To Ιράκ είναι έτοιμο να προσυπογράψει μία συμφωνία δισεκατομμυρίων με την China ZhenHua Oil Co., ένα bailout-μάννα εξ ουρανού του Πεκίνου προς την φτωχοποιημένη χώρα της Μέσης Ανατολής.

 

Η συμφωνία αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Κίνας, κατά την οποία οι κρατικές επιχειρήσεις δανείζουν σε αποδυναμωμένες χώρες όπως η Ανγκόλα, η Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ, με αποπληρωμή σε βαρέλια μαύρου χρυσού αντί για χρηματικά ποσά. Το φετινό κραχ στις πετρελαϊκές τιμές έχει επηρεάσει αρνητικά τον προϋπολογισμό του Ιράκ, με την κυβέρνηση της χώρας να μην μπορεί να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στην ώρα τους.

 

Η ιρακινή υπηρεσία η οποία είναι υπεύθυνη για τις εξαγωγές πετρελαίου, SOMO, προσέγγισε τη ZhenHua μετά από διερεύνηση προσφορών. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Χασάν Ναντίμ ανέφερε πως υπήρξαν αρκετές προσφορές πριν την τελική απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας Μουσταφά Αλ-Καντίμι.

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή της SOMO, η εταιρεία που θα συνεργαστεί με το Ιράκ θα αγοράζει 130.000 βαρέλια/ημέρα. Η επιχείρηση θα καταβάλει προκαταβολή ενός έτους, κάτι το οποίο -με τις παρούσες τιμές- σημαίνει πάνω από $2 δισ. Η συμφωνία θα έχει διάρκεια πενταετίας.

 

Το ντιλ έχει προκαλέσει ενδιαφέρον ανάμεσα στους αναλυτές και τους επενδυτές σε πετρέλαιο. Η ZhenHua Oil από την πλευρά της δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε για τη συμφωνία.

 

Ολες οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το Ιράκ, όμως, στο οποίο οι εξαγωγές πετρελαίου αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού, έχει πληγεί ιδιαίτερα. Η οικονομία της χώρας αναμένεται να συσταλεί κατά 12% το 2020, ξεπερνώντας οποιοδήποτε άλλο κράτος του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με αναλύσεις του ΔΝΤ.

 

Χιλιάδες ιρακινοί διαμαρτύρονται στους δρόμους εδώ και μήνες, λόγω της φτωχοποίησής τους. Η κυβέρνηση, επίσης, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΟΠΕΚ. Η Βαγδάτη, μάλιστα, έχει αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου πέρα από το πλαφόν του ΟΠΕΚ, δημιουργώντας τριβές με την de facto ηγέτη του γκρουπ, Σαουδική Αραβία.

 

Οι χώρες με πλούτο σε πηγές ενέργειας και μόνο έχουν βασιστεί αρκετές φορές σε παρόμοιες συμφωνίες, αλλά κάτι τέτοιο είναι πρωτόγνωρο για το Ιράκ. Το ημι-αυτόνομο κράτος του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ έχει προχωρήσεις σε τέτοιες συμφωνίες στο παρελθόν, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών όπως το Τσαντ και το Κονγκό.

 

Τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας δυσκολεύουν την άντληση χρημάτων από διαφορετικές πηγές, όπως η αγορά ομολόγων, κάτι το οποίο υπογραμμίζει και πρόσφατη ανάλυση της Goldman Sachs Group Inc., στην οποία αναφέρεται πως το κρατικό ομόλογο της χώρας βρίσκεται σε δεινότατη θέση.

 

Η συμφωνία του Ιράκ είναι και η μεγαλύτερη του είδους της τα τελευταία χρόνια, πέραν της συμφωνίας της Rosneft των $10 δισ., το 2013. Η συμφωνία αυτή, επίσης, παρακάμπτει και τις υποδεέστερες συμφωνίες για συγκεκριμένες εξαγωγές σε ορισμένα μέρη του πλανήτη.

 

Η ZhenHua από την πλευρά της αντλεί και εμπορεύεται πετρέλαιο. Η εταιρεία παίζει μεγάλο ρόλο στην παγκόσμια στρατηγική του Πεκίνου. Εχει πετρελαϊκές επενδύσεις στα ΗΑΕ, το Καζακστάν και τη Μυανμάρ, και συμφωνίες με το Κουβέιτ, τη Βραζιλία και το Κονγκό.

Διαβάστε ακόμη:

Ληξιπρόθεσμα: «Θηλιά» χρεών προς την Εφορία – Ξεπέρασαν τα €106 δισ.

Παπαθανάσης: Αύριο οι ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο – Τι θα γίνει με το click away

Άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες €20-25 εκατ. για τον νέο ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά