Πολλές χώρες κατάφεραν να αποφύγουν τις οικονομικές παγίδες οι οποίες ελλόχευαν το 2023. Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών του Harvard University, Κένεθ Ρογκόφ, οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει την ύφεση ενώ οι αναπτυσσόμενες αγορές έχουν προλάβει, πια, την κρίση χρέους.

Παρ’ όλα αυτά, το 2023 δημιούργησε μία ανησυχητική τάση η οποία ενδέχεται να επεκταθεί και στο νέο έτος.

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές, αλλά μην εκπλαγείτε εάν το 2024 αποδειχθεί μία δύσκολη χρονιά και για τις ανεπτυγμένες», υπογράμμισε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. 

Το Business Insider παρέθεσε τα τέσσερα βασικά ζητήματα στα οποία εφιστά την προσοχή ο Ρογκόφ:

Επιτόκια

Οι επενδυτές θα πρέπει να μην ευελπιστούν πως τα επιτόκια θα επιστρέψουν στα χαμηλά επίπεδα του 2021, σημείωσε ο οικονομολόγος.

Ακόμη κι αν τα επιτόκια μειωθούν σημαντικά λόγω δημιουργίας ύφεσης στις ΗΠΑ το 2024, αυτό θα προσφέρει μόνο προσωρινή ανακούφιση, δεδομένου του ότι πλήθος παραγόντων θα ωθήσουν τα επιτόκια προς τα πάνω.

Ορισμένοι από τους παράγοντες αυτούς είναι το υπερβολικό χρέος, η αποπαγκοσμιοποίηση, ο λαϊκισμός, οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες και η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δαπάνες

Τα υψηλότερα επιτόκια δεν αποτελούν καλό οιωνό για τις ΗΠΑ, καθώς το έλλειμμα της χώρας συνεχίζει και διευρύνεται παρά το γεγονός πως η ανεργία παραμένει πολύ χαμηλή.

Συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής των φοιτητικών δανείων μετά από απόφαση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, το έλλειμμα ανέρχεται στο 7% και το Κογκρέσο δεν πρόκειται να δεχτεί μείωση των δαπανών.

«Ο υψηλός σωρευτικός πληθωρισμός των τελευταίων τριών ετών ισοδυναμεί με μία de facto αθέτηση πληρωμών του 10% του κρατικού χρέους, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να επαναληφθεί σύντομα χωρίς τη δημιουργία σοβαρών συνεπειών», υποστήριξε ο καθηγητής.

Κίνα

H περιορισμένη μετα-πανδημική ανάκαμψη της Κίνας θα παραταθεί για ένα ακόμη έτος, καθώς τα μέτρα στήριξης του Πεκίνου δεν μπορούν να υποστηρίξουν ολόκληρη την οικονομία της χώρας.

«Θα είναι δύσκολη η εύρυθμη λειτουργία της κινεζικής οικονομίας τη στιγμή που επιβάλλονται περιορισμοί στον νέο δανεισμό», εξήγησε ο Ρογκόφ.

Ο ίδιος αναμένει πως οι κινεζικές αρχές θα συνεχίσουν να προωθούν τα μέτρα στήριξης και τα φθηνά δάνεια προς τους αφερέγγυους τομείς, περιορίζοντας παράλληλα τον δανεισμό των υπερχρεωμένων τοπικών κυβερνήσεων.

Σε γενικές γραμμές, το Πεκίνο θα δυσκολευτεί να αποκαταστήσει τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του 5%, με την αναλογία χρέους-προς-ΑΕΠ να αγγίζει το 83% το 2023. 

Η υπερβολική εξάρτηση της χώρας από την αγορά ακινήτων και τις υποδομές θα συνεχίσει να αποτελεί δυσβάσταχτο βάρος, παρά τη στροφή της χώρας στις πράσινες επενδύσεις και την ηλεκτροκίνηση. 

Ιαπωνία

Μέχρι το 2023, η Ιαπωνία διατηρούσε τη νομισματική της πολιτική χαλαρή παρά την γενικότερη στροφή προς τα υψηλότερα επιτόκια.

Η διαφορά αυτή προκάλεσε την κατάρρευση της ισοτιμίας του γεν έναντι του δολαρίου κατά σχεδόν 40% από το 2021, κάτι το οποίο η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοεί, όπως ανέφερε ο Ρογκόφ.

«Ενώ οι Ιάπωνες υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να προτιμούν να κάθονται με σταυρωμένα χέρια και να ελπίζουν σε μείωση των επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο η οποία θα ενισχύσει το γεν και θα λύσει τα προβλήματά τους, αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη, μακροπρόθεσμη στρατηγική», συμπλήρωσε.

Εάν η χώρα δεν αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ο εγχώριος πληθωρισμός θα αρχίσει να διογκώνεται, κάτι το οποίο αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα της οποίας η αναλογία χρέους-προς-ΑΕΠ κυμαίνεται άνω του 250%.

Οικονομολόγοι όπως ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν έχουν προειδοποιήσει πως ένας κακός χειρισμός της ιαπωνικής νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να προκαλέσει «οικονομικό δυστύχημα» το οποίο θα επηρεάσει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, καθώς πολλοί επενδυτές έχουν επωφεληθεί από τη χαμηλή ισοτιμία του ιαπωνικού νομίσματος.

Διαβάστε ακόμη

«Απόβαση» ξένων αλυσίδων καφέ και εστίασης στην Ελλάδα (pics)

Morgan Stanley: «Πάρτι» στις ευρωπαϊκές μετοχές βλέπει φέτος ο επενδυτικός κολοσσός

Μητσοτάκης: Νέα μέτρα για την ακρίβεια – Το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα κλείνει την πόρτα στην παρανομία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ