η διαμάχη με την Τουρκία δεν έχει κλείσει την πόρτα του ΝΑΤΟ για τη Σουηδία»