Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καλείται να απαντήσει σε αρκετά ερωτήματα αυτή την εβδομάδα, μερικές μόνο ημέρες μετά την εφαρμογή νέων εργαλείων ανάκαμψης προς την υποστήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης. Οι ρυθμιστές της ΕΚΤ αύξησαν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 500 δισεκατομμύρια ευρώ το Δεκέμβριο. Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, οι νέες απαγορεύσεις στις μετακινήσεις και η επιβράδυνση στην παροχή εμβολίων επισκιάζουν οποιεσδήποτε ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας του μπλοκ.

Ιδού, λοιπόν, και πέντε καίριες ερωτήσεις για τις αγορές, σύμφωνα με το Reuters.

1. Τι σημαίνουν η επιβράδυνση στον εμβολιασμό και τα νέα κρούσματα για την οικονομία;

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ παραμένει σταθερή στις εκτιμήσεις της για ένα οικονομικό ριμπάουντ φέτος, εάν οι νέες απαγορεύσεις αρθούν μέχρι τον Μάρτιο και ο εμβολιασμός προχωρήσει κανονικά. Τα νέα προγνωστικά αναμένονται το Μάρτιο. Το πραγματικό ΑΕΠ θα επιστρέψει σε προ-κρίσης επίπεδα το 2022. Οπως και να’χει, οι νέοι περιορισμοί έχουν περιορίσει τις ελπίδες για μια γρήγορα ανάκαμψη, ενώ οι οικονομολόγοι περιορίζουν τις θετικές τους προγνώσεις. Οι αγορές, λοιπόν, θα παρακολουθούν από κοντά τις προγνώσεις της ΕΚΤ για το εάν θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια.

2. Κατά πόσο θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ ολόκληρο το PEPP;

Oι κυβερνήσεις μελετούσαν περιορισμό του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Δεκέμβριο, ενώ ανέμεναν πως δε θα χρησιμοποιούσαν ολόκληρο το ποσοστό που τους αναλογούσε. Η Λαγκάρντ, τον Δεκέμβριο, δεν είχε υποσχεθεί πως θα εξαντλήσει ολόκληρο το ποσό αγοράς των 1,85 τρισεκατομμυρίων του PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme – Εκτακτο Πρόγραμμα Αγοράς Ομολόγων της Πανδημίας). Η ανασφάλεια αυτή, όμως μπορεί να μεταφραστεί στις αγορές.

3. Πώς θα υποδεχτεί η ΕΚΤ την αύξηση του πληθωρισμού;

Ενας σημαντικός δείκτης που παρακολουθεί τον πληθωρισμό της ευρωζώνης μακροπρόθεσμα βρίσκεται σε υψηλό 18 μηνών. Η αύξηση του δείκτη ακολουθεί τη λήξη προσωρινής μείωσης του γερμανικού ΦΠΑ που είχε μειώσει τις τιμές, αλλά και την αύξηση των τιμών του αργού κατά 50% από το Νοέμβριο. Αν και αρκετοί θεωρούν τα σημάδια αύξησης του πληθωρισμού καλοδεχούμενα, η πληγείσα οικονομία θα συνεχίσει να πιέζει τις τιμές προς τα κάτω. Οι αναλυτές αναφέρουν πως οι επαναπληθωριστικές τάσεις στις ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να επηρεάζουν τους υπολογισμούς στην ευρωζώνη. 

4. Τι θα γίνει με το ευρώ;

Η ισοτιμία του ευρώ έχει επιδείξει πτώση τις τελευταίες ημέρες, αλλά δε βρίσκεται πολύ μακριά από τα επίπεδα του 2018. Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου της τάξης του 3% στα $1,25 μέχρι το τέλος του 2021. Η Λαγκάρντ έχει αναφέρει από την πλευρά της πως θα συνεχίσει να «παρακολουθεί στενά» την επιρροή ενός ισχυρού νομίσματος στις τιμές.

5. Θα προσπαθήσει η ΕΚΤ να ελέγξει την καμπύλη αποδόσεων;

O Πάμπλο Χερνάντεζ ντε Κος της ΕΚΤ ανέφερε πρόσφατα πως η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να ελέγξει την καμπύλη αποδόσεων έτσι ώστε να αυξήσει τον πληθωρισμό. Η Αυστραλία και η Ιαπωνία έχουν ήδη στοχοποιήσει τις καμπύλες απόδοσης των ομολόγων για να σταθεροποιήσουν τα κόστη δανεισμού. Η τακτική αυτή, όμως, μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να εφαρμοστεί στην ευρωζώνη, αφού το μπλοκ δεν έχει μία ενιαία αγορά κρατικών ομολόγων. Αν και οι αναλυτές αναμένουν πως η ΕΚΤ θα κρατήσει αυτό το «ατού» στο τσεπάκι της, δεν πιστεύουν πως θα το χρησιμοποιήσει σύντομα.

Διαβάστε ακόμη:

ΔΕΗ: Βγαίνει στις αγορές με καινοτόμο «πράσινο» ομόλογο

Τράπεζα Πειραιώς: Μισή δόση για όλο το 2021 στα δάνεια σε moratorium

Αποζημίωση ενοικίου: Ξεκινούν οι πληρωμές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων (πίνακας)