Με τη γραμμή Μπάιντεν στη διαπραγμάτευση που «τρέχει» με το Κογκρέσο για το ζήτημα του ανώτατου ορίου του χρέους φαίνεται πως τάσσεται η αμερικανική κοινή γνώμη, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των NPR/PBS News. Ωστόσο, στη δημοσκόπηση καταγράφεται και ο διχασμός της κοινής γνώμης με βάση και τις πολιτικές του θέσεις.

Συνολικά το 52% του κοινού δηλώνει πως το Κογκρέσο θα πρέπει να δεχτεί να ανεβάσει το ανώτατο όριο του χρέους προκειμένου να αποφευχθεί η στάση πληρωμών, χωρίς την ταυτόχρονη δραστική περικοπή των δαπανών, όπως δηλαδή απαιτούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Αντ’ αυτού το κοινό προτάσσει κατά πλειοψηφία τη δρομολόγηση μιας χωριστής συζήτησης για περικοπές των δαπανών.

Θυμίζουμε πως οι Ρεπουμπλικάνοι διαπραγματευτές απαιτούν επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία και μεγάλη όσο και άμεση περικοπή των δαπανών, ενώ ο Λευκός Οίκος θα προτιμούσε λύση του αδιεξόδου χωρίς εκπτώσεις στο πρόγραμμα του.

Το κοινό, πάντως, εμφανίζεται διχασμένο ως προς το ποιος θα φέρει την ευθύνη, αν η χώρα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών. Το 45% δήλωσε ότι την ευθύνη θα έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι και το 43% ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο τα νούμερα αυτά αλλάζουν ριζικά, όταν οι ερωτηθέντες κινούνται με κομματικά κριτήρια.

Στην ίδια ερώτηση για το ποιος θα φέρει την ευθύνη για το αδιέξοδο, οι Ρεπουμπλικάνοι ερωτηθέντες δήλωσαν σε ποσοστό 73% πως το λάθος θα είναι το Μπάιντεν και μόλις το 15% της παράταξης τους. Αντιστοίχως, μεταξύ των Δημοκρατικών, το 75% υποστήριξε πως όλη η ευθύνη σε περίπτωση στάσης πληρωμών θα βαραίνει τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου και το 19% τον Τζο Μπάιντεν.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Ευρωπαϊκή «πρωτιά» για την Ελλάδα – «Έσβησε» όλο το χρέος της πανδημικής περιόδου

Ελλάδα και ΗΠΑ δανείζονται με το ίδιο επιτόκιο – Κάτω των 140 μονάδων το spread με τη Γερμανία (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ