Καθημερινή και έμπρακτη δικαίωση των πολιτών, που δίνουν σταθερά «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση για τη συνέχιση του έργου της, ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου εντείνοντας τις προσπάθειες με εξωστρεφείς πρωτοβουλίες στα κρίσιμα πεδία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου η οδηγία, που κυριαρχεί, παραπέμπει στην βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών, με δράσεις που βασίζονται στις προγραμματικές δηλώσεις και δεσμεύσεις, έτσι ώστε να υπάρχει μετρήσιμο αποτέλεσμα κάθε μήνα. Οι προκλήσεις είναι πολλές -για παράδειγμα η κλιματική κρίση επιβάλλει προνοητικότητα, επαγρύπνηση και σαφές σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της, ενώ ο πληθωρισμός και δη των τροφίμων, ωθεί την κυβέρνηση σε ένα καταρχάς βραχυπρόθεσμο πλάνο για την τιθάσευση των τιμών και την στήριξη των πολιτών απέναντι στο νέο κύμα. Οι πρώτες κινήσεις έγιναν από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα με την εφαρμογή τακτικών ελέγχων και την επιβολή προστίμων σε εταιρείες– όμως το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζοντας στους αστάθμητους παράγοντες μετά και το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης σχεδιάζει για να υπάρξει ασφαλής προστασία για όλα και κυρίως τα δύσκολα σενάρια.

Ενθαρρυντικά στοιχεία, σε αυτό το περιβάλλον της έντονης κινητικότητας, εντοπίζονται αναμφίβολα στο σύνολο των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, όπου η κυβερνητική παράταξη και προσωπικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν τη συγκατάθεση των πολιτών για να συνεχίσουν στη βάση της κοινωνικής και μεταρρυθμιστικής ατζέντας που «φρέσκαραν» και παρουσίασαν από την προεκλογική περίοδο. Κυβερνητικά στελέχη «κυκλώνουν» στις αναλύσεις τους ποσοστά των δημοσκοπήσεων που βρίσκονται σε… κοντινή απόσταση από το εκλογικό αποτύπωμα του Ιούνη, παρά τις δύσβατες καταστάσεις που είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση από τους καλοκαιρινούς μήνες (πυρκαγιές, ακραία καιρικά φαινόμενα κα).

Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι με την αδιάκοπη επικοινωνία που έχουν με τους πολίτες -σε εξορμήσεις, περιοδείες και εκδηλώσεις- αντιλαμβάνονται ότι ακόμη και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων αναμένουν από τη ΝΔ στοχευμένες κινήσεις και βέλτιστες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Είναι μεγάλη η ευθύνη και προσπαθούμε διαρκώς να κάνουμε το καλύτερο δυνατό απαντώντας με πράξεις στα μηνύματα των πολιτών», υποστηρίζει κυβερνητικός παράγοντας θυμίζοντας ότι στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους υπουργούς του μηδενική απόκλιση από τους προσδιορισμένους στόχους.

Απόδειξη της σταθερής προσήλωσης στην μεταρρυθμιστική ατζέντα θεωρείται από κυβερνητικούς το νομοσχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων σε φορείς του Δημοσίου, όπως και η μάχη του υπουργείου Ανάπτυξης για τη θωράκιση των πολιτών από την ακρίβεια. Πρόκειται -λένε- για το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΝΔ έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφού παρά τα προβλήματα της ακρίβειας, οι ερωτηθέντες στα γκάλοπ δίνουν σημαντικό προβάδισμα στη ΝΔ (στην πρόθεση ψήφου) και ψήφο στήριξης (όσον αφορά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός) στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτή η συνθήκη κάθε άλλο παρά δημιουργεί τάσεις εφησυχασμού στη βασική κυβερνητική μηχανή. Οι υπουργοί έχουν κληθεί άλλωστε να εμφανίσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ένα ισχυρό αποτύπωμα τριμήνου. Είναι προφανές ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν αναλάβει οι υπουργοί, στους οποίους οι πολίτες έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους. Η Υγεία και η Παιδεία εντάσσονται αυτονοήτως στους «τίτλους» που δίνουν σχετικά με τις προτεραιότητες που περιγράφουν. Η μη συρρίκνωση του εισοδήματος για παράδειγμα περνά και μέσα από την βελτίωση των συνθηκών στα νοσοκομεία και σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Και εκεί, οι αρμόδιοι υπουργοί αρχίζουν να εφαρμόζουν το σχέδιο, με εμπροσθοβαρείς πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η λέξη «σταθερότητα» εξακολουθεί να αποτελεί μοχλό πίεσης σε όλα τα πεδία δράσης. Εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, κρίνεται επιβεβλημένη και η συνεχής κινητικότητα στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει αποφασίσει ο συντονισμός των υπουργείων να γίνεται πιο τακτικά με δύο συνεδριάσεις το μήνα, έχει έτοιμο πλάνο για διαδοχικά ταξίδια στο εξωτερικό. Πραγματοποίησε ταξίδι- αστραπή στο Πεκίνο, όπου είχε συναντήσεις με τους κορυφαίους «παίκτες» της κινεζικής ηγεσίας για να συζητήσει για τα μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή αλλά και για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ενώ την επόμενη Δευτέρα θα επισκεφτεί το Βερολίνο. Κατά τη διήμερη παραμονή του θα έχει συναντήσεις με τη γερμανική ηγεσία και στη συνέχεια, στις 24 Νοέμβρη θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο. Συνάντηση με την ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων -δεν είναι η πρώτη- θα έχει στις αρχές του Δεκέμβρη στο Ντουμπάι. Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει βάρος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία που έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υποδεχθεί τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν– μέσα από τις συναντήσεις των ιδίων και των συνεργατών τους «βλέπουν» τη βήμα-βήμα βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, παρότι οι δύο χώρες κρατούν διαφορετική στάση σε σχέση με την ισραηλινο- παλαιστινιακή σύρραξη.

Διαβάστε ακόμη

Ενοίκια: Σχέδια για αλλαγή στην κλίμακα φορολόγησης

Ενεργοποιείται η μεγάλη δωρεά του Νιάρχος για το κτίσιμο τριών νοσοκομείων (pics)

Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας: Πώς το υπέδαφος μπορεί να ζεστάνει το σπίτι μας (pics + vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ