Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε κατά 2,7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6%, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 1,9%. Το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε κατά 0,14% στα 139,98 έναντι του αμερικανικού δολαρίου λίγο μετά την ανακοίνωση, ενώ ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,17% και ο ευρύτερος Topix 0,2%. Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,7%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις του Reuters για 0,5%.

Όπως αναφέρει το CNBC, οι ιδιωτικές μη οικιστικές επενδύσεις ή οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,4% – υψηλότερα από τις αρχικές κυβερνητικές εκτιμήσεις για 0,9%. Η ιδιωτική ζήτηση αυξήθηκε κατά 1,2% και η εγχώρια ζήτηση κατά 1%, ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,2%. Οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης κατά 2,3%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα κυβερνητικά στοιχεία.

Η ανοδική έκπληξη για την οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας έρχεται καθώς οι μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο, αφού πρόσφατα σημείωσαν νέα υψηλά τριών δεκαετιών χάρη στο αδύναμο γεν και τα σχέδια για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα επεκτάθηκε για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2022, όπως έδειξε ο δείκτης διευθυντών προμηθειών της περασμένης εβδομάδας. Η μέτρηση ανήλθε στο 50,6, διακόπτοντας ένα εξάμηνο κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

Η τελευταία εικόνα του δείκτη PMI «υπογραμμίζει την αποφασιστική στροφή στις επιδόσεις του μεταποιητικού τομέα», υποδεικνύοντας ανάκαμψη των εγχώριων οικονομικών συνθηκών της Ιαπωνίας, ανέφερε ο Τιμ Μουρ, οικονομικός διευθυντής της S&P Global Market Intelligence, σε σημείωμά του.

Διαβάστε ακόμη

«Με φόρα» έρχεται η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – Ποδαρικό με το «δεξί» το 2023, τι ακολουθεί

Η Ζωή-Τζόαν Μπαέζ και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι στραβές του ΤΑΙΠΕΔ και η Αττική Οδός, ο εμφύλιος NN και Metlife και ο Αστέρας αποκτά delivery

ΛΟΑΤΚΙ τουρισμός: Ελληνικοί προορισμοί διεκδικούν μερίδιο της ισχυρής νέας τάσης (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ