Διεθνή

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή της J&J για την υπόθεση του ταλκ με αμίαντο

  • newsroom


Δύο δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζήτησαν να εξαιρεθούν από την υπόθεση

Αρνήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να εξετάσει την προσφυγή της φαρμακευτικής εταιρείας Johnson & Johnson, επικυρώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις προηγούμενες αποφάσεις, με βάση τις οποίες η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση ύψους 2,1 δισ. δολαρίων, επειδή διέθετε στην αγορά ταλκ που φέρεται να προκαλούσε διάφορες μορφές καρκίνου.

Ως είθισται, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξήγησε τους λόγους της απόφασής του, η οποία βάζει τέλος στην πολύχρονη δικαστική διαμάχη και ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και για άλλες συλλογικές αγωγές.

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία είχε κατηγορηθεί από χιλιάδες γυναίκες ότι το ταλκ της περιείχε αμίαντο και προκαλούσε καρκίνο των ωοθηκών. Η Johnson & Johnson από την πλευρά της επέμενε ότι το προϊόν της δεν περιείχε αμίαντο και δεν προκαλούσε καρκίνο.

Ωστόσο, καταδικάστηκε πολλές φορές για την υπόθεση αυτή. Το 2018 οι ένορκοι, αφού μελέτησαν πολλές υποθέσεις, αποφάσισαν ότι η εταιρεία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση ύψους 4,7 δισ. δολαρίων σε 22 ενάγουσες. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2020 το Εφετείο του Μισούρι μείωσε το ποσό της αποζημίωσης, θεωρώντας ότι ορισμένες από τις ενάγουσες δεν είχαν κάποια σχέση με αυτήν την Πολιτεία και επομένως δεν θα έπρεπε να έχουν συμπεριληφθεί στην αγωγή.

Παρόλα αυτά, το Εφετείο έκρινε ότι ο όμιλος «εν γνώσει του πούλησε στους καταναλωτές προϊόντα που περιείχαν αμίαντο» προκαλώντας τους έντονο «σωματικό, πνευματικό και συναισθηματικό άγχος».

Η J&J προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μισούρι, το οποίο αρνήθηκε να εξετάσει την υπόθεση, όπως έκανε σήμερα και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Ο όμιλος υποστήριζε ότι η συλλογική αγωγή, στην οποία μετείχαν και ενάγουσες από άλλες Πολιτείες, παραβίαζε τα δικαιώματά του και αμφισβητούσε το επιδικαζόμενο ποσό.

Σημειώνεται ότι δύο δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζήτησαν να εξαιρεθούν από την υπόθεση αυτή. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Σάμουελ Αλίτο διαθέτει μετοχές της εταιρείας, ενώ ο πατέρας του Μπρετ Κάβανο είχε εργαστεί ως λομπίστας για τη J&J.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πέρσι τον Μάιο ότι θα σταματήσει να πουλά αυτήν την πούδρα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, χώρες στις οποίες οι πωλήσεις μειώθηκαν κατακόρυφα λόγω της αλλαγής της καταναλωτικής συμπεριφοράς και της δυσπιστίας των αγοραστών απέναντι στο προϊόν.

Διαβάστε ακόμη

Κούρεμα δυο ταχυτήτων στα ενοίκια του Ιουνίου και…. «τέλος»!

Παραιτήθηκε από τo ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ο Πάνος Λασκαρίδης

Καλοκαιρινή άδεια: Πώς υπολογίζεται – Πότε καταβάλλεται το επίδομα