Αύξηση μεγαλύτερη του 2% σημείωσαν οι πωλήσεις πολυτελών κατοικιών στις ΗΠΑ κατά το α’ τρίμηνο 2024, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη σε ετήσια βάση σε διάρκεια τριών ετών, σύμφωνα με τη Redfin.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNBC, οι συνολικές πωλήσεις ακινήτων μειώθηκαν 4% σε εθνικό επίπεδο, καθώς με τα επιτόκια στεγαστικών δανείων άνω του 7% για ένα σταθερό δάνειο 30 ετών, οι περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές θεωρούν τις τιμές απλησίαστες.

Παρόλα αυτά, οι εύποροι αγοραστές αγοράζουν σπίτια με μετρητά, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο ευάλωτα στα υψηλά επιτόκια. Σχεδόν οι μισές από τις πολυτελείς κατοικίες που περιλαμβάνει η Redfin στο 5% των καλύτερων περιοχών, αγοράστηκαν κατά το α’ τρίμηνο με τα μετρητά.

Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που καταγράφεται σε τουλάχιστον μία δεκαετία, ενώ σύμφωνα με τον Miller Samuel, ειδικά στο Μανχάταν οι συμφωνίες σε μετρητά άγγιξαν το ρεκόρ του 68% όλων των πωλήσεων.

Την ίδια στιγμή, αυτή η «πλημμύρα» από μετρητά ανεβάζει τις τιμές στα ύψη. Οι τιμές για μια μέση πολυτελή κατοικία ενισχύθηκαν σχεδόν 9% στο τρίμηνο, δηλαδή παρουσιάζοντας αύξηση περίπου διπλάσια από εκείνη που υπήρξε στην ευρύτερη αγορά. Σύμφωνα πάντα με τη Redfin, κατά την ίδια περίοδο η μέση τιμή των πολυτελών κατοικιών έφτασε στο ρεκόρ όλων των εποχών των 1.225.000 δολαρίων.

«Όσοι έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πολυτελείς κατοικίες το κάνουν τώρα, επειδή θεωρούν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν», δήλωσε ο David Palmer, κτηματομεσίτης της Redfin στο Σιάτλ, όπου ένα μέσο πολυτελές σπίτι πωλείται έναντι 2,7 εκατ. δολαρίων.

Η αγορά πολυτελών κατοικιών ευνοείται επίσης από την αύξηση της προσφοράς κατοικιών προς πώληση. Σύμφωνα με τη Redfin, ο αριθμός των πολυτελών κατοικιών προς πώληση αυξήθηκε 13% στο α’ τρίμηνο, έναντι πτώσης 3% για την υπόλοιπη αγορά στέγης.

Διαβάστε ακόμη

Οι εφοπλιστές με το βλέμμα στραμμένο σε ναυπηγήσεις πλοίων μεταφοράς LNG

Ευρώπη: «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για συχνότερα κύματα ακραίας ζέστης

ΕΕ: Προς απαγόρευση του TikTok Lite – Το θεωρεί εξίσου εθιστικό με το κάπνισμα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ