Διεθνή

JPMorgan: Μέχρι πότε θα συνεχιστεί η έλλειψη στα μικροτσίπ

  • newsroom


Αντίθετη άποψη έχει η JPMorgan σε σχέση με άλλους αναλυτές - Ποιές είναι οι καλύτερες επενδύσεις στον τομέα των μικροτσίπ - Πώς επηρεάζεται η αγορά

Θα συνεχιστεί, όπως όλα δείχνουν, η έλλειψη μικροτσίπ μέχρι και το 2022, αλλά, σύμφωνα με δηλώσεις ειδικού αναλυτή της JPMorgan στο πρακτορείο CNBC, η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Η αμερικανική τράπεζα συστήνει μακροπρόθεσμες επενδυτικές τακτικές στους επίδοξους επενδυτές του τομέα των ημιαγωγών, συγκεκριμένα στους υπολογιστές υψηλής τεχνολογίας και στους παλαιότερης τεχνολογίας ημιαγωγούς που παράγονται στην Κίνα.

Η τρέχουσα έλλειψη στα μικροτσίπ πλήττει εδώ και μήνες πολλούς επιχειρηματικούς και βιομηχανικούς τομείς, από την αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι τον τομέα παραγωγής λευκών ειδών ή smartphones.

Παρά τις εκτιμήσεις ορισμένων πως η έλλειψη θα συνεχιστεί μέχρι το 2023, η JPMorgan διαφοροποιεί τη στάση της αφού, σύμφωνα με τον Gokul Hariharan «δεν αναμένουμε πως θα υπάρχει έλλειψη το 2023. Τα πράγματα ενδέχεται να βελτιωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αλλά για το πρώτο εξάμηνο αναμένουμε ελλείψεις. Υπάρχουν αρκετές βιομηχανικές μονάδες παραγωγής ημιαγωγών που σύντομα θα επιστρέψουν σε πλήρη λειτουργία. Επίσης, τόσο οι αμερικανικές, όσο και οι ευρωπαϊκές μονάδες αυξάνουν τα πλαφόν παραγωγής τους».

O Hariharan τόνισε, επίσης, πως οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στις διαρθρωτικές τοποθετήσεις και να μη βασιστούν στα κυκλικά trends τα οποία έχουν βραχυπρόθεσμη προοπτική και διάρκεια ζωής.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των υπολογιστών τελευταίας τεχνολογίας, ο Hariharan υπογραμμίζει πως αποτελεί θελκτικό επενδυτικό προορισμό, αφού τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Apple, Amazon, Meta (Facebook), Tesla και Βaidu εισέρχονται δυναμικά στην αγορά, μεταφέροντας μέρος της παραγωγής τους στα… εν οίκω.

Η δεύτερη προαναφερθείσα επενδυτική επιλογή είναι οι ημιαγωγοί παλαιότερης, λεγόμενης και «legacy» τεχνολογίας από κινεζικές εταιρείες οι οποίες, αν και παράγουν όχι και τόσο ανεπτυγμένα μικροτσίπ, τα πουλούν σε πολλαπλούς τομείς.

Όσο για ορισμένες ασιατικές εταιρείες παραγωγής μικροτσίπ, σύμφωνα με την Refinitiv Eikon, έχουν επιδείξει διψήφια ποσοστά ανάπτυξης ετήσιων εσόδων και αποτελούν καλό επενδυτικό στόχο για τις επενδυτικές εταιρείες.

Για παράδειγμα, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company φαίνεται πως αυξάνει τις τιμές των πιο ανεπτυγμένων μικροτσίπ κατά 10% ενώ τα λιγότερο ανεπτυγμένα (σ.σ τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά στην αυτοκινητοβιομηχανία) κοστίζουν 20% παραπάνω.

Αν και οι μετοχές εταιρειών όπως TSMC, MediaTek, UMC και Renesas Electronics έχουν καταγράψει άνοδο φέτος, άλλες όπως αυτές της Samsung Electronics, της SK και της Hynix, έχουν καταγράψει αντίστοιχη πτώση.

Όσο για τον Hariharan, τονίζει πως η JPMorgan αναμένει τέλος της κρίσης σχετικά σύντομα αφού η δυναμική της βιομηχανίας έχει βελτιωθεί σε σχέση με άλλες, παλαιότερες και μεγαλύτερης έκτασης κρίσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Ακινησία Ι.Χ. φέτος και τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα το 2022

Ιδιοκτήτες οχημάτων: «Φουσκωμένος» ο λογαριασμός το 2022 – Πόσα θα πληρώσουν

Εφιαλτική πρόβλεψη για 3.000 θανάτους από κορωνοϊό ως τις γιορτές (Vid)