Ο εκλεγμένος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την Πέμπτη το πρόσωπο που τοποθετεί στη θέση του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ. Επιλέγει την Κάθριν Τάι – δικηγόρος Ασιατικής καταγωγής που ειδικεύεται σε θέματα ελεύθερου εμπορίου.

Εάν εγκριθεί από τη Γερουσία, η Τάι θα τοποθετηθεί σε μια κρίσιμη θέση σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου. Θα είναι επιφορτισμένη με την επιβολή των κανόνων για το εμπόριο της Αμερικής καθώς επίσης και για τη διαπραγμάτευση των εμπορικών όρων με την Κίνα και άλλα έθνη.

Η Τάι, θα γίνει «η πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής και η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που θα υπηρετήσει αυτό το πόστο». Είναι τα όσα έγραψε χαρακτηριστικά το επιτελείο του επερχόμενου προέδρου.

Μέχρι πρότινος η Τάι ήταν νομικός σύμβουλος των Δημοκρατικών για την επιτροπή εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ από το 2007 ως το 2014 διετέλεσε ως σύμβουλος σε θέματα που σχετίζονταν με την Κίνα στο γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ.

«Η βαθιά εμπειρία της θα επιτρέψει στην κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις να κυριαρχήσει στο εμπόριο. Με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία», έγραψε η ομάδα του Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το CNBC, η Τάι, θα αντικαταστήσει τον μέχρι σήμερα εμπορικό τσάρο Ρόμπερτ Λάιτχαιζερ ο οποίος υιοθέτησε μια αρκετά σκληρή τακτική στις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο. Δεν δίστασε να επιβάλει δασμούς αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα.

Οι σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας

Η Τάι καλείται να διαχειριστεί τη σχέση ΗΠΑ – Κίνας η οποία έχει λάβει τη μορφή εμπορικού πολέμου. Απόρροια της προεδρίας Τραμπ.

 «Η Κίνα πρέπει να αντιμετωπιστεί δυναμικά και στρατηγικά.»

«Ίσως η προσέγγιση της Κάθριν να διαφέρει στο εξής, στον τρόπο με τον οποίο θα συνάψει συμμαχίες στον ΠΟΕ για να πιέσει την Κίνα και να αλλάξει στάση» σύμφωνα με τον πρώην κορυφαίο διαπραγματευτή του Λευκού Οίκου Κλίτ Γουίλεμς.

Η Τάι μιλάει ακόμη άπταιστα τα μανδρανιακά – κινεζική διάλεκτος.

«Το γεγονός αυτό σίγουρα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Κίνα. Είναι ένα στοιχείο που θα εκτιμήσουν οι κινέζοι εταίροι.» προσθέτει ο Γουίλεμς.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιβάλλουν εισαγωγικούς δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Αύγουστο, η Τάι ζήτησε μια διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα των σχέσεων με την Κίνα.

«Είναι ακριβώς το σωστό είδος στρατηγικής που θα βοηθήσει να επιστρέψει ο ορθολογισμός στην εμπορική μας πολιτική. Θα αποκαταστήσει ακόμη τον σεβασμό των συμμάχων μας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Μπέιερ σε σχετική ανακοίνωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να επιδιορθώσουν τις τεταμένες σχέσεις με τους εταίρους σε όλο τον κόσμο και να αντιμετωπίσουν όλο και πιο επικίνδυνες προκλήσεις από την Κίνα.

Έτσι, «η Τάι αποτελεί έναν αποτελεσματικό εκπρόσωπο για αυτό το έθνος, τον λαό και τα συμφέροντά μας.»

Προ ημερών ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πάντως ότι δεν θα καταργήσει άμεσα τους δασμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ και θα εξετάσει την συμφωνία την οποία υπέγραψε με τη Κίνα, ο απερχόμενος πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι θα ακολουθήσει πολιτικές που στοχεύουν στις «καταχρηστικές πρακτικές» της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας, του ντάμπινγκ σε προϊόντα, των παράνομων επιδοτήσεων σε εταιρείες και της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας από αμερικανικές εταιρείες σε κινεζικές.

Διαβάστε ακόμη:

Το απόλυτο χάος στις ταχυμεταφορές

Τι κρύβεται πίσω από τη νέα άνοδο του bitcoin

Silicon Valley: Οι τεχνολογικοί κολοσσοί εγκαταλείπουν τη «γη της επαγγελίας»