Πρώην κορυφαίος αξιωματούχος του FBI κατηγορείται ότι παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας, επειδή πληρωνόταν κρυφά από τον ολιγάρχη Ολέγκ Ντεριπάσκα.

Ο Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ, που ήταν επικεφαλής του τμήματος αντικατασκοπείας του FBI στη Νέα Υόρκη μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2018, συνελήφθη το Σάββατο, καθώς φέρεται ότι το 2021 ερευνούσε έναν άλλον ολιγάρχη, για λογαριασμό του Ολέγκ Ντεριπάσκα, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις το 2018.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο 54χρονος ΜακΓκόνιγκαλ εργάστηκε επίσης για λογαριασμό του Ολέγκ Ντεριπάσκα το 2019, σε μια προσπάθεια -η οποία δεν καρποφόρησε- να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του. Ο Ντεριπάσκα είναι ο ιδρυτής της ρωσικής εταιρείας αλουμινίου Rusal.

Ο ΜακΓκόνιγκαλ πρόκειται να παραστεί άμεσα ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν, μαζί με τον πρώην Σοβιετικό διπλωμάτη Σεργκέι Σεστακόφ, ο οποίος απέκτησε στη συνέχεια την αμερικανική υπηκοότητα και σήμερα είναι κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση.

Ο Ολέγκ Ντεριπάσκα ήταν μεταξύ των περίπου 24 Ρώσων ολιγαρχών και κυβερνητικών αξιωματούχων που μπήκαν στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ το 2018 για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Δικηγόρος του ΜακΓκόνιγκαλ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του Reuters να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες.

Διαβάστε ακόμη

H UBS «σβήνει» το σενάριο της ύφεσης για την Ευρωζώνη – Μέχρι πού θα φθάσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ (πίνακες)

Πανέτα (ΕΚΤ): «Δωρεάν, αλλά με περιορισμένη εμβέλεια το ψηφιακό ευρώ»

ΕΕ: «Η ενεργειακή κρίση καθιστά απαραίτητο τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας»