Στο στόχαστρο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει μπει η Google για άσκηση μονοπωλιακών τακτικών, καθώς ερευνάται το γεγονός ότι στα smartphone η μηχανή αναζήτησης της Google εμφανίζεται στο μενού ανάμεσα στις προεπιλεγμένες υπηρεσίες που προσφέρει η συσκευή.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, για να μπορεί να συμβαίνει αυτό, η Google καταβάλει τεράστια ποσά στις κατασκευάστριες εταιρείες.

«Η Google επενδύει δισεκατομμύρια σε προεπιλογές, γνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν θα τις αλλάξουν», είπε πριν από μερικές μέρες ο δικηγόρος του υπουργείου Δικαιοσύνης, Κένεθ Ντίντζετ, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Ουάσινγκτον για την υπόθεση.

Η Google κατηγορείται ότι μέσω της οικονομικής της ισχύος επιβάλει την παρουσία της στην αγορά, χωρίς να αφήνει χώρο σε ανταγωνίστριες εταιρείες να υπάρξουν και δραστηριοποιηθούν με ίσους όρους.

Από την πλευρά της η Google αρνείται κατηγορηματικά ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, με τους δικηγόρους της να υποστηρίζουν ότι το υπουργείο και οι ρυθμιστικές Αρχές δεν έχουν κατανοήσει πώς λειτουργεί η πλέον αγορά.

Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις μηχανές αναζήτησης και τον ανταγωνισμό ανάμεσά τους στα κινητά τηλέφωνα, και ότι το πρόβλημα βρίσκεται στα social media και τις αναζητήσεις που γίνονται μέσω αυτών, καλώντας το υπουργείο να στρέψει την προσοχή του εκεί.

Η απόφαση για την υπόθεση αυτήν αναμένεται να εκδοθεί σύντομα. Στην περίπτωση που είναι καταδικαστική για την Google, οι εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων θα χάσουν πολύ μεγάλα ποσά με πρώτη την Apple, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις μόνο για το 2022 θα λάβει από την Google περίπου 18-20 δισ. δολάρια, προκειμένου η μηχανή αναζήτησης να είναι προεπιλεγμένη στα iPhone.

Το ποσό αυτό αναλογεί σε τουλάχιστον 20% από τα ετήσια κέρδη της Apple.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Γιατί βλέπει «φως στο τούνελ» για τις τιμές στο φυσικό αέριο

«Tethys»: 72 ξενοδοχεία «κερδίζουν» μια δεύτερη ευκαιρία (pics)

Attica Group: Η συμφωνία απορρόφησης της ΑΝΕΚ φέρεται να έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο τραπεζών