«Αν η γη ήταν ένα κράτος, η Κωνσταντινούπολη θα ήταν η πρωτεύουσά του» φέρεται να είπε ο Ναπολέων Βοναπάρτης, που έτρεφε μεγάλο θαυμασμό για την Πόλη των Πόλεων. Για τους κατοίκους της η Κωνσταντινούπολη ήταν ένας τόπος όπου ακόμη και «από το χώμα και την πέτρα έκανες χρυσάφι».

Όλοι την έβλεπαν ως Γη της Επαγγελίας, όπου ακόμη και ο πιο φτωχός θα μπορούσε να κάνει την τύχη του. Όμως τα πράγματα σήμερα έχουν αλλάξει.

Η Κωνσταντινούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με περίπου 15 εκατομμύρια κατοίκους και η μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης. Είναι η καρδιά της οικονομικής, εμπορικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας και συμβάλλει κατά 30% στην τουρκική οικονομία. Επί αιώνες όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στην Ιστανμπούλ (εις την Πόλιν) όπως την αποκαλούν οι σημερινοί κάτοικοί της, μη γνωρίζοντας ότι πρόκειται για παραφθορά της ελληνικής φράσης.

Ιστορικά η Κωνσταντινούπολη ήταν μια πόλη με σταθερά υψηλό πληθυσμό (το 500 μ.Χ. είχε 400-500.000 κατοίκους, κατά την Οθωμανική περίοδο έφτασε τις 700-800.000 και γύρω στο 1900 άγγιξε το 1 εκατομμύριο). Από το 1960 ο πληθυσμός της Πόλης άρχισε να αυξάνεται θεαματικά, ώστε σήμερα να έχει φτάσει τα 15 εκατομμύρια.

Άρχισε η εγκατάλειψη της Κωνσταντινούπολης

Όμως τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία ανατρέπουν την εικόνα μιας συνεχώς αυξανόμενης σε πληθυσμό πόλης που προσφέρει πάντα ευκαιρίες και δείχνουν ότι οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης άρχισαν να την εγκαταλείπουν έχοντας πλέον άλλες επιλογές.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Αρχής, ο πληθυσμός της Τουρκίας έφτασε τα 85,3 εκατομμύρια το 2023, αυξανόμενος κατά 92.824 άτομα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο μειώθηκε σε 10 επαρχίες, με την Κωνσταντινούπολη να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW