Τον Δεκέμβριο θα αποφασιστεί η βιωσιμότητα του αγωγού East Med, στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιούβαλ Στάινιτζ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Ισραήλ θεωρεί ότι «η κατασκευή του εν λόγω αγωγού είναι η πιο ισχυρή, μακροπρόθεσμα, στρατηγική επιλογή», τόνισε, δεδομένου ότι το εν λόγω project έχει τη στήριξη και της ΕΕ, η οποία συμμετέχει με χρηματοδότηση των μελετών, καθώς ένα τέτοιο σχέδιο συνάδει με την ευρωπαϊκή πολιτική ενεργειακής ασφάλειας.

Ο ισραηλινός υπουργός επέμεινε ιδιαίτερα στη στρατηγική αξία του αγωγού, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα θα γίνει σημαντικός διάδρομος, είτε προς τα Βαλκάνια, είτε προς την Ιταλία». Εξηγώντας τη σημασία του, ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια έγιναν κάποιες ανακαλύψεις στις οικονομικές ζώνες του Ισραήλ και της Κύπρου. Στο Ισραήλ ανακαλύψαμε δύο πεδία συνολικής ποσότητας 900 δισ. κυβικών μέτρων (bcm), ποσότητα μεγαλύτερη από αυτήν που μπορούμε να καταναλώσουμε. Στην Κύπρο ένα μεγάλο πεδίο είναι η Αφροδίτη με 150 bcm, αλλά σύμφωνα με τις έρευνες το περισσότερο αέριο ακόμη δεν έχει ανακαλυφθεί. Οι εκτιμήσεις των εταιρειών θέλουν να έχουμε στο Ισραήλ ακόμη 2200 bcm και στην Κύπρο υπάρχει προοπτική επίσης για περισσότερο φυσικό αέριο. Συνολικά, μαζί με την Αιγυπτο, οι ποσότητες μπορούν να φτάσουν τα 9000-10000 bcm. Αν αυτό γίνει τα επόμενα χρόνια, η Ανατ. Μεσόγειος θα γίνει σημαντικός προμηθευτής της Ευρώπης, καθώς θα μπορέσει να αντικαταστήσει τα κοιτάσματα της Β. Θάλασσας -Νορβηγίας, Ολλανδίας, Βρετανίας- που μειώνονται. Με αυτήν την προοπτική, η Ελλάδα θα γίνει σημαντικός διάδρομος, είτε προς τα Βαλκάνια είτε προς την Ιταλία».

Ερωτηθείς για τη σχέση του project με την προοπτική του Κυπριακού, απάντησε ότι η λύση του θα είναι καλή για την περιοχή, σημειώνοντας:΅«Ελπίζω να υπάρξει, αλλά δεν θα παίζει ιδιαίτερο ρόλο στο ενεργειακό». Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι η επίλυσή του θα έρθει νωρίτερα από την ειρήνευση της Μ. Ανατολής.

Για το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία, σημείωσε ότι τα ενεργειακά σχέδια του Ισραήλ δεν θα αλλάξουν. «Δεν ξέρω αν ένα τέτοιο project είναι ρεαλιστικό», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει διάλογος εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας: «Για μένα είναι σαφές ότι πρέπει να πουλήσουμε ισραηλινό, κυπριακό και αιγυπτιακό αέριο απευθείας στην Ευρώπη. Ο προορισμός είναι αυτός».
AdTech Ad

Μιλώντας για τη στήριξη του project από την ΕΕ, είπε: «Έχω συζητήσει με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε. Είχα μία ενδιαφέρουσα συνάντηση μαζί του στο Αμπού Ντάμπι, πριν εννέα μήνες. Οι Ευρωπαίοι βλέπουν το Ισραήλ και την περιοχή ως σημαντικό προμηθευτή αερίου στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στην οικοδόμηση «ενός σημαντικού στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των τριών δημοκρατιών της Ανατ. Μεσογείου, τα τελευταία χρόνια», απαρίθμησε τα θετικά αποτελέσματα: Περί τους 350.000 ισραηλινούς τουρίστες υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν αυτήν τη χρονιά την Ελλάδα και άλλοι 150.000 την Κύπρο. Επίσης, έχει ενισχυθεί η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και στην πάταξη της τρομοκρατίας, για την ανίχνευση της οποίας το Ισραήλ διαθέτει ξεχωριστή τεχνογνωσία, ενώ οι δύο χώρες συνεργάζονται στην επιστημονική έρευνα και στον τομέα διαχείρισης των υδάτων.

Τέλος, ο κ. Στάινιτζ εξέφρασε την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει γρήγορα την οικονομική κρίση και συμπλήρωσε ότι η οικονομική συνεργασία προχωράει, ανεξαρτήτως απ’ αυτό, και μάλιστα ενισχύεται σε δύσκολους καιρούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ