Η Τουρκία ανακοίνωσε περιορισμούς στις εξαγωγές προς το Ισραήλ, αφού ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την άλλη πλευρά ότι αρνήθηκε το αίτημα για παροχή βοήθειας στη Γάζα.

Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, το τουρκικό Υπουργείο Εμπορίου καταδίκασε το Ισραήλ, ότι μέσω των ενεργειών του εμποδίζει την πρόσβαση «στα πιο βασικά τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη και προμήθειες» για τον λαό της Γάζας και είπε ότι απαγόρευσε την εξαγωγή 54 προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων πολλών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς ή κατασκευές.

«Αυτή η απόφαση θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου το Ισραήλ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, κηρύξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτρέψει επαρκή και αδιάκοπη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το υπουργείο, όπως μεταδίδει το CNN.

Μεταξύ των στοιχείων που αναφέρονται στη δήλωση βρίσκονται ο χάλυβας, το αλουμίνιο, το τσιμέντο και τα ηλεκτρικά καλώδια.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Israel Katz, δήλωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «θυσιάζει για άλλη μια φορά τα οικονομικά συμφέροντα του λαού της Τουρκίας για την υποστήριξή του στη Χαμάς».

Το Ισραήλ θα ζητήσει επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους να «σταματήσουν τις επενδύσεις στην Τουρκία και να αποτρέψουν την εισαγωγή προϊόντων από τη χώρα». Επιπλέον, θα απευθύνει έκκληση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ να «επιβάλει ανάλογες κυρώσεις».

Διαβάστε ακόμη

Δάνεια: Αναπτυξιακές τράπεζες και Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «έσωσαν την παρτίδα» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΤτΕ: Αυξήθηκε η ζήτηση για τα επιχειρηματικά δάνεια

Μπούλαρντ: Βασικό σενάριο οι τρεις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed φέτος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ