Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον πιθανά για τα επόμενα 24ωρα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, καθώς μετά τη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου της χώρας, υπό τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, η χώρα έδωσε μια πρώτη γεύση των προθέσεών της.

Ο υπουργός πολέμου, Μπένι Γκαντζ, σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα απαντήσει και πως η αποστολή δεν έχει ολοκληρωθεί. «Το Ισραήλ πρέπει να ενισχύσει τη στρατηγική συμμαχία και την περιφερειακή συνεργασία που του επέτρεψε να αντιμετωπίσει τη χθεσινή ιρανική επίθεση», τόνισε ο ίδιος.

«Το Ιράν αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, μια περιφερειακή πρόκληση και είναι επίσης ένας κίνδυνος για το Ισραήλ, και χθες ο κόσμος στάθηκε σαφώς μαζί μας μπροστά στον κίνδυνο. Το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ο κόσμος εναντίον του Ιράν, αυτό είναι το αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα στρατηγικό επίτευγμα, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ», πρόσθεσε ο Μπένι Γκαντζ.

«Το σύστημα περιφερειακής συνεργασίας που οικοδομήσαμε και άντεξε τη σημαντική αυτή δοκιμασία, πρέπει να ενισχυθεί. Το Ισραήλ απέδειξε χθες ότι αποτελεί άγκυρα στρατιωτικής και τεχνολογικής ισχύος, όπως και άγκυρα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή», συμπλήρωσε ο Ισραηλινός υπουργός.

«Αντιμέτωποι με την απειλή του Ιράν, θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα. Και το πιο σημαντικό, μπροστά στη βούληση των εχθρών μας να μας βλάψουν, θα ενωθούμε και θα γίνουμε ισχυρότεροι» υπογράμμισε, εστιάζοντας στην επιβολή αντιποίνων σε άμεσο χρονικό διάστημα κατά της Τεχεράνης.

«Ακόμη και σήμερα, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν έχουμε ακόμη ολοκληρώσει την αποστολή μας, κυρίως όσον αφορά στο ζήτημα της επιστροφής των ομήρων και της εξάλειψης της απειλής. Θα συνεχίσουμε την εκστρατεία, με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα. Και μαζί θα νικήσουμε», κατέληξε ο Μπένι Γκαντζ.

Αυτήν τη στιγμή το Ισραήλ έχει αναχαιτίσει το 99% των drone και των πυραύλων της Τεχεράνης, ωστόσο πλέον υπάρχει το δεδικασμένο της επίθεσης από το Ιράν στο Ισραήλ για πρώτη φορά στην Ιστορία, μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, το Τελ Αβίβ δια των αξιωματούχων του έχει απειλήσει με απάντηση, ενώ η Τεχεράνη ξεκαθαρίζει πως στο πεδίο της επιθετικής δραστηριότητας δεν ετοιμάζει κάποια άλλη κίνηση, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο διάθεση αποκλιμάκωσης.

Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα πιέζει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να διατηρήσει την ψυχραιμία του, με αποκορύφωμα την προειδοποίηση Μπάιντεν πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το Ισραήλ, αλλά όχι στην περίπτωση που αυτό περάσει στην επίθεση.

«Το Ιράν πρέπει να πληρώσει το τίμημα»

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωσή του, που ανέβηκε στο Twitter, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι το Ιράν πρέπει να πληρώσει το τίμημα για την επίθεσή του στο Ισραήλ, προσθέτοντας πως το πρώτο βήμα πρέπει να είναι «η άμεση ανακήρυξη των Φρουρών της Επανάστασης σε τρομοκρατική οργάνωση».

Παράλληλα, ζήτησε να επιβληθούν «επώδυνες κυρώσεις» στο Ιράν, στον τομέα των όπλων και σε άλλα κρίσιμα πεδία. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Χθες το βράδυ, το Ιράν εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας και άνευ προηγουμένου επίθεση -αποτελούμενη από εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους- εναντίον του κράτους του Ισραήλ.

Η επίθεση, η οποία προήλθε από το ιρανικό έδαφος, συμπληρώθηκε από πρόσθετες τρομοκρατικές επιθέσεις από πολιτοφυλακές στο Ιράκ, τους Χούτι στην Υεμένη και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι οποίες είχαν ως στόχο το κράτος του Ισραήλ.

Αυτή η επίθεση αποδεικνύει μια φορά αυτό που το Ισραήλ λέει εδώ και χρόνια: Το Ιράν είναι αυτό που κρύβεται πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην περιοχή και αποτελεί επίσης τη μεγαλύτερη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και την παγκόσμια τάξη. Το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ, και έχει επιτεθεί στα κράτη του Κόλπου στο παρελθόν, απειλεί την Ιορδανία, απειλεί τις ΗΠΑ, αποστέλλει όπλα για χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία και θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Έντονες καταδίκες της βίαιης ιρανικής επίθεσης ακούστηκαν από όλο τον κόσμο απόψε. Ο κόσμος στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και υποστηρίζει το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Το Ιράν πρέπει να πληρώσει το τίμημα για την επιθετικότητά του. Το αρχικό τίμημα πρέπει να είναι η άμεση αναγνώριση του Σώματος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης -το οποίο εξαπέλυσε την εκτεταμένη τρομοκρατική επίθεση χθες το βράδυ- ως τρομοκρατική οργάνωση. Μετά την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπέλυσε το Ιράν, πρέπει να επιβληθούν επώδυνες κυρώσεις στο Ιράν, μεταξύ άλλων και στον τομέα των πυραύλων.

Όπως κάθε άλλη χώρα, έτσι και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στη μαζική επίθεση του Ιράν. Το Ισραήλ αμύνθηκε με επιτυχία απέναντι στην επίθεση του Ιράν και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον».

Τα σενάρια

Σε ανάλυσή του το BBC επιχείρησε να σκιαγραφήσει τα επόμενα βήματα του Ισραήλ και ποια θα είναι η εξέλιξη, σε περίπτωση που το Τελ Αβίβ αποφασίσει να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν. Σε κείμενο που υπογράφει ο Frank Garner, ειδικός ανταποκριτής για θέματα ασφάλειας του βρετανικού δικτύου, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η επόμενη ημέρα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη από όσα ζήσαμε τις τελευταίες ώρες.

«Το Ισραήλ υποσχέθηκε “σημαντική απάντηση” στην ολονύκτια πυραυλική επίθεση του Ιράν. Αλλά ποια μορφή θα πάρει αυτή; Ο στρατός του Ισραήλ και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο συζητούν ακριβώς αυτό», σημειώνει.

Όπως διευκρινίζει, οι πιο πιθανοί στόχοι θα είναι οι ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν αυτούς τους πυραύλους, ωστόσο αναφέρει ότι «το Ισραήλ θα μπορούσε κάλλιστα να αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα και να πλήξει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες, καθώς και υλικές ζημιές».

«Το Ιράν τότε, αναμφίβολα, θα απαντούσε και πάλι, όπως έχει ορκιστεί να κάνει», τονίζει, συμπληρώνοντας: «Βρισκόμαστε τώρα στο “μεσαίο σκαλοπάτι”, όπως λέγεται, μιας πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης». Οι κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή θα κρατούν την αναπνοή τους, καθώς περιμένουν να δουν την έκταση και τη σφοδρότητα της υποσχόμενης απάντησης του Ισραήλ.

Περίπου $1,35 δισ. κόστισε η αναχαίτιση των ιρανικών πυραύλων και drone

Η αναχαίτιση δεκάδων ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας κόστισε στο Τελ Αβίβ έως και 5 δισ. σέκελ (περίπου 1,35 δισ. δολάρια), ανέφεραν την Κυριακή τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Yedioth Ahronoth (ynetnews) επικαλέστηκε τον πρώην οικονομικό σύμβουλο του αρχηγού του ισραηλινού επιτελείου στρατού, ταξίαρχο Ram Aminach, ο οποίος δήλωσε ότι «το κόστος της άμυνας χθες το βράδυ υπολογίζεται μεταξύ 4-5 δισ. σέκελ (1,08-1,35 δισ. δολάρια)».

«Μιλάω μόνο για αναχαίτιση σε αυτά που εκτόξευσαν οι Ιρανοί, και όχι για τραυματισμούς που ήταν οριακοί αυτή τη φορά», πρόσθεσε. «Μόνο ένας πύραυλος ‘Arrow’ που χρησιμοποιείται για την αναχαίτιση ενός ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου κοστίζει 3,5 εκατομμύρια δολάρια, εκτός από τις εξόδους των αεροσκαφών που συμμετείχαν στην αναχαίτιση των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συνέχισε ο Aminach.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ισραηλινού στρατού, το Ιράν εκτόξευσε 170 drone, που όλα καταρρίφθηκαν εκτός Ισραήλ, 30 πυραύλους κρουζ -με τους 25 να καταρρίπτονται και κανέναν μα μην περνά στον ισραηλινό εναέριο χώρο- και 120 βαλλιστικούς πυραύλους, μερικοί εκ των οποίων διείσδυσαν στην αεράμυνα των IDF.

Ιράν: «Το θέμα θεωρείται λήξαν»

Το Ιράν κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να μην αντιδράσει στρατιωτικά στην πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του στη διάρκεια της νύχτας, και παρουσίασε ως δικαιολογημένη απάντηση στο πλήγμα που κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό.

«Η επίθεσή μας τελείωσε και δεν επιθυμούμε να τη συνεχίσουμε, αλλά θα απαντήσουμε δυναμικά αν το Ισραήλ στοχεύσει τα συμφέροντά μας», είπε το πρωί της Κυριακής ο επικεφαλής του ιρανικού επιτελείου στρατού, Μοχαμάντ Μπαγκερί. Πρόσθεσε δε ότι η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι η οποιαδήποτε υποστήριξή της σε απάντηση αντιποίνων του Ισραήλ, θα έχει ως συνέπεια τη στοχοθέτηση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων από το Ιράν.

Από την πλευρά του, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Χοσεΐν Σαλαμί, είπε ότι η Τεχεράνη θα προβεί σε αντίποινα σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση κατά των συμφερόντων της, αξιωματούχων ή πολιτών της. «Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν», ανέφερε, στο ίδιο μήκος κύματος η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ με μήνυμα που ανήρτησε τρεις ώρες μετά την έναρξη της ιρανικής επιχείρησης.

Ωστόσο, προειδοποίησε παράλληλα πως «αν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει νέο σφάλμα, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή».

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Βρετανικά μαχητικά αναχαίτισαν ιρανικά drone – Περίπου 70 κατέρριψαν οι ΗΠΑ στη Μεσόγειο (tweet + vid)

Στο ναδίρ το νόμισμα του Ιράν – Στα 705.000 ριάλ η ισοτιμία με το δολάριο

Μπορέλ: Εκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών της ΕΕ στις 16/4 μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ