Την επιβολή πλαφόν στα ενοίκια σχεδιάζει η Τουρκία, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις φέρνουν σε δύσκολη πολιτική θέση την κυβέρνηση, εν όψει και των προεδρικών εκλογών του 2023. 

Η οργή στη γειτονική χώρα για τα -εκτός ελέγχου- ενοίκια φαίνεται ότι ξεχειλίζει, με τη μέση τιμή στην Κωνσταντινούπολη -τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας- να αυξάνεται κατά 147% τον Μάιο (σε ετήσιο επίπεδο). 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλλει πλαφόν της τάξης του 25% στις αυξήσεις επιτοκίων μέσα σ’ ένα 12μηνο, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του κύματος ανατιμήσεων.  

Δημοσίευμα της εφημερίδας Sozcu ανέφερε τον Απρίλιο ότι οι σπιτονοικοκύρηδες προσπαθούν να κάνουν έξωση στους παλιούς ενοικιαστές, προκειμένου να βρουν νέους και να διαθέσουν τα σπίτια τους σε υψηλότερες τιμές.  

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, άλλωστε, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προβούν σε μόλις μία αύξηση ενοικίου κάθε χρόνο, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τον ετήσιο πληθωρισμό.  

Με δεδομένο όμως, ότι ο δείκτης τιμών σκαρφάλωσε στο 73,5% τον Μάιο, πολλοί σπιτονοικοκύρηδες σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να αξιώνουν υπερβολικές αυξήσεις από τους ενοικιαστές. 

«Δεν πρόκειται για μια φυσιολογική αγορά πλέον» σχολιάζει στο Bloomberg o Nizameddin Asa, επικεφαλής της ένωσης μεσιτών της Κωνσταντινούπολης. «Τους τελευταίους τρεις μήνες, έχουμε δει τσακωμούς, απειλές και μηνύσεις. Και οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές έχουν δίκιο, επειδή και οι δύο προσπαθούν να ζήσουν». 

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Bekir Bozdag, υποστήριξε ότι η επιβολή του πλαφόν θα μπορούσε να ξεκινήσει να ισχύει από τον Ιούλιο και να διατηρηθεί για τουλάχιστον ένα έτος.  

Διαβάστε επίσης:

Oι Γερμανοί επιλέγουν Ελλάδα (και) για MICE τουρισμό

Σημαντικός ο ρόλος της Πολωνίας στις θαλάσσιες μεταφορές, την επιβατηγό ναυτιλία και στη ναυπηγοεπισκευή

Ελληνικά νησιά, Αμάλφι και Χάμπτονς στην κορυφή των ακριβότερων resorts – Πόσο ανέβηκαν οι τιμές