Οι μετοχές στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ απώλεσαν κεφαλαιοποίηση 4,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2021, η οποία σύμφωνα με την HSBC είναι μεγαλύτερη από την αξία του χρηματιστηρίου της Ινδίας.

Τα δεδομένα αυτά δεν αποτελούν καλό οιωνό ούτε για την Κίνα ούτε για το Χονγκ Κονγκ, ειδικά όταν το ινδικό χρηματιστήριο (NSE) έχει καταγράψει άνοδο κατά την ίδια περίοδο.

Το NSE ξεπέρασε το Hong Kong Stock Exchanges and Clearing (HKEX) για να γίνει το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων, ενώ όλες οι εισηγμένες μετοχές αξίζουν συνολικά 4,63 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το το τρίτο μεγαλύτερο στην Ασία.

Αυτό είναι ενδεικτικό του πόσο μεγάλη δυναμική έχουν αποκτήσει οι ινδικές μετοχές τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με την μείωση τόσο στην Κίνα όσο και στο Χονγκ Κονγκ.

Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημειώνει μείωση επί τρία συνεχόμενα έτη, κλείνοντας με πτώση 11,4% πέρυσι. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε ακόμη χειρότερες επιδόσεις, με το 2023 να αποτελεί την τέταρτη συνεχόμενη πτώση του, κλείνοντας το έτος με πτώση 13,8%. Οι δύο αυτές επιδόσεις ήταν οι χαμηλότερες μεταξύ των μεγάλων δεικτών Ασίας-Ειρηνικού πέρυσι.

Η έρευνα της HSBC, σύμφωνα με το CNBC, συνέκρινε το NSE της Ινδίας, την κορυφαία αγορά της από άποψη μεγέθους, με το Χρηματιστήριο της Σαγκάης και το HKEX του Χονγκ Κονγκ.

Η ταλαιπωρημένη Κίνα

Ο ταλαιπωρημένος τομέας των ακινήτων της Κίνας αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές, γεγονός που επηρέασε και το Χονγκ Κονγκ. Πολλές κινεζικές μετοχές ακινήτων, συμπεριλαμβανομένης της Evergrande Group και της Country Garden είναι εισηγμένες στο HKEX.

Η Κίνα έθεσε στόχο ανάπτυξης το 5% για το 2024, αλλά οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί ως προς την επίτευξη του στόχου από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η S&P Global Ratings δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει πως το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί κατά 4,6% το 2024, πιο αργά από τον ρυθμό του 5,2% το 2023.

«Η πρόβλεψή μας λαμβάνει υπόψη τη συνεχιζόμενη αδυναμία των ακινήτων και τη μέτρια στήριξη της μακροοικονομικής πολιτικής. Ο αποπληθωρισμός παραμένει κίνδυνος εάν η κατανάλωση παραμείνει αδύναμη και η κυβέρνηση αντιδράσει με περαιτέρω τόνωση των επενδύσεων στη μεταποίηση», έγραψε σε σημείωμά του ο επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού της S&P Global Ratings.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του HKEX, Νίκολας Αγκούζιν, δήλωσε στο CNBC τον Μάρτιο ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Κίνα, τα υψηλά επιτόκια και η γεωπολιτική επηρεάζουν τις αποτιμήσεις και μειώνουν τον αριθμό των νέων εισαγωγών στο χρηματιστήριο.

Ινδία: Η αγαπημένη των επενδυτών

Οι ινδικές μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο εν μέσω ευρύτερης αισιοδοξίας για την ανάπτυξη της χώρας. Ο δείκτης αναφοράς Nifty 50 της Ινδίας σημειώνει άνοδο επί οκτώ συνεχόμενα έτη, καταγράφοντας κέρδη 20% το 2023.

Έρευνα της HSBC υποδεικνύει επίσης ότι το Εθνικό Χρηματιστήριο της Ινδίας έχει ξεπεράσει το Χρηματιστήριο της Σαγκάης και έχει γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως από πλευράς μηνιαίου όγκου συναλλαγών. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπολείπεται του Χρηματιστηρίου της Σενζέν, το οποίο κατέλαβε την πρώτη θέση.

Τα ινδικά χρηματιστήρια κατέγραψαν επίσης τις περισσότερες αρχικές δημόσιες προσφορές το 2023, σύμφωνα με έρευνα της EY India. Αυτό συμβαίνει παρά το υποτονικό περιβάλλον για τις εισαγωγές στο χρηματιστήριο, ιδίως στην Ασία. Στην Ινδία έγιναν 220 IPOs πέρυσι, συγκεντρώνοντας έσοδα ύψους 6,9 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την EY. Αυτό αποτελεί άλμα 48% στη δραστηριότητα των συμφωνιών από το 2022.

«Ενώ η αγορά της Κίνας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, η Ινδία έχει αποτελέσει θετική έκπληξη λόγω των ξεχωριστών επιδόσεών της», δήλωσε το στέλεχος της ΕΥ, Τζορτζ Τσαν, σε ξεχωριστή έρευνά του.

Οι συμφωνίες στην Ινδία αποτελούσαν μόλις το 6% των ΙΡΟs παγκοσμίως το 2019, αλλά ο Τσαν δήλωσε ότι η χώρα αντιπροσωπεύει πλέον το 27% από το α’ τρίμηνο του 2024, «ωθώντας την στη θέση της κορυφαίας αγοράς ΙΡΟ παγκοσμίως με βάση τον όγκο των συμφωνιών».

Αντίθετα, τα στοιχεία της EY υπέδειξαν ότι υπήρξαν μόλις 30 δημόσιες εγγραφές στην αγορά της Κίνας το α’ τρίμηνο, συγκεντρώνοντας 3,4 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό IPO και τα μικρότερα έσοδα από το 2020.

Το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε μόλις 10 ΙΡΟs κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου και μόνο δύο από αυτές ξεπέρασαν τα 100 εκατ. δολάρια σε μέγεθος, καταγράφοντας τα χαμηλότερα έσοδα από το 2010.

Διαβάστε ακόμη

Δασκαλάκη (ΣΕΒ): 90.000 κενές θέσεις εργασίας στη Βιομηχανία στην Ελλάδα

HSBC: Τι εκτιμά για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος και το 2025 (γραφήματα)

VORIA: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ΣτΕ – Προθεσμία έως 24/4 για την κατάθεση υπομνημάτων (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ